Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Experiment gemengde voetbalactiviteit Jeugdplan Nederland O14 meer dan geslaagd

KNVB Media
KNVB Media
13 december 2019, 11:00

In Apeldoorn werd woensdagavond een gemengde voetbalactiviteit gehouden voor Jeugdplan Nederland meiden en jongens onder 14 jaar. - Foto: KNVB Media

Is het mogelijk om de allerbeste jongens en meiden binnen het Jeugdplan Nederland uit te dagen in een totaal gemende voetbalactiviteit? Die vraag staat centraal als de jongens en meiden onder 14 jaar van JPN Noord/Oost het op een koude woensdagavond in december met en tegen elkaar opnemen op de velden van AGOVV in Apeldoorn. Het antwoord van de aanwezigen is unaniem: ‘Hier wordt iedereen beter van’.

Het is nog een beetje onwennig als Talent Performance Coach Jos Bolt in een volle kantine het woord richt tot de spelers, speelsters en hun ouders. Voorzichtig gaan de handen de lucht in wanneer de coach vraagt wie er bij zijn of haar eigen vereniging speelt in een gemengd team. Alle meiden en een paar van de jongens, zo blijkt uit de snelle peiling. “25 jaar geleden, toen jullie ouders jullie leeftijd hadden, was dat nog ondenkbaar”, vertelt hij. “Er moest zelfs een rechtszaak aan te pas komen om daar op het hoogste niveau bij de junioren verandering in te brengen.”

Tijden zijn veranderd

Gelukkig zijn de tijden veranderd en spelen meer en meer meiden en jongens samen. Tien jaar geleden werd in de regio Noord/Oost voor het eerst een uitzondering gemaakt bij het Jeugdplan Nederland. “Eén meisje stak er zo met kop en schouders bovenuit bij de meiden van Jeugdplan Nederland dat we haar bij de jongens mee lieten spelen. En ook daar was ze zeker niet de minste”, vertelt Bolt. “Haar naam? Jill Roord.”

In drie wedstrijden van 25 minuten werden de krachten gemeten.

In de afgelopen jaren werd dat voorbeeld steeds vaker gevolgd. Steeds vaker speelden meiden tussen de jongens bij de jeugdplanselecties. Maar wat zou er gebeuren als we de teams fifty-fifty indelen, vroeg Bolt zich deze zomer af. “Meevoetballen is immers iets heel anders dan het spel bepalen.” Een paar maanden later kan hij het zien in de praktijk. In drie wedstrijden van 25 minuten meten de jongens en meiden hun krachten op het prachtige sportpark Berg & Bos in Apeldoorn. Twee keer worden de teams gemengd, de laatste wedstrijd spelen de jongens tegen de meiden.

‘Veel van elkaar leren’

Meiden zijn veel meer bezig met hun ontwikkeling en het echt beter worden. Op dat mentale vlak kunnen jongens veel van hen leren

De conclusie is al snel gelegd. “De meiden doen niets onder voor de jongens”, oordelen de AGOVV-supporters in hun kantine. Vanaf de zijkant zien JPN-coaches Lydia Borg en Pierre le Grand het tevreden aan. Beide KNVB-trainers juichen het initiatief van harte toe. “Jongens en meiden kunnen heel veel van elkaar leren”, denkt Borg, coach van meiden onder 14. “Meiden zijn veel meer bezig met hun ontwikkeling en het echt beter worden. Op dat mentale vlak kunnen jongens veel van hen leren.”

Haar collega Le Grand knikt. De talentcoach is een ervaringsdeskundige. In de afgelopen jaren speelden er al diverse meiden in ‘zijn’ JPN jongens onder 14. “Dit is een heel positieve ontwikkeling. Een heel logische ook. Beide groepen plukken er de vruchten van.”

Weinig verschil

Op het veld blijkt er weinig verschil tussen de jongens en de meiden. Moniek van Dinteren is niet verbaasd. De moeder van Lars van Silfhout, die centraal in de verdediging speelt bij het ene team, weet dat haar zoon de gemengde teams van harte toejuicht. “Lars speelde vorig seizoen ook al met twee meiden in zijn team. Daar was hij hartstikke enthousiast over. Die meiden waren keigoed. Voorafgaand aan deze avond zei hij nog dat hij hoopte dat ze ook nu bij hem in het team zouden zitten. Voor die kinderen is het simpel; als ze goed genoeg zijn maakt het niet uit of het jongens of meiden zijn. Dan telt alleen de kwaliteit.”

JPN-coach Lydia Borg geeft instructies aan een van de speelsters.

Dat is ook de mening van de KNVB. “De KNVB draagt de visie uit om jeugdvoetballers tot en met 11 jaar gemengd te laten voetballen, ongeacht talent of geslacht”, weet Bolt. “Maar gemengd voetballen mag in iedere leeftijdscategorie, dus ook zeker in de teams die daarna volgen. Ambitieuze, talentvolle meiden wordt geadviseerd om zo lang mogelijk gemengd te voetballen.”

Kijken naar de volgende stap

Binnen Jeugdplan Nederland staat maatwerk centraal om zo de jeugdvoetballers verder te helpen in hun ontwikkeling. Zodoende zijn er ook ieder seizoen meiden die het niveau ontstijgen bij de JPN-meiden en die gaan deelnemen aan het JPN-jongenstraject. “Inmiddels is het algehele niveau van de talentvolle meiden in Jeugdplan Nederland dusdanig toegenomen dat er gekeken wordt naar de volgende stap”, aldus Bolt. “Is het mogelijk om de allerbeste jongens en meiden binnen het JPN uit te dagen in een totaal gemende voetbalactiviteit? En kan de KNVB het maatwerktraject om jeugdvoetballers uit te dagen en te helpen in hun ontwikkeling structureel uitbreiden met dergelijke activiteiten?”

Voorafgaand aan de wedstrijden gingen de teams op een teamfoto.

Het is leuk om je te meten met de besten, want van meer weerstand word je alleen maar beter

Dat zou een heel mooie stap zijn, denken Veerle Buurman (SC Bemmel) en Amelie Hoendermis (Be Quick 1887), terwijl ze uitpuffen van de drie gespeelde wedstrijden. In de eerste twee wedstrijden, waarin de teams gemengd spelen, kunnen ze zich uitstekend met elkaar meten. In de derde wedstrijd spelen de jongens en de meiden tegen elkaar. De meiden komen op voorsprong, maar de jongens trekken uiteindelijk aan het langste eind; 2-1. “Het is leuk om je te meten met de besten, want van meer weerstand word je alleen maar beter”, vinden Veerle en Amelie. “Als je samenspeelt, moet je aan het begin even wat brutaler zijn en laten zien dat je goed kunt voetballen, dan spelen ze je gewoon in als je vrijstaat”, weten ze uit eigen ervaring bij hun clubs.

Enthousiast over experiment

Net als Veerle en Amelie zijn ook Lars van Silfhout (vv Bennekom) en Xander Lubbers (FC Trias) enthousiast over het experiment, dat van hen best een vervolg mag krijgen. “Die meiden kunnen hartstikke goed voetballen, ze zitten niet voor niets bij de KNVB”, vindt eerstgenoemde. “Ik speel op mijn eigen club dit jaar niet met meiden, maar als ze goed genoeg zijn, dan heb ik ze graag in mijn team.” Die mening is ook Xander toebedeeld. Het verhaal van coach Jos Bolt voorafgaande aan de wedstrijden had wel indruk gemaakt op hem. “Vroeger was voetbal denk ik meer een mannensport”, zegt Xander. En nu? Hij schudt verbaasd zijn hoofd. “Uh nee, nu niet meer. Ik zie eerlijk gezegd geen verschil tussen jongens of meiden als ik aan het voetballen ben.”

Voorafgaand aan de wedstrijden gingen de teams op een teamfoto.

Initiatiefnemer Bolt is zeer tevreden met hoe de avond is verlopen. “Het was een geslaagde avond, die veel inzicht geeft in het gemengd voetballen binnen het Jeugdplan Nederland. We gaan in de komende periode bekijken welke stappen er nodig zijn om nog meer informatie te verzamelen omtrent gemengd voetballen binnen het Jeugdplan Nederland. Maar dit was in ieder geval een mooie eerste stap.”

Gemengd voetbal; positief voor zowel jongens als meiden Gemengd voetbal; positief voor zowel jongens als meiden Trainers en spelers zijn overtuigd van de voordelen van gemengd voetbal, waaronder ook (jeugd)internationals Jill Roord en Justin Hoogma. Lees de praktijkervaringen. KNVB staat voor plezier en ontwikkeling in het jeugdvoetbal KNVB staat voor plezier en ontwikkeling in het jeugdvoetbal Vind hier antwoorden op veelgestelde vragen over gemengd voetbal.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen