Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB helpt clubs met implementeren gemengd voetbal

KNVB Media
KNVB Media
28 januari 2020, 18:44

Met het digitale magazine worden verenigingen bij de hand genomen bij de introductie en implementatie van (gemengd) jeugdvoetbal. - Foto: KNVB Media

In het voorjaar van 2019 publiceerde de KNVB de visie op gemengd jeugdvoetballen. Aanleiding daarvoor was dat verenigingen steeds vaker vroegen om de visie van de KNVB en de regelgeving met betrekking tot gemengd voetballen. De KNVB besloot de visie op (gemengd) jeugdvoetballen actiever uit te dragen op basis van de nieuwe, beschikbare wetenschappelijke achtergronden en onderzoeken. Met die inzichten worden verenigingen handvatten aangereikt om jeugdvoetballers op een passende plek te laten voetballen op basis van bijvoorbeeld leeftijd, ambitie, niveau en motivatie waardoor zij met veel plezier kunnen leren voetballen.

Om clubs hierbij te helpen heeft de KNVB een digitaal magazine ontwikkeld en de beschikbare informatie gebundeld in een aantal artikelen. Verenigingen worden in het magazine bij de hand genomen bij de introductie en implementatie van (gemengd) jeugdvoetbal.

KNVB staat voor plezier en ontwikkeling in het jeugdvoetbal KNVB staat voor plezier en ontwikkeling in het jeugdvoetbal Om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren is het van belang dat kinderen met gelijkgestemden voetballen. In dat kader wordt steeds vaker gekozen om gemengd voetbal als uitgangspunt te nemen, waarbij jongens en meiden samen met elkaar voetballen. Deze informatie is gebundeld in het digitale magazine ‘De route naar gemengd voetbal en gelijke kansen’. Het magazine is een bron van informatie over gemengd voetbal en het project gelijke kansen. Iets waar grote behoefte aan is, zo blijkt de afgelopen periode uit contact met verenigingen die meer willen weten. Er is steeds meer aandacht voor het thema gemengd voetballen bij verenigingen en in de media. Dit thema leeft en dat is al winst op zich. Maar met de aandacht, ontstaat ook de miscommunicatie, de veronderstellingen, aannames en onwaarheden. In het onderstaand overzichtje proberen we een aantal zaken op te helderen die er leven met betrekking tot de visie op (gemengd) jeugdvoetbal.

Veelvoorkomende aannames

Dit is gemengd voetbal nietDit is gemengd voetbal wél
De KNVB gaat niet over team samenstellingen (dat is verenigingsbeleid). Het is dus geen verplichting om gemengde teams samen te stellen.De visie op gemengd voetballen is een advies in relatie tot gemengde teamsamenstellingen en voetballen in gemengde competities.
Het is niet uitgesloten dat er meidencompetities zijn bij pupillen tot en met twaalf jaar, het is alleen niet het uitgangspunt bij het samenstellen van competities. Het kan wel een uitkomst zijn.De KNVB vormt het competitie aanbod binnen de mogelijkheden van de beschikbare ingeschreven teams. Waarbij het organiseren van leuke wedstrijden met kans op winnen, verliezen en gelijkspelen gedurende de competitie in een veilige omgeving centraal staat.
De visie op gemengd voetballen is gevormd voor alle jeugdvoetballers, en niet vanuit het uitgangspunt de gemiddeld genomen meer talentvolle of ambitieuze jeugdspelers.Graag zien we alle jeugdteams t/m O12 in de gemengde jeugdcompetitie spelen. Dit is wat ons betreft een norm die los staat van geslacht, niveau of potentieel talent. Zie ook Poject Gelijke Kansen hieronder.
 De visie op gemengd voetballen is gevormd vanuit het oogpunt jeugdvoetballers, jongens en meiden. Iedere jeugdspeler is uniek, drijfveren van jeugdspelers zijn niet afhankelijk van geslacht (zie onder).
 Vanaf O13 kunnen meidenteams altijd kiezen voor deelname aan de (gemengde) Jeugd Onder competitie of de Meiden competitie.
 Gemengd voetballen mag op alle leeftijden en op alle niveau’s binnen het jeugdvoetbal.
 Talentvolle en ambitieuze meiden adviseren we om zo lang mogelijk gemengd te voetballen.

 

 

project Gelijke kansen. project Gelijke kansen. Bekijk hier ook antwoorden op veelgestelde vragen.

 

afhankelijk van geslacht. afhankelijk van geslacht. Bekijk hier ook antwoorden op veelgestelde vragen.

Q&A gemengd jeugdvoetbal Q&A gemengd jeugdvoetbal Bekijk hier ook antwoorden op veelgestelde vragen.

Digitaal magazine

In het magazine ‘De route naar gemengd voetbal en gelijke kansen’ ga je in vijf stappen van verdieping en visieontwikkeling, naar organisatie en implementatie van de inhoud om tot slot het proces en de inhoud te evalueren en weer vervolgstappen te kunnen nemen. Per stap wordt er kennis en inzichten, praktijkverhalen en werkvormen aangereikt waarmee je aan de slag kunt. De voorgestelde stappen zijn richtlijnen en zeker geen regels die per definitie gevolgd moeten worden; iedere vereniging, iedere situatie en elk vertrekpunt is anders. Het gaat er dus vooral om wat past bij de situatie van de vereniging.

Digitaal Magazine | Gelijke kansen & Gemengd voetbal Digitaal Magazine | Gelijke kansen & Gemengd voetbal In vijf stappen ga je van verdieping en visieontwikkeling, naar organisatie en implementatie van de inhoud om tot slot het proces en de inhoud te evalueren en weer vervolgstappen te kunnen nemen.

Lopende onderzoeken

Het vormen van een visie wordt gedaan op basis van de op dat moment beschikbare informatie. Een visie kan dus aan veranderingen onderhevig zijn, bij het verkrijgen van nieuwe informatie. De KNVB zal onderzoek blijven doen naar het thema gemengd voetballen. De wens is er om dit te doen binnen de domeinen: sociaal/emotioneel/maatschappelijk, voetbalinhoudelijk, psychologisch, cognitief en pedagogisch. De KNVB beschikt over een eigen onderzoeksteam maar zal dit ook altijd doen in samenwerking met gespecialiseerde partijen en bedrijven waaronder, Universiteiten, Hogescholen, kennisinstellingen en onderzoeksbureaus. Momenteel lopen er twee onderzoeken binnen het sociaal, emotioneel maatschappelijke domein. Meer weten over lopende onderzoeken? Bekijk dan de pagina met verdieping over gemengd voetballen. Verdieping Gemengd voetbal Verdieping Gemengd voetbal De KNVB zal ook onderzoek blijven doen naar het thema gemengd voetballen. Momenteel lopen er twee onderzoeken binnen het sociaal, emotioneel maatschappelijke domein. Beide onderzoeken vinden plaats binnen het (gemengde) jeugdvoetbal.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen