Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Deelnemers UEFA B (Youth) kijken in keuken van Eredivisie vrouwenclubs

Sonny Sier
KNVB Media
11 november 2019, 13:28

De deelnemers namen onlangs een kijkje in de keuken bij de Eredivisie vrouwenclubs SC Heerenveen, ADO Den Haag en VV Alkmaar - Foto: KNVB Media

Voor de deelnemers aan de opleidingen UEFA B en UEFA B Youth breken er spannende tijden aan. Het einde van het opleidingstraject is in zicht en langzaam maken de deelnemers zich op voor de proeven van bekwaamheid. Uniek in het lopende traject was de centrale rol voor meiden- en vrouwenvoetbal. De deelnemers namen onlangs een kijkje in de keuken bij de Eredivisie vrouwenclubs SC Heerenveen, ADO Den Haag en VV Alkmaar. “Voor de meesten was het een eyeopener”, zegt Eric Whittie, docent in de districten Noord en Oost.

Whittie, die samen met collega-docent Henk Herder de trainersgroep begeleidt, is blij dat er binnen de opleiding voor UEFA B en UEFA B Youth ook aandacht wordt besteed aan meiden- en vrouwenvoetbal. “Veel trainers beperken hun blikveld tot het mannenvoetbal. Maar daarmee doen zij zichzelf en het vrouwenvoetbal tekort. Want de mogelijkheden en uitdagingen om als trainer een rol te spelen binnen het meiden- en vrouwenvoetbal zijn groot. De grootste winst is dat de deelnemers dat nu met eigen ogen hebben kunnen zien.”

Meiden- en vrouwenvoetbal fijn werken

Meiden en vrouwen zijn kunnen uitstekend positiespel uitvoeren, voetbal-uitdagingen oplossen en zijn erg leergierig

De opleiding UEFA B en UEFA B Youth bestaat uit vier blokken van zes bijeenkomsten. Deze worden zowel centraal, namelijk op de KNVB Campus, als in (sub)groepen georganiseerd. Ook wordt er in elk blok een bezoek gebracht aan een betaald voetbalorganisatie. Begin november was de groep van Whittie te gast bij SC Heerenveen. “Vooraf lieten we de deelnemers noteren hoe zij dachten over meiden- en vrouwenvoetbal en wat de verhouden zijn tussen voetballende mannen en vrouwen. Na afloop van de bijeenkomsten werd hen gevraagd hetzelfde te doen. Ik durf met zekerheid te zeggen dat het overgrote deel van de groep er nu heel anders tegenaan kijkt.”

Roeland ter Berge, trainer van SC Heerenveen vrouwen, deelde zijn ervaringen en manier van werken met de deelnemers.

Whittie vervolgt: “Mannen- en vrouwenvoetbal is nou eenmaal niet met elkaar te vergelijken. Meiden en vrouwen zijn kunnen uitstekend positiespel uitvoeren en voetbaluitdagingen oplossen. Daarnaast zijn zij over het algemeen erg leergierig. Het zijn nog liefhebbers, ook op het niveau van de Eredivisie. Dat is voor een trainer erg fijn werken.”

Tevens deelde Heerenveen-trainer Roeland ter Berge zijn ervaringen en manier van werken met de deelnemers. Whittie: “Heerenveen is erg actief als het gaat om de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal. De intensiteit waarop de speelsters van Heerenveen trainen is erg hoog. Voor veel trainers was het nieuw dat de opleiding bij veel clubs, zowel op amateur- als BVO-niveau, zo professioneel op poten staat. Daar liggen veel kansen voor trainers.”

Explosieve ontwikkeling

Whittie heeft zijn trainersgroep in de afgelopen maanden stappen zien maken. De docent acht de deelnemers klaar voor het examen. “Een aantal heeft zich explosief ontwikkeld. Anderen hadden al meer ervaring en hebben binnen hun eigen kader stappen gezet. De leergierigheid van deze groep viel mij erg op. Bijvoorbeeld tijdens de bijeenkomst bij De Graafschap, toen de groep anderhalf uur langer is gebleven om te leren van elkaars kennis. Onderling is er veel interactie. Er staat nog één bijeenkomst op de agenda, maar wij zijn inmiddels zover dat we kunnen bepalen dat alle acht de deelnemers hun proeven van bekwaamheid mogen doen.”

De deelnemers aan de opleiding UEFA B (Youth) bestuurdeerden onder andere een training van SC Heerenveen. "Voor velen was het nieuw dat de opleiding bij veel clubs zo professioneel op poten staat."

En hoeveel deelnemers hij denkt dat met het UEFA B (Youth)-diploma zullen eindigen? “Ik verwacht allemaal”, lacht Whittie.

Inschrijven

In februari 2020 gaan de nieuwe opleidingen van UEFA B en UEFA B Youth weer van start. De inschrijvingen hiervoor zijn geopend. Aanmelden is mogelijk tot vrijdag 29 november. Bekijk alle informatie op KNVB Assist Trainers.

UEFA B UEFA B Lees hier alle informatie over de opleiding UEFA B en meld je aan! UEFA B Youth UEFA B Youth Lees hier alle informatie over de opleiding UEFA B Youth en meld je aan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen