Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Positionering vrouwen maakt van DSS een echte familieclub

KNVB Media
KNVB Media
25 juni 2020, 15:12

"Meiden- en vrouwenvoetbal verdient net zoveel aandacht als mannenvoetbal" - Foto: KNVB Media

Het is hard gegaan bij DSS. Rond 2004 begon de in 1919 opgerichte vereniging voorzichtig met een aparte afdeling meiden- en vrouwenvoetbal. Zestien jaar later is die aparte afdeling volledig in de verenging geïntegreerd. "Meiden- en vrouwenvoetbal verdient net zoveel aandacht als mannenvoetbal", zegt voorzitter Aart Louwrier. Het eerste vrouwenelftal promoveerde dit seizoen ondanks de coronastop naar de topklasse, op basis van een periodetitel en de gedeelde eerste plaats na vijftien wedstrijden.

Kartrekkers zijn belangrijk en Bob Schouten is zo'n karttrekker. Als voormalig speler kwam hij terug bij zijn oude vereniging toen zijn dochter met een aantal vriendinnen wilde voetballen. Op dat moment speelden er in de jeugd alleen nog een paar meiden mee in jongensteams. "We zijn destijds gestart met één pupillenteam voor meiden", weet hij nog. Dat werden er snel meer. "De afdeling werd groter en groter en al snel werden we een eigen afdeling binnen DSS."  De meiden- en vrouwentak was zowel op bestuurlijk niveau als voetbaltechnisch apart georganiseerd. Schouten was zelf voorzitter van de vrouwenafdeling.

Hoewel het aparte afdelingen waren, werkten de mannen- en vrouwenafdeling van DSS goed met elkaar samen. "We hadden onze eigen vrijwilligers en coördinatoren, maar als het aankwam op zaken als veldindeling of wedstrijdsecretariaat, dan werd er makkelijk samengewerkt", vertelt Schouten.

Groei
De meiden- en vrouwenafdeling groeide als kool en werd ook steeds succesvoller. Schouten: "Alles wat je aandacht geeft, groeit en we hadden het bij de meiden en vrouwen gewoon goed voor elkaar. We hadden enthousiaste vrijwilligers die een goed gevoel hadden voor hoe je met de meiden moest communiceren. De verbondenheid met elkaar en met het meidenvoetbal was groot. Die verbondenheid leidde tot een goede sfeer en dat zag je terug op het veld. Meiden kwamen hier met plezier voetballen. Al snel speelden we op een steeds hoger niveau. We hadden het selectiebeleid redelijk snel goed onder de knie, waardoor iedereen met plezier voetbalde ook als ze niet in de selectie zaten."

De meidenteams van DSS ontwikkelden zich kwalitatief sneller dan de jongensteams en dat viel op. Schouten: "Acht jaar geleden schreven we het eerste vrouwenteam bij de senioren in en dat kon destijds niet hoger dan in de vijfde klasse. Dit seizoen promoveren we naar de topklasse. Dat succes zorgt voor een positieve uitstraling."

De onderkenning van het succes, maakte de integratie van het meiden- en vrouwenvoetbal bij DSS makkelijker. Het bestuur zag graag dat de aparte vrouwen- en mannenafdelingen zouden integreren en daar werd twee jaar geleden de eerste aanzet toe gedaan. Schouten: "Toen kwam ook het groeimodel van de KNVB op ons pad en daar zijn we bewust mee aan de slag gegaan. Uiteindelijk is het logisch om alles te integreren. Je bent één club. Of je nu jongen of meisje bent, samen zijn we DSS."

Groeimodel in vier fasen
De vereniging was al vergevorderd in de ontwikkelingsfase, waarin de doelgroep een positie binnen de vereniging had veroverd. Ook was er binnen de meiden- en vrouwenafdeling sprake van een groot zelforganiserend vermogen, bovendien werd er op diverse fronten nadrukkelijk en goed samengewerkt. Daarmee stond de vereniging al met één been in fase 2 en het bestuur koos er dan ook bewust voor om door te schakelen. Schouten zat al in het bestuur als voorzitter van de vrouwentak, maar werd nu Technisch Bestuurslid voor de selectieteams van de hele vereniging, met als doel het succes van de vrouwenafdeling zo goed mogelijk te kopiëren. "We zijn begonnen met de structuur. We wilden de visie niet veranderen. Leden moeten bij ons met plezier komen en blijven voetballen. Spelers moeten zich op hun eigen niveau kunnen ontwikkelen, of het nu jongens of meiden zijn."

Het opheffen van de specifieke meiden- en vrouwenafdeling leidde tot een herstructurering van de hele voetbalstructuur, waarbij DSS onderscheid maakt in de categorieën selectief en niet-selectief voetballen. Dat wordt aangestuurd door één technische commissie waarin de meiden ook zijn vertegenwoordigd. Waar vroeger de Hoofd Jeugdopleiding er alleen voor de jongens was, is die er nu ook voor de meiden. Schouten: "Er is op dit moment nog wel een technisch coördinator bij de meiden. Dat zullen we waarschijnlijk ook allemaal langzaam integreren, maar het heeft tijd nodig. Best veel mensen die vanaf het begin bij het meiden en vrouwenvoetbal betrokken waren, kijken er met gemengde gevoelens naar. Die leven toch ook vanuit de gedachte dat het allemaal goed geregeld was bij de meiden. Maar uiteindelijk wil je het breder trekken. Als het gaat over de opleiding, dan horen de meiden er ook bij en nu hebben we dus een Hoofd Opleiding die zich ook met de meiden bezighoudt. Zowel de jongens als de meiden worden hier beter van. De jongens profiteren van de hogere organisatiegraad bij de meiden, en de meiden hebben baat bij de gezamenlijke technische commissie.”

Om de mannenafdeling binnen DSS kwalitatief op hetzelfde niveau te krijgen als de vrouwen, heeft het bestuur een plan geschreven. "Doelstelling bij de mannen is minimaal derde klasse. De vraag is hoe je daar komt. Wat is ervoor nodig om het succes bij de vrouwen te kopiëren? We hebben onderzocht wat er goed gaat bij de vrouwen: verbinding en communicatie. Je moet ervoor zorgen dat het breed wordt gedragen en daarvoor zijn meer mensen nodig met kennis en ervaring. We staan nog redelijk aan het begin van de aanpassing", aldus Schouten.

Geen onderscheid
Hoewel de positionering van het meiden- en vrouwenvoetbal bij DSS nog volop in ontwikkeling is, ziet voorzitter Aart Louwrier al geen onderscheid meer tussen de twee verschillende afdelingen, die in de praktijk ook al niet meer bestaan. "Vrouwenvoetbal is bij ons een volwaardige sport, gelijkwaardig aan mannenvoetbal. Het groeit bij ons ook hard en dat werkt als een vliegwiel voor de hele vereniging. We hebben nu zo'n 350 meisjes tegenover ongeveer 1000 jongens."

Een van die meisjes is Bente Duivenvoorde, speelster in de MO17-1. Zij speelt al sinds haar zesde bij de vereniging en voor haar is vrouwenvoetbal bij DSS vanzelfsprekend: "Bij andere clubs zie je nog wel eens dat er alleen maar jongens of mannen spelen en dat de meiden op een achterafveld staan, maar bij DSS is dat allemaal altijd eerlijk verdeeld. Het is echt gelijkwaardig."

Louwrier ziet ook hoe de prominente aanwezigheid van meiden en vrouwen bij DSS een positief effect heeft op de sfeer en de cultuur: "Het maakt het clubgebouw een stuk gezelliger als er jongens en meiden door elkaar lopen. Vrouwen zijn over het algemeen toch net een beetje socialer dan mannen. Het wordt iets gemoedelijker, iets minder macho. Op die manier word je echt een familieclub."

Natuurlijk heeft ook DSS bij de integratie van het meiden- en vrouwenvoetbal de nodige weerstand moeten overwinnen en ook nu nog het is niet altijd even makkelijk. Louwrier: "In het begin werd er best wel eens lacherig gedaan over meidenvoetbal. De acceptatie dat de meiden en vrouwen net zo belangrijk zijn als de mannen heeft tijd nodig, maar de laatste jaren zie je dat de vrouwen en mannen zelfs bij elkaars wedstrijden gaan kijken, dus die weerstand is nu al weg."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen