Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jeugd Heiloo maakt kennis met zaalvoetbal in voetballoze periode

Sonny Sier
KNVB Media
19 december 2019, 17:04

Veel voetballers willen blijven bewegen, ook in de periodes dat er niet gevoetbald wordt. - Foto: KNVB Media

De vakantieperiodes, de zomerstop, enkele feestdagen; gedurende het jaar zijn er diverse momenten waarop de bal voor veel voetballers even niet rolt op de Nederlandse voetbalvelden. Maar niet iedereen is even blij met deze voetballoze periode; veel voetballers willen blijven bewegen. De voetbalclubs in het Noord-Hollandse Heiloo besloten om hier iets aan te doen. Onder de vlag van Voetbal Heiloo United organiseert het voetbalactiviteiten voor alle jeugd in het dorp. Het startschot werd gegeven tijdens de afgelopen herfstvakantie, toen 165 kinderen deelnamen aan een zaalvoetbaltoernooi.

Jeroen Bonhof van De Foresters en Frans van Endel van HZV/Het Vennewater krijgen een lach op hun gezicht wanneer zij vertellen over het geslaagde zaalvoetbaltoernooi. Voor Voetbal Heiloo United, waar ook HSV aan verbonden is, was de officiële aftrap. “Als ik zoveel kinderen met plezier zie sporten, dan daar krijg ik veel energie van”, vertelt Bonhof.

Ruiken aan allerlei sporten

“Dat is ook het grote doel, de jeugd in Heiloo in beweging krijgen en houden”, vult Van Endel aan. “Wij denken dat het goed is dat kinderen aan zoveel mogelijk sporten ruiken. Soms beoefenen zij van jongs af aan al één en dezelfde sport, zonder ervaren te hebben wat er nog meer te bieden is. Daarom leek het ons goed om de jeugd in aanraking te laten komen met zaalvoetbal.”

 Jeroen Bonhoff (links) is een van de initiatiefnemers van Voetbal Heiloo United. Foto: Uitkijkpost.nl.

De initiatiefnemers van Voetbal Heiloo United streven er dus niet alleen naar om de veld- en zaalvoetballers van de aangesloten club aan het sporten te houden in de periode dat er even niet gevoetbald wordt. “Het is een initiatief vanuit een sociaal aspect, gedragen door de aangesloten clubs en de gemeente”, gaat Bomhof verder. “Want, waarom zou je geen activiteiten organiseren in een vrije periode, terwijl er voldoende mogelijkheden zijn? Via social media, flyers op scholen en de buurtsportcoach hebben we het toernooi onder de aandacht gebracht.”

Sportbrede samenwerking

“Natuurlijk kan het zo zijn dat kinderen van andere verenigingen besluiten om te gaan zaalvoetballen, maar dat is niet de primaire insteek”, vervolgt Van Endel. “In de toekomst organiseren wij meer activiteiten en dan is de kans dat het een andere kant op valt. Het heft elkaar op.”

Misschien heet het ooit wel Sport Heiloo United. Dit project heeft potentie

Op dit moment zijn alleen nog de voetbalclubs in Heiloo aangesloten bij het initiatief. Van Endel en Bonhof denken al hardop na over een sportbrede samenwerking. “Dit project heeft potentie”, is Van Endel enthousiast. “Misschien heet het ooit wel Sport Heiloo United. Ons streven is om ook de niet-sportende Heilooër in beweging te krijgen.”

Volop plannen

Bonhof: “De aanwezige wethouder tijdens het zaalvoetbaltoernooi was laaiend enthousiast over de grote opkomst. Het verbaasde mij ook in positieve zin. Er zijn volop plannen om een vervolg te geven aan dit initiatief. Andere clubs kan ik zeker aanraden om eens contact op te nemen met buurtverenigingen om iets te doen voor jeugd. De behoefte van de jeugd om te sporten is groot en de mogelijkheden zijn enorm.”

Pupillen Pupillen Het werven van nieuwe leden kan voor clubs een uitdaging zijn. Het aanbod is groot en heel veel sporten zijn leuk. Hoe kun je kinderen al vroeg binden aan de vereniging? De KNVB helpt je hier graag bij: met werven, binden en behouden van pupillen. Junioren Junioren Over het algemeen zijn jongens en meiden tussen de 13-18 jaar een groep die bij de vereniging extra aandacht verdient. De KNVB helpt je hier graag bij: met werven, binden en behouden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen