Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Terugkijken webinar: ‘Organiseer je training met behulp van Rinus!’

KNVB Media
KNVB Media
27 november, 10:16

Tijdens het webinar werd uitleg gegeven over de online traininerstool Rinus. - Foto: KNVB Media

Om vrijwilligers ook in deze periode betrokken te blijven houden bij de vereniging organiseren we de komende periode weer een aantal interessante webinars. Op woensdagavond 25 november zonden we het webinar ‘Organiseer je training met behulp van Rinus!’ uit.

Medewerkers Voetbalontwikkeling Joeri Houniet en Marco Neuvel legden aan de hand van diverse voorbeelden uit hoe de online trainerstool ‘Rinus’ een trainer kan ondersteunen bij het voorbereiden van de training. Ook werden er diverse tips gegeven over het organiseren van voetbalactiviteiten in coronatijd.

Terugkijken Terugkijken Kijk het webinar hier terug.

Vragen

Tijdens de uitzending konden kijkers ook vragen stellen. Vanwege de grote belangstelling zijn niet alle vragen behandeld in de uitzending. De antwoorden op de vragen die niet aan bod zijn gekomen tijdens de uitzending zijn hieronder terug te vinden.

 

Het valt me op dat de spelers in jullie filmpjes goed luisteren en gedisciplineerd zijn. Dat is ons (JO12 team) helaas niet gegeven ;-). er wordt ook veel gedolt en gekletst met elkaar. hebben jullie tips om dat te verbeteren?

Het klinkt misschien eenvoudig, maar zorg ervoor dat de spelers hier geen aanleiding toe krijgen. Probeer dus te voorkomen dat ze in een rijtje staan te wachten, zorg ervoor dat je als trainer snel van de ene naar de andere oefening kunt en houdt je uitleg en coaching kort en beknopt. Als kinderen zo veel als mogelijk aan het voetballen zijn hebben ze minder aanleiding en ruimte om te dollen en te kletsen. Pas hier uiteraard wel mee op, het zijn en blijven kinderen, dus af en toe een dolletje hoort erbij. Probeert hier voorafgaand aan het seizoen ook afspraken over te maken samen met de spelers. Hier kun je vervolgens altijd op terugvallen.

 

Is een circuittraining wel ideaal om te gebruiken voor een reguliere training?

Het klopt dat de opbouw van een reguliere training niet kan worden uitgevoerd in een circuittraining. Je kunt er eventueel wel voor kiezen om bijvoorbeeld een circuit model te hanteren voor de eerste drie vormen en voor elke groep af te sluiten met een partijspel.

 

Hebben jullie ook tips voor trainingen waarvan de helft van de groep wel kan voetballen (gemotiveerd zijn) en andere helft niet?

Tips over niveauverschil kun je hier vinden. Het kan ook raadzaam zijn om groepen af en toe in te delen op niveau. Zo zag je in de voorbeeld training bijvoorbeeld 2 organisaties staan van het 3 tegen 3 partijspel en de 1 tegen 1 van achter. Eventueel kun je spelers met meer potentie ook andere opdrachten meegeven om het moeilijker voor die spelers te maken.

 

Is het ook mogelijk om aan te geven welk materiaal je tot je beschikking hebt, bv. hoeveel en soort doeltjes, pionnen, etc.?

Dit kun je vinden aan de bovenzijde van de oefening of de training, onder het kopje ‘benodigde materialen’

 

Waar moet je op letten als je een O13-team traint?

Het doel voor een Onder 13 speler of speelster is spelen vanuit een basistaak, laat dit dus centraal staan. Verdiep je daarnaast in de leeftijdsspecifieke kenmerken van deze leeftijd. Zie deze pagina voor meer informatie.

 

Kan je in Rinus automatisch een cyclus van 6 of 8 weken of een heel jaar aanmaken?

Ja dit kan via de functie Trainingsplan. Deze kun je via de Kalender van Rinus toevoegen aan de rechter boven zijde. Je kunt elke keer een plan van 4 weken toevoegen, maar het systeem onthoudt automatisch waar je bent geweest. Als je dus telkens kiest voor gevarieerd, dan kun je een hele tijd vooruit plannen.

 

Een probleem waar ik als trainer tegenaanloop: heel veel oefeningen op Rinus vereisen kleine doeltjes. Deze zijn vaak niet beschikbaar op de club. Hoe kan je hiermee omgaan?

Dat kan inderdaad lastig zijn. Je kunt hier creatief mee om gaan en de kleine doeltjes vervangen door poortjes of lijnvoetbal spelen.

 

Bij de voetbalhandeling staat niet welke technieken er zijn om bij een 1-tegen-1 de tegenstander te passeren. Ik mis bijv. dat je 3 meter voor je tegenstander je actie moet inzetten. Klopt dit?

Binnen Rinus staan veel verschillende 1 tegen 1 voetbalvormen, waarbinnen spelers zelf de keuze maken voor welke passeertechnieken ze kunnen gebruiken om de tegenstander te passeren. Door de keuze aan de speler te laten welk middel hij of zij gebruikt om te passeren, is de kans kleiner dat de speler gaat nadenken over een actie en onbewust een actie inzet zonder na te denken over het proces van de handeling. Dan beklijft de beweging uiteindelijk beter.

Dat neemt niet weg dat je de speler kunt helpen bij de snelheid waarmee, op welk moment, in welke richting en vanuit welke positie de passeeractie wordt ingezet. Het middel dat de speler daarvoor gebruikt, is aan de speler zelf en ontstaat door de situatie.

 

Ik ben trainer van een JO7. De spelers in dit team zijn zeer snel afgeleid. Hoe ga je hiermee om?

De kinderen willen bewegen, niet persé luisteren. Een korte spanningsboog hoort nu eenmaal bij deze kinderen. Zorg dan ook voor veel afwisselingen van de activiteiten, voetbalvormpjes, een rustmoment of drinkpauze tussendoor, een korte concrete instructie en laat ze weer snel doorgaan met voetballen. Dit kunnen ze op deze manier zeker een uur volhouden.

 

Ik mis een echte variatie aan afwerkvormen, zijn die beschikbaar in Rinus?

In Rinus staan geen geïsoleerde afwerkvormen, omdat dit niet past bij de visie die de KNVB heeft op leren voetballen. Wel zijn er talloze 1 tegen 1, 2 tegen 1, 2 tegen 2 etc. vormen beschikbaar, waar spelers automatisch heel veel in de situatie komen waarin zij moeten scoren. Binnen onze visie kun je dit dus vergelijken met een ‘afwerkvorm’, alleen dan onder weerstand van een wedstrijdechte situatie.

 

Trainers vragen ook om statische oefenvormen, die niet wedstrijd-echt zijn, maar wel passen binnen de gekozen doelstelling. Zijn deze ook te vinden binnen Rinus?

In Rinus staan geen geïsoleerde vormen, omdat dit niet past bij de visie die de KNVB heeft op leren voetballen. Wel zijn er talloze 1 tegen 1, 2 tegen 1, 2 tegen 2 etc. vormen beschikbaar, waar spelers automatisch heel veel in de situatie komen waarin zij beter worden binnen de gekozen doelstelling.

 

Wij hebben een hele kleine club maar wij willen wel een gedegen jeugdopleiding opzetten. Wij voldoen bij lange na niet aan de opleidingseisen voor Hoofd Opleiding. Wat zijn dan onze mogelijkheden?

Hiervoor kun je het beste contact opnemen met de Medewerker Voetbal Ontwikkeling in jouw regio. Hier kan je zien wie dat is. Tip: volgende week wordt er een webinar georganiseerd over de HO.

 

Wij willen per categorie samen met alle trainers de trainingen plannen. Niet individueel, maar met de groep. Is dat een goed idee?

Heel goed idee om samen met andere trainers trainingen te plannen! Hoe meer binnen en tussen de verschillende categorieën het aanbod op elkaar is afgestemd, hoe logischer de totale leerlijn wordt voor spelers binnen de gehele jeugdopleiding.

 

Wat doe je als de doelstelling van 1 oefening niet wordt gehaald of als de oefening nog niet loopt binnen de gestelde tijd. Blijf je dan de oefening uitvoeren of ga je door naar de volgende oefening?

Als je merkt dat de doelstelling van de oefening er niet helemaal uitkomt, kun je kijken of je de oefening makkelijker of moeilijker kunt maken om de doelstelling er wel uit te laten komen. Ter illustratie; als de doelstelling is het uitspelen van de 1 tegen 1 en het lukt de aanvaller niet om de verdediger te passeren kun je bijvoorbeeld de ruimte groter maken in de lengte en breedte om de aanvaller meer mogelijkheden te geven om de tegenstander te passeren. Daarnaast kun je eventueel iets doen met spelers die tegenover elkaar staan, regelingen (bijv. een opstartsituatie) en spelregels.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen