Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘Gemiddeld niveau JPN meiden enorm gegroeid’

Sonny Sier
KNVB Media
3 maart 2020, 15:23

Om geschikte tegenstanders te vinden voor de selecties van Jeugdplan Nederland meiden worden er veel afwegingen gemaakt. - Foto: KNVB Media

Steeds meer verenigingen bieden voetballende meiden een leuk én uitdagend voetbalprogramma aan dat aansluit bij hun wensen en behoeften. Dat komt het algehele niveau van het meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland ten goede. De meest talentvolle speelsters in West, Zuid en Noord/Oost worden met het Jeugdplan Nederland meiden nog eens extra uitgedaagd. De wedstrijden die zij hierbij spelen, worden zorgvuldig geselecteerd door de verschillende Talent Performance Coaches. En dat is niet eenvoudig, weet ook Jos Bolt, TPC in het deelgebied Noord/Oost. “Er worden veel afwegingen gemaakt om tot de ideale tegenstander te komen.”

Jos Bolt, Talent Performance Coaches in het deelgebied Noord/Oost.

Gemiddeld zijn het zo’n 25 activiteiten die de meiden van het JPN-programma afwerken, bovenop de trainingen en wedstrijden bij de vereniging. Voor de voetbalsters die in aanmerking komen voor de JPN-selecties bestaat de helft van die activiteiten uit wedstrijden. “En die worden vrijwel altijd gespeeld tegen jongensteams”, weet Bolt. “Dat is ook logisch. De JPN-teams bestaan uit de beste meiden uit de deelgebieden. Zouden we tegen meidenteams spelen, dan wordt het krachtverschil al snel heel groot. De meeste tegenstanders zijn van hoofdklasse-niveau.”

Ideale tegenstander

Verschillende aspecten spelen een rol bij het bepalen van een geschikte tegenstander. Gedurende het seizoen wordt er met thema’s gewerkt, die terugkomen in de trainingen en wedstrijden. “De wedstrijd is een meetmoment van de getrainde doelstellingen”, belicht Bolt. “Het is dus belangrijk om een tegenstander te vinden waarbij die doelstellingen zo veel als mogelijk terug kunnen komen tijdens de wedstrijd. Dat is steeds weer een uitdaging. Veel collega’s lopen inmiddels al een tijd mee en hebben daardoor behoorlijk wat ervaringen met amateurclubs en hun spelopvattingen.”

Het is belangrijk om een tegenstander te vinden waarbij de getrainde doelstellingen zo veel als mogelijk terug komen tijdens de wedstrijd

Bolt vervolgt: “Ook heb je te maken met de mogelijkheden van accommodaties en de ruimte in het teamschema. Die ingrediënten bij elkaar maakt de zoektocht uitdagend, maar ook moeilijk. Soms vind je de ideale tegenstander en speel je een prachtige wedstrijd waar de niveauverschillen minimaal zijn, maar er zijn ook gevallen dat je er naast zit en er grote verschillen ontstaan. Over het algemeen vinden de spelers van amateurverenigingen het mooi om tegen KNVB-teams te spelen. En voor de meiden is het elke keer weer een mogelijkheid om hun grenzen te verleggen.”

Voor de Landelijke Onder 15 komen ook beloftenteams van betaaldvoetbalorganisaties in aanmerking als tegenstander. Zo werd er onlangs geoefend tegen de talentvolle meiden van Jong PEC Zwolle en Jong Ajax. Er staan nog wedstrijden tegen Jong PSV en Jong Twente op het programma. Jeugdplan Nederland Jeugdplan Nederland Het JPN is het podium waar talentvolle voetballers en voetbalsters zich kunnen laten zien en mogelijk door kunnen door ontwikkelen naar een hoger speelniveau.

Centraal thema

Voorafgaand aan de wedstrijd nemen de coaches van JPN nog eens het centrale thema door met de speelsters. “Dat gebeurt tijdens de voorbespreking. Na afloop hoop je de conclusie te kunnen trekken dat de accenten van het thema goed zijn uitgevoerd”, belicht Bolt. “Zo’n twee keer per seizoen worden de wedstrijden gefilmd. Aan de hand van persoonlijke clipjes kunnen we nog beter aangeven wat er goed ging en waar er ruimte is voor verbetering." 

"Vanaf de Landelijk Onder 14 gebeurt dit structureel en krijgen meiden opdrachten mee om thuis te bestuderen. Maar ook in de leeftijden daaronder zijn er redelijk wat meiden die graag beelden terugkijken. De ervaring van de wedstrijden nemen we daarna weer mee naar de trainingen. Uiteindelijk wordt er toegewerkt naar het toetje van een seizoen. Voor de MO12 tot en met MO14 is dat het KNVB meidentalententoernooi. Voor de MO15 en MO16 zijn dat de interlands."

Voor de meiden Onder 15 en Onder 16 van het JPN zijn de interlands het toetje van een seizoen.

De professionelere aanpak van meiden- en vrouwenvoetbal bij clubs, de extra trainingen en de wedstrijden onder hoge weerstand: het draagt volgens Bolt allemaal bij aan het als maar groeiende niveau van voetballende meiden in Nederland. “Het gemiddelde niveau is enorm gestegen. De ontwikkelingen rond het meiden- en vrouwenvoetbal gaan onvoorstelbaar snel. Dat zien we ook terug bij de resultaten van de nationale jeugdteams. Het is mooi dat we daar met het JPN een mooie bijdrage aan kunnen leveren.”

Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal Om het meiden- en vrouwenvoetbal nog verder te laten groeien heeft de KNVB een ontwikkelingsprogramma ontwikkeld waarmee clubs werken aan het verder professionaliseren van de organisatie.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen