Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Divisie MO17; de ideale tussenstap voor ambitieuze meiden

Sonny Sier
KNVB Media
13 januari 2020, 9:20

De Divisie MO17 is vanuit ontwikkelperspectief de ideale stap tussen de Jeugd Onder 15 competitie en de doorstroming naar de seniorenteams. - Foto: KNVB Media

De KNVB streeft ernaar om leuke en goede competities te organiseren waarin jeugdspelers in een veilige omgeving met veel plezier kunnen leren voetballen. In goede competities worden zo veel mogelijk wedstrijden gespeeld waarin teams aan elkaar gewaagd zijn. Zo introduceerde het zo’n twee jaar geleden een pilot waarbij ambitieuze voetballende meiden in de leeftijd rond vijftien met en tegen elkaar speelden in een gelijkwaardige competitie, de zogenoemde Divisie MO17. Deze voetbalsters kwamen eerder uit voor een gemengd team of speelden in een gemengde competitie. De Divisie MO17 is vanuit ontwikkelperspectief de ideale stap tussen de Jeugd Onder 15 competitie en de doorstroming naar de seniorenteams. Clubs zijn enthousiast en de KNVB is tevreden over de voortgang.

We wilden iets met het gemis van een passend competitieaanbod

Voor veel meiden en de clubs waar zij spelen brengt deze leeftijdsperiode op voetbalgebied uitdagingen met zich mee. Daar waar de Jeugd Onder competitie tot de leeftijd van zestien jaar over het algemeen prima geschikt is om uitgedaagd te worden, spelen in de leeftijdscategorie daarboven de fysieke verschillen ten opzichte van jongens een te prominente rol om als meidenteam deel te nemen aan de Jeugd Onder 17 competitie. In een gemengd team gaat dit talentvolle meiden met enige regelmatig nog wel goed af. Maar doorstromen naar een Meiden Onder 17/19 competitie, daarvan krijgen de meiden uit de JO-lijn over het algemeen niet de juiste prikkel. Doorstromen naar een seniorenteam is voor een vijftienjarige of zestienjarige vanwege de mogelijke sociaal-emotionele of fysieke verschillen ook niet altijd wenselijk.

Gat in voetbalpiramide

“We wilden iets met het gemis van een passend competitieaanbod”, zegt Roos Brouwer, medewerker voetbalontwikkeling bij de KNVB. “Uiteindelijk is het doel van de KNVB dat we meiden met de ambitie om zichzelf op een zo hoog mogelijk niveau uit te dagen een competitieformat aan te bieden dat bij hen past.”

Verenigingen met meidenteams in de JO15 die door moesten stromen naar O16 of O17 zijn aangeschreven voor de Divisie MO17.

Brouwer vervolgt: “Anderhalf jaar geleden zijn we daarom met een pilot gestart. Verenigingen met meidenteams in de JO15 die door moesten stromen naar O16 of O17 zijn aangeschreven om tegen elkaar te voetballen in een semilandelijke Divisie MO17. Uiteindelijk zijn er in het seizoen 2018/’19 twintig teams gestart in twee competities. Clubs die met hun teams deelnemen aan die competitie zijn tevreden over het format. Belangrijk voor het succes is de competitieve balans. Het is altijd afwachten wat de niveauverschillen zijn, maar in de praktijk blijkt dat de teams in die competitie erg aan elkaar gewaagd zijn.”

Aanpassingen op maat

Uit de praktijk blijkt daarnaast dat hoe meer ervaring een vereniging heeft met het spelen in de Jeugd Onder competitie, des te meer kans van slagen een team heeft om op competitief niveau mee te draaien in de competitie. Vandaar dat de KNVB dit als belangrijke criteria stelt voor deelname aan de Divisie MO17 competitie. Verder wordt 95% van de wedstrijden geleid door een KNVB-official en valt de competitie onder de A-categorie.

Belangrijk voor het succes is de competitieve balans. Clubs die deelnemen aan de Divisie MO17 moeten beloond worden voor de energie die zij erin steken

“We hebben aanpassingen op maat gemaakt”, benadrukt Brouwer. “De clubs die deelnemen aan de Divisie MO17 moeten beloond worden voor de energie die zij steken om zich sterk te maken voor hun voetballende meiden. Zij moeten immers flink wat meer kilometers maken ten opzichte van deelname aan de reguliere competitie, dat vaak meer lokaal georganiseerd is. Daarom is het erg belangrijk dat alle teams aan elkaar gewaagd zijn.” Voor een speelster is de ondergrens in leeftijd om deel te nemen veertien jaar. “Het blijkt namelijk dat hoe minder verschil er zit in leeftijden binnen een team, des te beter de competitieve balans is”, stelt Brouwer.

‘Ideale tussenstap’

Eldenia uit Arnhem neemt voor het tweede jaar deel aan de Divisie MO17 en is enthousiast over de voordelen. “We zien het als de ideale stap tussen jeugdvoetbal met de jongens en de uiteindelijke doorstroom naar de seniorendamesteams”, schetst Chris Stockentree, bestuurslid van de Gelderse club. “Voor een meid van rond de vijftien jaar is de stap naar de senioren wat ons betreft niet wenselijk. Voetballend zouden de meesten prima mee kunnen, maar fysiek is het een ander verhaal. Daarnaast is het voor de meiden leuk om weer eens een volledige competitie tegen meiden te voetballen.”

Eldenia MO17-1 doet mee aan de Divisie MO17. "Het is voor de meiden zeker geen makkelijke competitie."

Stockentree ziet veel interessante wedstrijden in de Divisie MO17. “Het is voor de meiden zeker geen makkelijke competitie. De uitslagen liggen dichtbij elkaar. Ondanks dat we het dit jaar wat betreft resultaten iets minder doen dan vorig jaar, werd er bijvoorbeeld tegen de koploper gelijkgespeeld. Dat zegt wel iets. Veel speelsters maken een goede ontwikkeling door. ”

Ruiken aan seniorenvoetbal

Volgens Stockentree is het van belang dat er voldoende potentieel is om een team deel te laten nemen. Desondanks blijft Eldenia scherp op speelsters die in hun ontwikkelingsproces rijp zijn voor de stap naar de senioren. “Veel wisselingen binnen een ploeg is niet goed voor het teamproces. Het is daarom van belang om als club goed te bepalen wat de meerwaarde is voor de meiden om deel te nemen aan de Divisie MO17. Het moet niet zo zijn dat alles draait om de seniorenteams en meiden desondanks toch constant worden doorgeschoven. Voor sommige meiden denken we dat het goed is dat zij zo nu en dan in aanraking komen met het seniorenvoetbal. Zij spelen dan soms dubbele wedstrijden en trainen geregeld mee met Dames 1 en 2. En is iemand echt klaar voor het seniorenvoetbal, dan zijn wij de laatste die daar bezwaar tegen hebben.”

Voor sommige meiden denken we dat het goed is dat zij zo nu en dan in aanraking komen met het seniorenvoetbal

De KNVB is momenteel bezig met de invulling van de Divisie MO17 voor het volgende seizoen. “Het meiden- en vrouwenvoetbal staat bij steeds meer clubs op de kaart”, weet Brouwer. “Het aantal verenigingen dat deelneemt aan het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal stijgt en meer clubs hebben een prominente plaats voor het meiden- en vrouwenvoetbal in het jeugdvoetbalbeleidsplan. We denken daarom dat steeds meer clubs in aanmerking zullen komen om deel te nemen aan de Divisie MO17. De KNVB helpt verenigingen graag om het meiden- en vrouwenvoetbal binnen de club nóg beter in te richten.”

Meer informatie

Heb je als vereniging interesse om deel te nemen aan de Divisie MO17, wil je meer informatie of heb je behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met Roos Brouwer.

Roos Brouwer

Medewerker voetbalontwikkeling

Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal Steeds meer verenigingen omarmen het vrouwenvoetbal, waardoor het ledenaantal onder vrouwen blijft groeien. Ook zijn steeds meer vrouwen werkzaam als coach, scheidsrechter, vrijwilliger en bestuurder. Een goede ontwikkeling.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen