Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gelijke kansen bij SV Deurne

KNVB Media
KNVB Media
11 december, 14:42

Thijs Matla (Hoofd Opleiding, SV Deurne) - Foto: KNVB Media

SV Deurne is dit seizoen begonnen met het project Gelijke Kansen. Met hoofd opleiding Thijs Matla bespreken we het zorgvuldige proces dat de club in gang heeft gezet. Hoewel de corona-crisis ook bij SV Deurne grote impact heeft, bleek dat het project Gelijke Kansen niet in de weg te zitten, integendeel zelfs. ”Juist doordat we alle kinderen iedere zaterdag op de club hebben, is de binding alleen maar groter geworden”, aldus Matla.

De aanleiding om bij SV Deurne aan de slag te gaan met gelijke kansen, lag in een breed gedeelde visie. Samen met de technische jeugdcommissie kwam Matla tot de conclusie dat de (klassieke) manier waarop de teams bij SV Deurne werden ingedeeld niet meer aansloot bij die visie.

— Foto: Thijs Matla

Niveau is een momentopname

Matla: “Je kunt bij kinderen van zes jaar oud eenvoudigweg niet zeggen wie de talenten zijn. Selectie gebeurt altijd op basis van huidig niveau, maar op die leeftijd zegt dat niveau eigenlijk helemaal niets. Wij zetten in het verleden op die leeftijd de op dat moment beste acht bij elkaar in één team. Spelers in die teams hadden de beste medespelers, de beste tegenstanders, de beste trainingen. Dat was voor die kinderen heel goed, maar daarmee maak je het gat met de andere kinderen alleen maar groter, terwijl daar ook talent in kan zitten. Je zou dus kunnen stellen dat een grote groep een in principe minder kansen krijgt.”

Werkgroep

Om tot een nieuwe manier van teamindeling te komen, zette de club een brede werkgroep op, waarin zowel mensen uit de praktijk als afgevaardigden van het bestuur zaten. Matla: “We hebben alles tegen het licht gehouden, ook de wetenschappelijke onderbouwing. Iedereen heeft de longreads (link) gelezen op de KNVB website. Gelukkig hebben we binnen de club behoorlijk wat expertise in huis. Het was voor ons belangrijk om te komen tot een breed gedragen clubbesluit. Gelijke kansen moet niet iets zijn dat van bovenaf wordt opgelegd.”

Stellingen

Binnen de werkgroep werd de visie van SV Deurne op talent en talentontwikkeling tegen het licht gehouden. Tijdens de eerste bijeenkomst werd een aantal stellingen tegen het licht gehouden om de gezamenlijke visie in kaart te brengen. Die stellingen luidden onder meer:

  • Wij vinden het selecteren van de talentvolle spelers die voetballen bij SV Deurne tijdens de onderbouw (tot en met JO12) essentieel voor een optimale ontwikkeling van kinderen
  • De beste spelers in de JO7 zullen over het algemeen ook de beste spelers zijn tegen de tijd dat zij in de JO19 spelen
  • Wij vinden het selecteren van voetballers die spelen bij SV Deurne ook al bij de mini’s essentieel
  • Het is in de onderbouw belangrijk dat we werken met vaste teams

De antwoorden op die stellingen leiden tot een groter inzicht binnen de werkgroep en op basis van de notulen werd tijdens een tweede bijeenkomst een conceptversie van het beleid opgesteld. In een derde bijeenkomst, inmiddels online vanwege corona,  besprak de werkgroep tot welke specifieke keuzes dat beleid moest leiden en in de afsluitende vierde bijeenkomst werd de nieuwe manier van teams indelen gepresenteerd.

Gefaseerd

SV Deurne voert de nieuwe manier van teams indelen gefaseerd in. Matla: “Bij de mini’s deden we het altijd al, dus die waren niets anders gewend. Bij de O8 was het echt een verandering. Daar delen we de teams nu heel bewust in met alle niveaus door elkaar. De hele lichting traint één keer in de week volledig samen en op woensdag trainen we in kleinere groepjes die regelmatig van samenstelling wisselen. Hierdoor staat iedereen dus met elkaar op het veld. Vanaf de O8 groeit deze manier van teams indelen langzaam de club in. Bij de O9 trainen we wel al met alle teams samen en bij de O10 gebeurt dat ook al zeer regelmatig. De implementatie verloopt in principe via de 2013-lichting, die de club in zal groeien. Dat de JO9 en JO10 (in mindere mate) al meedoen komt door het enthousiasme van de trainers.”

SV Deurne wil de nieuwe manier van teams indelen in eerste instantie doorvoeren in de hele onderbouw (t/m JO12), maar dat is nog niet in beton gegoten. Matla: “Tot wanneer wij het doortrekken, willen we baseren op de ervaringen. In principe gaat dit in eerste instantie om de onderbouw, maar onze JO13-1 en JO13-2 zijn op eigen verzoek dit seizoen wel begonnen met één keer in de twee weken samen trainen.”

Ouders

Om ook de ouders mee te nemen in het proces, organiseerde SV Deurne nog voor aanvang van het nieuwe seizoen en voor de bekendmaking van de nieuwe teamindelingen een informatiebijeenkomst. Matla: “Dat heeft enorm geholpen om hier draagvlak voor te krijgen. We hebben het hoe en waarom inzichtelijk gemaakt, onder mee aan de hand van een voorbeeld.

Als we bij de mini’s tien plantjes krijgen en we geven de grootste drie iedere dag water, terwijl we de middelste vier iets minder water geven en de kleinste drie bijna niets. Wat gebeurt er dan? Vervang de plantjes door kinderen en water door aandacht. Uiteindelijk wil je dat alle plantjes evenveel water krijgen.”

Binding

De O8 teams bij SV Deurne hebben geen nummer meer maar kleuren. De kinderen spelen niet in de O8-1, maar bijvoorbeeld in O8-blauw of O8-wit. In coronatijd spelen ze geen competitie tegen andere clubs, maar onderlinge wedstrijden, waarbij de teams iedere keer gemixt worden. Matla: “Op die manier leren de kinderen iedereen binnen hun jaar goed kennen en dat levert meer binding op binnen de vereniging. Als er straks weer competitie gespeeld mag worden, maken we iedere keer als er een nieuwe indeling komt ook weer nieuwe teams.”

Matla ziet dat de kinderen mede dankzij de gemixte teams enorm veel plezier hebben in het spel: “Voor kinderen die wat huidig niveau betreft nog iets minder ver zijn (bijvoorbeeld omdat ze net begonnen zijn), of kinderen die tot de middenmoot behoren, is dit geweldig. Voor de allerbesten is af en toe misschien wat maatwerk nodig. Met deze manier van teams indelen voldoen we aan onze twee belangrijkste doelstellingen: de kinderen hebben gigantisch veel plezier en wij faciliteren ze zo goed mogelijk bij de ontwikkeling van hun passie en talent.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen