Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jeugdscouts asv Dronten actief op zoek naar parels van eigen veld

KNVB Media
KNVB Media
3 februari 2020, 14:02

Interne scouting is een belangrijk onderdeel van het jeugdvoetbalbeleidsplan van asv Dronten. - Foto: KNVB Media

Elk weekend struinen maar liefst tien jeugdscouts met het logo van asv Dronten op hun jas de eigen velden af. De vereniging doet er veel aan om de voetballers en voetbalsters van de club in kaart te brengen. Zo houdt het nauwlettend de breedtesportteams in de gaten, zodat de vereniging elk kind een juiste kan bieden en ook de voetballers die mogelijk iets langer de tijd nodig hebben om tot bloei te komen bekend zijn bij de technische afdeling. Het loont, verzekert Wim Hagenbeek, Technisch Coördinator Bovenbouw. “Ons eerste team bestaat voor negentig procent uit zelfopgeleide voetballers, waarvan er een aantal niet altijd in de selectieteams heeft gespeeld.”

Een voetballer kan bijvoorbeeld door zijn fysieke ontwikkeling op jonge leeftijd nog ondersneeuwen, maar later toch uitgroeien tot een bepalende kracht

Interne scouting is dan ook een belangrijk onderdeel van het jeugdvoetbalbeleidsplan van asv Dronten. De Flevolandse club heeft het voetbaltechnisch kader dusdanig op orde dat deze bekroond is met een lokale certificering. “Elke scout wordt geacht om elk niet-selectieteam minimaal twee keer per seizoenhelft te bezoeken. Zo hebben we van elk team meerdere beoordelingen over mogelijk interessante voetballers”, vertelt Hagenbeek. “Een voetballer kan bijvoorbeeld door zijn fysieke ontwikkeling op jonge leeftijd nog ondersneeuwen, maar in een latere fase toch uitgroeien tot een bepalende kracht. Net zoals het voorkomt dat een voetballer in de jongere leeftijdsfase veel voordeel heeft van bepaalde kwaliteiten, maar die op latere leeftijd toch de stap niet kan maken.”

Opvallen 

Valt een speler op, dan maakt de scout een melding in het spelervolgsysteem. De hoofd jeugdscout van de boven- of onderbouw en een afgevaardigde van de technisch commissie jeugd nemen vervolgens een kijkje bij deze bewuste speler. “Wanneer de speler ook bij hen een goede indruk achterlaat, wordt de jeugdtrainer van het bewuste team aangeschreven. De jeugdtrainer beschikt vaak over nog meer informatie."

Hagenbeek: 'Samen wordt bepaald welk traject er wordt aangegaan, passend bij zijn ambitie.'

Hagenbeek vervolgt: "Samen wordt bepaald welk traject er wordt aangegaan, passend bij zijn ambitie. Geregeld laten we spelers een aantal weken meetrainen met een ‘hoger’ elftal. Ook kan het zijn dat iemand gedurende het seizoen al doorgeschoven wordt. Maar bij elke beslissing staat het plezier van de voetballer centraal, al dan niet in samenspraak met de ouders.”

Evaluatie halverwege seizoen

Zo halverwege het seizoen wordt aan alle jeugdtrainers, zowel selectie als niet-selectie, gevraagd om een inschatting te maken van hoe hij of zij denkt dat het team er het volgende seizoen uit komt te zien. De jeugdtrainers worden gevraagd om te beoordelen op vijf kwaliteiten, namelijk technisch, tactisch, fysiek, mentaal en persoonlijkheid. “Ook staan er voor de selectieteams gesprekken gepland met een afvaardiging van het team. Vaak is dat met de aanvoerder en enkele andere spelers. Al deze informatie wordt gebundeld in het spelervolgsysteem.”

Het K&P-programma maakte inzichtelijk wat er goed ging bij de club en waar er ruimte was voor verbetering

Volgens Hagenbeek heeft de ondersteuning van de KNVB geholpen om het technisch kader naar een hoger niveau te tillen. “We hebben ons op alle vlakken verbeterd. Het K&P-programma maakte inzichtelijk wat er goed ging bij de club en waar er ruimte was voor verbetering. Zo hebben we prioriteit gegeven aan de doorontwikkeling van onze interne scouting. Dit proces werd eerder gedocumenteerd op papier, nu hebben we alles digitaal inzichtelijk. Ook zijn we bezig met het doorontwikkelen van de jeugdtrainers van de breedtesportteams en meidenteams, zodat de kwaliteit van de trainingen voor alle voetballers omhoog gaat.”

Het doel voor de langere termijn is duidelijk. “We streven ernaar om te promoveren naar een regionale certificering. Maar we zijn blij met de ontwikkeling die we momenteel doormaken. Daarvoor zijn we de KNVB ook dankbaar. Hun steun kan ik elke club aanraden.”

Teamindeling Teamindeling De KNVB ziet dat meer en meer clubs bewuster nadenken over teamindelingen. Tegelijkertijd zijn er kansen voor de toekomst om dit nog beter te doen met elkaar.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen