Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jongste jeugd bij DOS’37 niet bezig met selectievoetbal

Redactie
KNVB Media
28 februari 2020, 13:31

DOS'37 biedt alle spelers tot en met tien jaar gelijke trainingsmogelijkheden en middelen. - Foto: DOS '37

Selectievoetbal; daar zijn jeugdspelers bij DOS’37 niet mee bezig. Sinds het seizoen 2019/'20 biedt de Overijsselse club gelijke trainingsmogelijkheden en middelen aan alle voetballers tot en met de Onder 10. Dat doet het niet alleen om de kwaliteit van het jeugdvoetbal te verbeteren, maar vooral om het plezier van de jeugd te stimuleren. “Het is werkelijk een feest om de trainingen en wedstrijden van de teams te aanschouwen”, is Hoofd Opleiding Marc Meier enthousiast.

Marc Meier geeft training aan de jeugd van DOS'37.

DOS’37 omarmt daarmee veel principes van Gelijke kansen. Spelers tot en met de O10 krijgen dezelfde trainingsfaciliteiten en er wordt na een periode van drie wedstrijden gerouleerd met trainers. Daarnaast wordt er niet ingedeeld op huidige voetbalkwaliteiten, maar op basis van een gelijke verdeling van leeftijd. Elk team bevat ‘vroege’ (geboren in de eerste twee kwartalen) en ‘late’ (geboren in de laatste twee kwartalen) voetballers uit een leeftijdscategorie. “Met deze principes krijgt elke voetballer de ruimte om in een veilige omgeving en zonder enige vorm van prestatiedrang plezier te beleven aan voetballen”, vertelt Meier. “Meer spelers maken op deze manier kans om in een latere fase terecht te komen bij een geselecteerd team. Dat neemt overigens niet weg dat alle kinderen hun wedstrijden spelen om die te winnen. Dat is en blijft altijd de spelbedoeling. Daarnaast hebben kinderen ongeacht het voetbalniveau van dat moment recht op kwalitatief goede trainingen en mogelijkheden. Uiteindelijk resulteert dit in meer plezier en uiteindelijk meer en betere voetballers, denken wij.”

Verdieping Gelijke kansen Verdieping Gelijke kansen Met het project Gelijke Kansen Jeugdvoetbal doet de KNVB in de praktijk en met behulp van alle wetenschappelijke kennis onderzoek naar het creëren van een opleidingsmodel dat meer recht doet aan de complexe voetbalontwikkeling van jeugdspelers.

Draagvlak

Een aantal initiatiefnemers verenigde zich in een projectgroep en verzamelde input over wat de principes van Gelijke kansen kunnen betekenen voor DOS’37. “De projectgroep is heel divers”, vervolgt Meier. “Er zitten trainers bij met jarenlange ervaring in het geven van voetbaltraining aan kinderen, maar ook de jeugdcoördinator en een ouder zijn onderdeel. Die veelzijdigheid zorgde voor een kritische blik op alle facetten die te maken hebben met het thema Gelijke kansen. En het zorgde voor draagvlak binnen de vereniging.”

Met de input uit de brainstormsessies, de aanwezige expertise en de visie en ondersteuning van de KNVB zijn we tot goed onderbouwde keuzes gekomen

Meier vervolgt: “We zijn met onze bevindingen niet over één nacht ijs gegaan. Er zijn brainstormsessies gehouden over verschillende onderwerpen. Werken we met leeftijdscategorieën, wat wordt de wijze van trainen en op basis van welke criteria bepalen we de indelingen? Uit die sessies kwam bruikbare input die we samen met de aanwezige expertise en de visie en ondersteuning van de KNVB hebben gebruikt om tot goed onderbouwde keuzes te komen. Die hebben we vervolgens voorgedragen aan het bestuur en de verantwoordelijken voor het voetbaltechnische beleid. Zo creëerden we het draagvlak dat nodig was om onze plannen in de praktijk te brengen.”

Communicatie

De communicatie richting de leden, de ouders en de trainers werd vervolgens zorgvuldig opgepakt. “Door transparant te communiceren en je als club benaderbaar op te stellen, wisten we de meeste betrokkenen te winnen voor onze plannen”, benoemt Meier een van de succesfactoren. “Voorafgaand aan het seizoen organiseerden we een informatieavond voor alle ouders, trainer/coaches en andere betrokkenen bij de voetbaltechnische organisatie. Het overgrote deel reageerde erg positief op de ideeën voor meer gelijkheid in het pupillenvoetbal. Door middel van de interactie tijdens de avond hebben we de meeste twijfels kunnen wegnemen.”

Voor de start van het seizoen organiseerde DOS'37 een informatieavond waarbij onder andere ouders werden meegenomen in de plannen rond Gelijke kansen.

Toch behielden ook enkele toehoorders hun twijfels. “Dat was met name over het feit dat we stopten met selectievoetbal tot en met JO10”, reflecteert Meier. “Je ontkomt er niet aan dat mensen een andere mening hebben over bepaalde plannen. Dat is niet erg. Met een duidelijke en transparante communicatie hebben we veel draagvlak gecreëerd en daarmee voelen wij de steun van haast alle betrokkenen. De praktijk zal moeten uitwijzen of wij ook hen kunnen overtuigen. ”

Feedback

De projectgroep reflecteert continue de voortgang van de nieuwe visie. “We staan open voor alle feedback. We zijn regelmatig langs de velden te vinden en hielden enkele maanden na de introductie van Gelijke kansen een enquête onder de ouders. 85 procent van de ouders was positief gestemd over Gelijke kansen. Voor die score hadden we vooraf getekend. Vooral over de individuele aandacht en de trainingswijze was men tevreden. Een aantal gaf aan te moeten wennen aan de indeling op basis van leeftijd, zoals we eerder benoemden. Met die input hebben we een aantal verbeterpunten opgesteld die we gaan implementeren in de visie. Rigoureuze aanpassingen doen we niet, omdat we graag over een langere periode willen ervaren wat Gelijke kansen de club oplevert.”

85 procent van de ouders gaf bij een enquête aan positief te zijn over Gelijke kansen

Vanaf de Onder 11 wordt er geselecteerd op basis van voetbalkwaliteiten. “We kiezen er bewust voor om kinderen drie jaar een bepaalde basis aan te reiken. Na die drie jaar hebben we een goed beeld van de basiskwaliteiten van de voetballers, hun ambities en drijfveren en stellen op basis daarvan de eerste selectieteams samen. Op deze manier gaat er minder potentieel talent verloren. Uiteraard blijven wij de voetballers in de gaten houden die mogelijk op latere leeftijd kunnen aanhaken bij selectievoetbal.”

Vijver vergroot

Meier verwacht dat meer clubs zich aansluiten bij de principes van Gelijke kansen. “De vijver wordt een stuk groter”, verwacht de Hoofd Opleiding. “In plaats van dat een kleine groep voetballers de beste kansen krijgt, wordt nu een veel grotere groep uitgedaagd. Daarnaast zijn pupillen helemaal niet bezig met selectievoetbal. Zij willen gewoon plezier beleven aan voetballen en zichzelf ontwikkelen. Ik ben positief gestemd met de eerste resultaten. Ik zie een brede ontwikkeling én veel plezier bij de kinderen. Essentieel voor succes is dat clubs aandacht besteden aan de kwaliteit van de trainers. Zij zijn je uithangbord richting de kinderen en de ouders. Als je als club zorgt dat zij over goede oefenstof beschikken en op een enthousiaste manier met kinderen omgaan, dan ga je op termijn de vruchten plukken.” Digitaal Magazine | Gelijke kansen & Gemengd voetbal Digitaal Magazine | Gelijke kansen & Gemengd voetbal In vijf stappen ga je van verdieping en visieontwikkeling, naar organisatie en implementatie van de inhoud om tot slot het proces en de inhoud te evalueren en weer vervolgstappen te kunnen nemen. Rinus Rinus Met Rinus hebben trainers op elk moment van de dag toegang tot honderden oefeningen, kant-en-klare trainingsschema’s en kunnen zij inspiratie opdoen om voetballers optimaal te laten genieten van voetballen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen