Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Begroting fundament van Jeugdopleiding bij RODA '23

KNVB Media
KNVB Media
18 juni 2020, 12:39

Foto: KNVB Media

“Ik ben aangenomen om het voetbalbeleid neer te zetten, maar aan dat kan natuurlijk niet zonder een goede begroting", zegt Xander Baert, Hoofd Jeugd Opleiding bij RODA '23 in Amstelveen. Een heldere begroting met vaste richtlijnen in goed overleg met het bestuur, is het fundament van Baerts beleid op het veld. "Voor velen is het bijzaak, maar de begroting is je startpunt."

De coronacrisis heeft het leven van de meeste hoofden opleiding bij verenigingen niet makkelijker gemaakt. Het leidt tot onzekerheid ten aanzien van het komende seizoen. Goed inzicht in de begroting neemt die onzekerheid niet weg, maar het geeft wel overzicht. Baert: "Wij zijn een gezonde vereniging en we hebben, ook toen de trainers thuis zaten, iedereen gewoon doorbetaald. Ik hoop dat de loyaliteit er de bij de trainers is om ook in juni wat langer door te gaan. Voor volgend seizoen moeten we goed naar de mogelijkheden kijken. Er zitten geen verhogingen in van vergoedingen. Je kunt op dit moment niet het onderste uit de kan vragen, maar dat geldt bij alle verenigingen. Bij de trainers is daar ook veel begrip voor."

Transparante structuur

Baert was al langer als trainer aan RODA '23 verbonden voordat hij als Hoofd Jeugd Opleiding aan de slag ging. Doorgroeien binnen de club staat bij hem hoog in het vaandel, zowel voor spelers als voor trainers. "Trainers bewijzen hun waarde voor de club, door ervoor te zorgen dat jongens en meisjes die hier op hun zevende binnenkomen ook na de Onder 19 nog doorstromen naar de senioren."

RODA '23 is op zoek naar kwaliteit als het gaat om trainers en aan kwaliteit hangt een prijskaartje. Baert: "Daarom heb ik toen ik begon als Hoofd Jeugd Opleiding als eerste gekeken naar mijn budget. Wat heb ik ter beschikking en hoe betalen we de trainers? Het was de ene keer zoveel en de andere keer zoveel. Dan wordt het moeilijk om trainers financieel op kwaliteit te waarderen." Baert ging om de tafel met de penningmeester: "We hebben criteria opgesteld en een kasboek gemaakt. Wat vinden we een trainer waard? Daarin hebben we een heldere opbouw aangebracht, op basis van leeftijd, op basis van het niveau waarop een team speelt en op basis van diploma's."

Naast een transparant waarderingssysteem voor de trainers, ontwikkelde Baert ook een systeem met criteria waaraan trainers binnen de Jeugdopleiding moeten voldoen. "Dan gaat het om vragen als: welke diploma's en ervaring heb je nodig in welke categorie." Met vaste criteria en een helder waarderingssysteem, kan Baert samen met de penningmeester een heldere begroting opstellen. "Daardoor weet ik binnen welke marges ik kan werken. Tot waar ga ik uit van vrijwilligersvergoedingen en wanneer zetten we iemand op de loonlijst?" Die opzet geeft Baert meer handelingsvrijheid: "We hebben een salaristabel en zolang ik binnen de marges blijf kan ik akkoord geven voor afspraken met trainers."

Liever training geven dan vakkenvullen

RODA '23 heeft 22 “betaalde” trainers. Daarnaast zijn er veel trainers die werken voor een kleine vergoeding, bijvoorbeeld jeugdleden die daarmee een extra zakcentje bijverdienen. "Dat is natuurlijk veel leuker en leerzamer dan vakkenvullen bij de supermarkt", aldus Baert. Los van het extra zakcentje, draagt een rol als jeugdtrainer bij aan de persoonlijke ontwikkeling. Je leert immers op allerlei niveaus om te gaan met mensen, van jeugdspelers, tot collega (volwassen) trainers enzovoort. Ook daar denkt de club over mee. Binnen de begroting van de Jeugdopleiding heeft Baert nadrukkelijk geld vrijgemaakt voor opleidingen.

Baert: "Daarvoor heb ik in eerste instantie gekeken wat de opleidingen UEFA C en UEFA B kosten. Dat zijn best forse bedragen, maar wij zijn bereid om in trainers te investeren. Natuurlijk moet daar wel wat tegenover staan. Samen met een trainer maak ik een persoonlijk ontwikkelplan en als we een opleiding voor een trainer betalen, maken we ook de afspraak dat hij of zij een x-aantal seizoenen aan de club verbonden blijft. Dan verdienen we het ook weer terug."

Begroting fundament van ambitie

Dankzij de heldere begroting en de ruimte voor investeringen in het volgen van een opleiding, kan Baert optimaal kwalitatief investeren en dat sluit aan bij de ambitie van de club. "We hebben nu vijf jaar uitgetrokken om ervoor te zorgen dat alle trainers minstens het UEFA C Jeugd diploma hebben." Ook als het gaat om investeringen in opleidingen, is de begroting het fundament bij het maken van de juiste keuzes. Baert: "Een aantal trainers heeft ook de ambitie uitgesproken om ook UEFA B Jeugd te doen. Dat is iets waar we goed over na moeten denken want het is een fors bedrag. Hoe verhoudt zich dat bijvoorbeeld tot het aantal cursisten dat in plaats daarvan de cursus voor pupillentrainers zou kunnen volgen?

De structuur van RODA '23 biedt de vereniging continuïteit. Baert: "We leiden niet alleen jeugd op, maar ook trainers. Een mooi voorbeeld is de trainer van ons eerst elftal, die is afkomstig uit onze eigen jeugd. Hij heeft eerst de D-pupillen gedaan, bij ons zijn TC3 gehaald, is doorgestroomd naar de Onder 14 en Onder 15. Daarna is hij even bij en andere club geweest. Het kan ook geen kwaad om eens ergens anders te kijken hoe het gaat, maar uiteindelijk is hij bij ons teruggekomen bij de Onder 19 met de ambitie om dor te groeien naar de senioren. Op die manier betaalt onze investering zich uit en op sportief vlak hebben we een trainer die de visie van de opleiding kent een niet onbelangrijk voordeel."

Welke tips heeft Baert als het gaat om de begroting van een Jeugdopleiding? "Geld is een onderwerp waar vaak niet over wordt gesproken, maar het bepaalt toch wat je wel of niet kan doen. Natuurlijk hoeft niet altijd iedereen overal van te weten, maar je moet als Hoofd Jeugd Opleiding goede afspraken hebben met het bestuur. Zorg er bovendien altijd voor dat je nooit één op één aan tafel zit, als je over geld praat en laat alle financiële afspraken op papier zetten voor alle betrokkenen. Transparante communicatie en naslag is daarbij erg belangrijk.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen