Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tekentafels zorgen voor transparante teamindeling bij vv Winsum

Sonny Sier
KNVB Media
10 maart 2020, 15:18

Op verschillende momenten in een seizoen wordt de situatie van alle voetballers gemonitord en besproken, zodat de voortgang voor alle betrokkenen inzichtelijk wordt gemaakt. - Foto: KNVB Media

De teamindelingen zijn bij veel amateurclubs een populair onderwerp. Veel voetballers en hun ouders kijken ernaar uit om te weten met wie en in welk team de speler of speelster het volgende seizoen voetbalt. Om dit proces zo transparant mogelijk te laten verlopen heeft vv Winsum zogenoemde tekentafels geïntroduceerd. Op verschillende momenten in een seizoen wordt de situatie van alle voetballers gemonitord en besproken, zodat de voortgang voor alle betrokkenen inzichtelijk wordt gemaakt. “Het voorkomt verrassingen en scheve gezichten bij spelers en ouders”, zegt Fokko Dijkstra, hoofd opleiding bovenbouw bij de Groningse club.

Fokko Dijkstra (links), hoofd opleiding bovenbouw bij vv Winsum.

In het verleden ontstonden er nog wel eens negatieven reacties bij spelers, ouders en trainers wanneer de teamindelingen bekend werden. Onduidelijkheid over het proces van het indelen van de teams lag hieraan ten grondslag. “Er was geen transparant beleid waar men op terug kon vallen”, blikt Dijkstra terug. “Daardoor ligt het op de loer dat andere factoren dan het voetbaltechnische gedeelte invloed hebben op de teamindelingen. Terwijl ons uitgangspunt is dat ieder kind op zijn of haar niveau met veel plezier leert voetballen. Daar moest verandering in komen.”

Objectieve blik

De hoofden opleiding van de boven- midden- en onderbouw ontwikkelden gezamenlijk een protocol om de teamindeling transparanter te maken. Zij schreven een technisch opleidingsplan, met daarin een proces waarbij op drie momenten in het seizoen via een tekentafel de actuele situatie per leeftijdscategorie wordt bepaald. Er werden per leeftijdscategorie verschillende hoofdtrainers aangesteld, die verantwoordelijk waren voor deze tekentafels. De hoofdtrainer verzamelde verschillende trainers om zich heen, die samen een objectieve blik wierpen op de voortgang van de voetballers. Voorwaarde hierbij is dat het kaderlid geen familiaire band heeft met de voetballer. Pas vanaf de Onder 11 wordt er geselecteerd op een vorm van niveau, in de leeftijden daaronder en in de breedtesportteams staan sociale aspecten centraal bij het indelen van de teams.

Op drie momenten in het seizoen wordt via een tekentafel de actuele situatie per leeftijdscategorie bepaald

“De eerste tekentafel is in de maand januari, waarbij wordt bepaald welke spelers en speelsters er de komende periode mee gaan trainen met een ander team”, belicht Dijkstra. “Het tweede tekentafelmoment is een nieuwe monitoring, waarbij vooral de voetballers die ervaring hebben opgedaan bij een ander team extra worden besproken. De derde en laatste tekentafel is het moment dat de teamindelingen voor het volgende seizoen definitief worden gemaakt. Daarnaast vinden er individuele gesprekken plaats met spelers en trainer. De beoordelingen en gesprekken worden gedocumenteerd in ons spelervolgsysteem.”

Communicatie cruciaal

Dijkstra benadrukt dat communicatie dé cruciale factor is. Vandaar dat bij de uitrol van het plan twee experts gekoppeld werden met ervaring op het gebied van organisatie en communicatie. “Tijdens de ontwikkeling van ons technisch opleidingsplan hebben deze personen de kaders geschetst en op de juiste wijze gecommuniceerd. Eerst was het zaak intern draagvlak te krijgen bij het bestuur en de managementlaag, daarna werd het plan zorgvuldig uitgerold richting ouders en spelers. Via ouderavonden en updates op de website houden we de mensen op de hoogte van de ontwikkelingen rond de teamindelingen. De stappen die gezet worden tijdens de tekentafels zijn opgenomen in het jaarplan en voor iedereen inzichtelijk.”

Een jeugdteam van vv Wimsum luistert naar de aanwijzingen van de coach.

Het principe met de tekentafels draait sinds dit seizoen en zit dus momenteel volop in de implementatiefase. “Het uiteindelijke effect is daardoor nu nog moeilijk meetbaar”, zegt Dijkstra. “Maar wij merken nu al dat er minder discussies en vragen zijn over de teamindelingen. Daarnaast zijn wij bezig om de werkwijze uit te rollen onder alle trainers, coaches en interne scouts, zodat iedereen de voordelen gaat ervaren van een transparant proces van teamindelingen.”

Teamindeling Teamindeling De KNVB ziet dat meer en meer verenigingen bewuster omgaan met teamindelingen. Tegelijkertijd zijn er kansen voor de toekomst om dit nog beter te doen met elkaar.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen