Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gemengd voetballen in een uniek team bij SC 't Gooi

KNVB Media
KNVB Media
4 mei 2020, 11:16

Gemengde teams waarin één of twee meisjes meespelen zijn inmiddels gemeengoed in het pupillenvoetbal, maar bij SC 't Gooi is het bij de JO10-G (l) andersom. Daar speelt een jongen samen met alleen maar meiden. - Foto: Annelies Hillen

Gemengde teams waarin één of twee meisjes meespelen zijn inmiddels gemeengoed in het pupillenvoetbal, maar een gemengd team met daarin één jongen is uniek. "Ik wil gewoon het liefst met de beste voetballen", zegt Tim Peters. Hij is de enige jongen in de JO10-G, het talententeam van SC 't Gooi in die leeftijdscategorie.

SC 't Gooi biedt al sinds 1984 meisjes- en vrouwenvoetbal aan en in de jeugd wordt er al jaren gemengd gevoetbald, in gemengde competities en in gemengde teams. Toevallig zitten er in de huidige lichting onder 10 veel meiden. Bij teamindeling wordt niet naar geslacht gekeken" Bij ons wordt op alle niveaus gemengd gevoetbald. Het gaat niet alleen om de getalenteerde meiden bij de jongens, zoals je soms nog wel eens ziet. We proberen ieder kind, op ieder niveau, meisje of jongen, een passende omgeving te bieden." Voor ons is iedereen gelijk. Natuurlijk zijn jongens anders dan meiden maar je ziet ook dat ze daarom juist veel van elkaar kunnen leren", zegt hoofd jeugdopleidingen Remi Kegel.

Niveau belangrijker dan geslacht

Deze visie is gebaseerd op de kernwaarden van de vereniging: plezier, verbinding en ontwikkeling. Kegel: "Het belangrijkste is dat iedereen uitgedaagd wordt op zijn of haar eigen niveau. Als het zo uitkomt bij het selecteren, kan het dus zijn dat er zes meisjes en één jongen in een team terecht komen. Als wij het verschil niet maken, doen de kinderen dat zelf ook niet."

SC 't Gooi hanteert dit beleid bij de pupillenteams, maar bij de wat oudere jeugd gaat de vereniging er anders mee om. Kegel: "In de puberteit ligt dit allemaal toch wat gevoeliger. Dan gaan we altijd in overleg met de leden en de keus ligt bij hen, maar ook dan staan in elke discussie onze kernwaarden voorop."

Techniek tegenover samenspelen

Nash Saalberg traint het talententeam Onder 10 van SC 't Gooi met veel plezier. De ambitieuze achttienjarige student aan de sportacademie verbaast zich wekelijks over het niveau van 'zijn' meiden. Hij is blij dat er een getalenteerd jongetje tussen de getalenteerde meisjes loopt, al is dat voor een trainer niet altijd makkelijk. "Jongens ontwikkelen zich anders dan meiden en dat zie je terug op het veld. Jongens zijn vaak veel bezig met trucjes, dribbelen, techniek. Meiden hebben meer oog voor elkaar en zijn meer met het spel bezig."

Teamleidster Annelies Hillen, moeder van één van de meisjes in de ploeg, ziet dat verschil ook. "Dat geeft de kinderen inspiratie, en heel soms ook frustratie. De meiden balen wel eens van hem. Tim is een echt jochie en hij wil het in het veld wel eens allemaal alleen doen. Dan krijgt hij op zijn kop van die meiden als hij zichzelf vastloopt. In de loop van het seizoen zie je dat hij daarin ook wel een ontwikkeling heeft doorgemaakt. Aan de andere kant leren die meiden ook veel van hem, de keiharde voetbalfocus zit bij Tim in de genen en daarmee neemt hij die meiden vaak op sleeptouw. We stonden in het begin een keer met 4-1 achter. Toen maakte Tim echt het verschil. Zonder hem hadden de meiden het waarschijnlijk opgegeven, maar hij ging door en dat inspireerde de meiden ook om er weer een scheepje bovenop te gooien. Dat geeft echt een positieve dynamiek in het team."

SC 't Gooi JO10-G — Foto: Wendy Rietdijk-Langhorst

Klik op basis van voetbal

De teamleidster constateert dat het verschil tussen jongens en meisjes voor de kinderen niet relevant is. "Als Tim een meisje tegenkomt van zijn kaliber, ontstaat er vanzelf een klik." Het is precies die klik waardoor Tim ook in het team met zes meiden terecht kwam. Afgelopen seizoen meldde hij zich aan bij SC 't Gooi nadat zijn gezin was teruggekomen uit Engeland, waar hij met zijn ouders en drie oudere zussen jaren had gewoond en gevoetbald. De zussen voetballen ook en zij meldden zich aan bij 't Gooi met in hun kielzog Tim. "Wij waren bezig met de teamindeling en daar kwam opeens een jongetje uit Engeland dat er echt bovenuit stak. We hebben hem laten proefdraaien met de talenten en ook in een ander team met meer jongens. De vraag was, waar we hemzelf echt een plezier mee deden en uiteindelijk heeft hij die keus zelf gemaakt. 'In dit team kunnen ze tenminste voetballen,' zei hij."

Tims moeder Marianne Peters vertelt hoe Tim zijn draai vond tussen de meiden: "Het was voor Tim best even slikken, het was sowieso een nieuwe omgeving en dan alleen tussen die meiden voetballen, maar hij wil bij de beste horen en hij zag zelf ook dat die meisjes gewoon goed waren. Bij een van de eerste wedstrijden moesten ze tegen een team met alleen jongens en het leek alsof Tim zich een beetje schaamde dat hij in zijn eentje tussen die meiden liep, maar toen ze die wedstrijd wonnen was dat snel over. Hij is daar wel in gegroeid. Hij vindt die meiden gewoon goed en dat zijn ze ook."

"Vrouwenvoetbal is de toekomst"

Hoofd Opleiding Remi Kegel ziet langs het veld dat er bij andere clubs vaak verbaasd wordt gereageerd. "Ze staan vaak raar te kijken omdat het zo'n hoog niveau is. De reacties zijn heel leuk. Voor ons als vereniging heeft het enorme meerwaarde dat wij gemengd voetballen. Ook in de oudere leeftijdscategorieën spelen meidenteams van 't Gooi in gemengde competities. Vrouwenvoetbal is de toekomst en veel verenigingen hebben er toch nog weinig kaas van gegeten. Het levert ook een heel goede sfeer op. SC 't Gooi straalt gezelligheid uit. We zijn een familieclub waar iedereen welkom is."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen