Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hoe ga ik om met teamindelingen in coronatijd

KNVB Media
KNVB Media
29 mei 2020, 13:47

Foto: KNVB Media

Teamindeling en selectiebeleid, het is ieder seizoen een punt van aandacht voor iedere vereniging. Nu we al enige tijd in een coronacrisis verkeren, kan het proces van teamindelingen behoorlijk verstoord zijn. Met behulp van dit artikel geven we je graag tips & adviezen hoe in deze periode om te gaan met dit thema. Tevens bieden we een aantal praktijkvoorbeelden van verenigingen die teams indelen op een wellicht wat minder traditionele wijze, door gelijke kansen en gemengd voetbal.

Op 8 juni organiseert de KNVB een webinar over teamindeling, waarin wordt ingegaan op vragen als: hoe kun je dit als vereniging het beste aanpakken in deze coronaperiode? Wat is een goed en zorgvuldig proces om tot een teamindeling te komen? En welke inhoudelijke keuzes maak je hier wel of niet in? Dit webinar is met name geschikt voor: trainers, hoofden opleidingen en technisch jeugdcoordinatoren, bestuursleden en overig technisch kader.

Idealiter heeft iedere vereniging de visie op inhoud en het proces van teamindelen uitgewerkt in een breed gedragen beleidsstuk dat onderdeel is van het jeugdvoetbalbeleidsplan. In dit stuk staat beschreven hoe de vereniging jeugdvoetbal wil aanbieden voor alle jongens en meiden om met veel plezier te leren voetballen in een veilige omgeving.

Dit vastgestelde beleid dient tot uitvoering te worden gebracht door alle betrokken verantwoordelijken. Essentieel hierin is een transparante duidelijke communicatie naar de spelers, ouders en alle trainers, coaches en leiders. Dit transparante proces zal scheve gezichten en ongewenste uitdagingen aan het einde van het seizoen voorkomen.

Tips voor teamindelingen (IN CORONATIJD)

 

De KNVB raadt verenigingen aan om zogeheten selectiewedstrijden en/of -trainingen niet te organiseren (aan het einde van het seizoen).

In een optimaal proces worden de ontwikkelingen van de jeugdspelers gedurende een heel seizoen gevolgd en zou het niet nodig moeten zijn om één of meerdere mogelijk beladen momenten te creëren, waarin spelers hun op dat moment aanwezige kwaliteiten moeten tentoonspreiden. De veilige situatie is hiermee over het algemeen niet gewaarborgd, bovendien is het een momentopname en ontwikkelen doe je ten slotte over een langere periode. Wij adviseren dan ook om er (in de toekomst) voor te zorgen dat de teamindelingen niet afhangen van een aantal (selectie)wedstrijden of trainingen aan het einde van het seizoen. Het advies luid om alle jeugdspelers het gehele seizoen in de gaten te houden. Ga dus tijdig aan de slag als vereniging met het proces en de inhoud van teamindelingen.

 

De KNVB raadt verenigingen aan om vanaf de 08 t/m 012 pupillen indien er op dit moment nog geen teams ingedeeld zijn om dit in de 1e fase van het nieuwe seizoen in te richten.

Er zijn meerdere manieren mogelijk, uiteraard passende in de context van de eigen verenigingen. Wij geven hieronder een aantal opties om dit bij de start van het nieuwe seizoen in te richten:

  1. Dit geschied bij voorkeur door trainingen met de volledige leeftijdsgroepen, jongens en meiden gezamenlijk op te starten. In de 1e fase van het voetbalseizoen, welke nu voor de pupillen in 4 fases is opgedeeld kunnen de wedstrijden ook gebruikt worden om gedurende een langere periode alle spelers in beeld te krijgen op basis van de visie op voetballen en leren voetballen die je als vereniging hebt.  Van hieruit kun je komen tot een teamindeling
  2. De huidige teamindeling als basis voor de start van het nieuwe seizoen te gebruiken voor de nieuwe leeftijdscategorie. Mogelijk is het wel raadzaam om voor specifieke individuele gevallen informatie op te halen bij trainers- en coaches en bij ouders/ kinderen over mogelijke voorkeuren.
  3. je kunt als tussenstap ook voor ‘voorlopige’ teamindelingen kiezen. Je geeft als vereniging hierdoor nog even wat meer tijd om te kijken of is ingedeeld naar ieders wens. Door een datum te communiceren waarop deze ‘voorlopige’ indeling ‘definitief’ wordt, heb je als vereniging de tijd om dit zorgvuldig tot aan dat moment in te kunnen richten. Hiermee biedt je ook ruimte voor eventuele vragen.
 

De KNVB daagt verenigingen uit om in de pupillencategorie na te denken om de teamindelingen in richten op basis van de uitgangspunten van Gelijke Kansen en Gemengd voetbal.

We weten dat ontwikkeling van (zeer) jonge spelers grillig is en dat het eindniveau van geen enkele speler te voorspellen valt. Daarom is het raadzaam om zéér zorgvuldig met dit gegeven om te gaan. Selectieve groepjes kinderen die mogelijk zelfs een andere/ betere behandeling krijgen op basis van wat die betreffende spelers op dat moment presteren of op basis van geslacht is wat ons betreft niet wenselijk. Immers een grote doelgroep kan hiermee van (gelijke) kansen worden uitgesloten, terwijl niemand weet die betreffende spelers en speelsters zich verder ontwikkelen. Een gevolg van vroege (O7, O8, O9- jaar) en smalle selectie is vaak een geboortemaandeffect. Dit betekent dat de geselecteerden vaak afkomstig zijn uit de eerste twee kwartalen van het jaar, immers zijn hebben gemiddeld genomen een fysieke, cognitieve – en of voorsprong op basis voetballeeftijd . De spelers uit kwartaal 3 en 4 hebben hierdoor in de regel al minder kans op een ‘hoger’ team.

Ook zien we dat meiden uitgesloten worden van het selectieproces en een andere behandeling krijgen terwijl van hen evenmin duidelijk is wat de potentie is van deze speelsters. Er is geen grond om kinderen in te delen op basis van geslacht.


Om wel gelijke kansen te bieden aan alle jeugdspelers is het van belang dat de feiten aangaande de grillige ontwikkeling van jeugdspelers erkent worden:

  1. Er is dan geen selectiesysteem meer gebaseerd op een 'vroege' individuele benadering met als doel een kleine groep spelers te beïnvloeden, maar eerder een zo’n groot mogelijke groep;
  2. Gelijk aanbod in facilitering van alle spelers met betrekking tot: trainingsuren,- inhoud,  en begeleiding;
  3. Geen onderscheid in het selectiesysteem/indelingsbeleid op basis van geslacht.
  4. Een veilig inclusief pedagogisch sportklimaat creëren, waarin alle kinderen zich kunnen ontwikkelen, ruimte krijgen om te ontdekken en fouten te mogen maken en betekenisvolle relaties hebben met medespelers en trainers- en coaches.

Dit met als doel dat iedere jeugdspeler zijn of haar potentie volledig kan benutten, persoonlijke drijfveren waar kan maken en maximaal plezier kan beleven!

 

De KNVB raadt verenigingen aan om vanaf de 014 jaar t/m de senioren de teamindelingsprocedure ondanks de versoepelde richtlijne niet voor de zomer te forceren in verband met de huidige coronarichtlijnen. Wanneer binnen de vereniging toch een brede wens leeft om in deze fase de nieuwe teamindelingen volledig af te ronden? Neem dan onderstaande tips mee:

  • Haal alle benodigde informatie voor de teamindelingen op bij de trainers, coaches, leiders, (en eventueel de aanwezige interne scouts).
  • Ook ouders kunnen een goede rol spelen in dit proces, zij kennen immers hun kinderen als beste. Een constructieve, transparante samenwerking met de ouders waarin de verwachtingen aan de voorkant duidelijk zijn, kan hierin een mooie aanvulling zijn.
  • Om het ‘beoordelen’, van spelers meer te objectiveren zijn meerdere meningen gewenst en tevens is het advies de ‘beoordeling’ vanuit de structuur van voetballen (aanvallen, verdedigen en omschakelen) in te richten. Naast deze meer voetbalinhoudelijke beoordeling is het noodzakelijk om ook te kijken naar andere zaken zoals in onderstaande link.

Stappen teamindeling Stappen teamindeling Om verenigingen met het thema Gelijke Kansen te helpen, heeft de KNVB een digitaal magazine ontwikkeld waarmee verenigingen bij de hand genomen worden bij de introductie en implementatie van Gelijke kansen en/of Gemengd Voetbal. In vijf stappen ga je van verdieping en visieontwikkeling, naar organisatie en implementatie van de inhoud om tot slot het proces en de inhoud te evalueren en weer vervolgstappen te kunnen nemen.

      Aanvullende tips:

      • Werk een stappenplan uit voor alle leeftijdsgroepen met betrekking tot het komen tot teamindelingen: van trainingen, mogelijk extra wedstrijden, basis van indelingen, datum van communicatie, betrokkenheid en aanpak. Doe dit het liefst op een overzichtelijke pagina, zie het voorbeeld van Victoria 1893.
      • Communiceer met betrokkenen; nu waarschijnlijk meer digitaal dan in een ‘normale’ situatie. Om te komen tot teamindelingen worden vaak overleggen ingepland waar knopen doorgehakt moeten worden: gebruik teams, zoom of andere middelen.
      • Zijn de teamindelingen rond?
        Stem af hoe je de teamindelingen verenigingsbreed bekendmaakt. Communiceer duidelijk over waarom/hoe/wat/wie/waar en wanneer. Stel telefoonnummer/e-mail beschikbaar voor eventuele vragen.

      Een unieke kans: starten met Gemengd voetbal & Gelijke Kansen

      De coronacrisis biedt verenigingen een unieke kans te starten met beleid dat uitgaat van gelijke kansen en gemengd voetbal. Immers deze visie gaat minder uit van vaststaande en gescheiden teams en jongens en meisjes. In de afgelopen periode waarin door de omstandigheden voetballen niet of minder mogelijk was is het mogelijk niet gelukt om te komen tot een teamindelingsprocedure die normaal gesproken had plaatsgevonden. Lees hier meer over wat gelijke kansen en gemengd voetbal precies is en waarom dit misschien nu wel het uitgelezen moment is!

      Aan de slag met het digitaal magazine Aan de slag met het digitaal magazine Om verenigingen met het thema Gelijke Kansen te helpen, heeft de KNVB een digitaal magazine ontwikkeld waarmee verenigingen bij de hand genomen worden bij de introductie en implementatie van Gelijke kansen en/of Gemengd Voetbal. In vijf stappen ga je van verdieping en visieontwikkeling, naar organisatie en implementatie van de inhoud om tot slot het proces en de inhoud te evalueren en weer vervolgstappen te kunnen nemen.

      Praktijkvoorbeeld: MEER VOETBALPLEZIER DOOR GELIJKE KANSEN BIJ SV BLAUW-WIT Praktijkvoorbeeld: MEER VOETBALPLEZIER DOOR GELIJKE KANSEN BIJ SV BLAUW-WIT

      Praktijkvoorbeeld: Gemengd voetballen in een uniek team bij SC 't Gooi Praktijkvoorbeeld: Gemengd voetballen in een uniek team bij SC 't Gooi Praktijkvoorbeeld: Gemengd voetbal zonder grenzen bij UDI’19 Praktijkvoorbeeld: Gemengd voetbal zonder grenzen bij UDI’19

       

      Gerelateerd nieuws

      Laatste artikelen