Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

JPN selectieactiviteit; dit komt erbij kijken

Sonny Sier
KNVB Media
23 december 2019, 17:15

Spelers die bij in het oog vallen worden uitgenodigd voor een selectieactiviteit van Jeugdplan Nederland Jongens en Meiden. - Foto: KNVB Media

Niet alleen in de opleiding van betaald voetbalclubs voetballen spelers met veel potentie. Ook op de amateurvelden loopt veel talent rond dat nog niet op de radar is gekomen van profclubs. De scouts van Jeugdplan Nederland bezoeken elk weekend verschillende wedstrijden in de jeugdcompetities, op zoek naar spelers die het in zich hebben om het mogelijk te schoppen tot voetballer in een profcompetitie. Spelers die in het oog vallen worden uitgenodigd voor minimaal twee selectieactiviteiten. René ten Broeke en Roy Waalboer, Talent Performance Coaches van JPN, vertellen hoe het er tijdens zo’n activiteit aan toe gaat.

René ten Broeke, Talent Performance Coach van de KNVB.

In de regio van Ten Broeke worden voetballers tot en met de Onder 14 nauwlettend gevolgd. In de regio West is dit zelfs tot de Onder 17. “Het gehele voetballandschap wordt gecoverd door de scouts van JPN”, vertelt Ten Broeke. “Spelers worden verschillende keren gevolgd. Vallen zij op, dan worden de naam en bijbehorende kwaliteiten genoteerd. Deze notities en een advies worden overgedragen aan de Talentcoaches. Deze Talentcoaches bewaken het hele scoutingproces in hun regio. Op die manier weten we welke spelers er rondlopen op de velden. Daarnaast staan we in contact met de grote amateurclubs. Vereniging die regelmatig veel talentvolle jeugdspelers leveren. Zij kunnen onze inzichten vaak nog aanvullen met hun eigen informatie. Het gebeurt ook dat de clubs zelf tips geven, zodat de scouts naar spelers kunnen kijken die eerder nog niet opvielen.”

Spelers worden verschillende keren gevolgd. Vallen zij op, dan worden de naam en bijbehorende kwaliteiten genoteerd

Ook meiden worden gescout, zij het een stuk gerichter. Daar waar het doel van JPN Jongens is om amateurvoetballers onder de aandacht te brengen bij clubs op een hoger niveau, dient JPN Meiden als voorportaal voor landelijke en nationale teams. In alle opleidingsgebieden worden meiden in teams tussen de Onder 11 tot de Onder 16 gescout. “We vragen scouts om heel kritisch te kijken naar speelsters die zij aandragen. Wij willen voorkomen dat we met te grote aantallen op het veld staan”, beschrijft Roy Waalboer, Talent Performance Coach in Zuid. “Omdat het doel van JPN Meiden anders is, kan het zomaar zijn dat een speelster die instroomt in de Onder 11 ook in de Onder 16 nog steeds deel uitmaakt van JPN. Op die manier kunnen we specifiek aan de slag met de speelsters. Uiteraard is er ook verloop in de teams met speelsters die pas later opvallen bij de scouts.”

Welkom

Uiteindelijk worden, afhankelijk van het opleidingsgebied, tussen de 45 en zestig spelers uitgenodigd voor een selectieactiviteit. Voor JPN Meiden bevatten de leeftijdsgroepen tussen de dertig en veertig speelsters. Ten Broeke: “Zo’n tien dagen van tevoren worden de spelers rechtstreeks uitgenodigd voor de selectieactiviteit. De betrokken amateurclub ontvangt een kopie. We sturen hen een brief waarin staat dat de speler het de afgelopen periode goed gedaan heeft en uitgenodigd is om deel te nemen aan de selectieactiviteit. Daarnaast worden de spelers en hun ouders voorzien van praktische informatie, zoals de datum, locatie en hoe zij eventuele blessures of afmeldingen kunnen doorgeven.”

De groep voor de selectieactiviteit wordt vaak opgedeeld in teams, die een onderling toernooi spelen.

De eerste selectieactiviteit staat niet alleen maar in het teken van wedstrijden spelen. “De Talentcoach heet de spelers en de ouders welkom en stelt hen op hun gemak, het is immers voor veel spelers een spannende gebeurtenis”, belicht Ten Broeke. “De groep krijgt een presentatie van wat JPN precies inhoudt, hoe de activiteit eruit gaat zien en wat er ze gedurende het seizoen kunnen verwachten. Ook het selectieproces wordt belicht, zodat de spelers weten naar welke facetten de Talentcoach en scouts kijken. Voor de jongens geldt dat wij ze vertellen dat zij niet alleen door de JPN scouts in de gaten houden, maar dat er ook geregeld scouts van profclubs afkomen op de wedstrijden. Voor haast iedereen is dat een grote drijfveer om alles uit zichzelf te halen.”

Extra taak

Roy Waalboer, Talent Performance Coach bij de KNVB.

“Bij JPN Meiden wordt belicht waar in het traject de groep zich bevindt richting de nationale teams”, vult Waalboer aan. “In twee of drie selectieactiviteiten, afhankelijk van de grootte van de groep, wordt uiteindelijk een eindselectie gemaakt waarmee jaarlijks zo’n achttien activiteiten worden gedraaid. Vooraf wordt een positie-analyse gemaakt met de punten waarop de speelsters worden beoordeeld, op basis van aanvallen, verdedigen en omschakelen.”

De groep voor de selectieactiviteit wordt vaak opgedeeld in teams, die een onderling toernooi spelen. De Talentcoach houdt scherp in de gaten dat iedereen voldoende speeltijd krijgt om hun talent te laten zien, waarvan minimaal de helft van de tijd op de favoriete positie. “Tijdens en rond de wedstrijden beïnvloeden de coaches het gedrag van spelers door ze uit te dagen. We streven namelijk naar wedstrijden waarin wat gebeurt. Bijvoorbeeld door teams opdracht te geven voortdurend hoog druk te geven als de tegenpartij opbouwt. Dit veroorzaakt ook weer een bepaald gedrag bij de tegenpartij. Door ze in een bepaalde situatie te krijgen, krijgen de scouts een nog beter beeld van de voetballers. Soms is voor een bepaalde groep voetballers een extra wedstrijd nodig om het beeld compleet te krijgen.”

Nabespreking

Door voor spelers een bepaalde situatie te creëren, krijgen de scouts een nog beter beeld van de voetballers

De selectieactiviteit wordt afgesloten met een nabespreking. De prestaties van de spelers worden geëvalueerd met de Talentcoach, die op zijn beurt de scouts bevraagt naar hun observaties. “Scouts worden uitgedaagd om in handelingstaal toe te lichten waarom zij een speler wel of niet interessant vinden”, belicht Ten Broeke. “Hiermee vergroten we de betrokkenheid van scouts, terwijl het voor hen ook een leermoment is. Uiteindelijk beslist de Talentcoach welke spelers behoren tot de eindselectie “Voor hen breekt er een periode aan waarin zij uitgenodigd worden om wedstrijden te spelen tegen jeugdteams van BVO’s. Anderen komen wellicht in aanmerking voor het future traject, speciaal voor laatrijpe spelers. De spelers die op dit moment nog niet in aanmerking komen voor de eindselectie blijven wij volgen bij de club. Dit is ook wat we de speler altijd vertellen. Voor hen hoeft het traject nog lang niet over te zijn.” Jeugdplan Nederland Jeugdplan Nederland Jeugdplan Nederland is het podium waar talentvolle voetballers zich kunnen laten zien en mogelijk kunnen doorontwikkelen naar een hoger speelniveau niveau.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen