Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vijf gouden tips voor nieuwe hoofden opleidingen

KNVB Media
KNVB Media
10 augustus, 14:57

Een aantal ervaren HO'en deelt vijf gouden tips met hun nieuwe collega’s. - Foto: KNVB Media

Bij veel verenigingen is wekelijks een hoofd opleiding (HO) actief die zijn of haar taak al voor langere tijd vervult. Aan het begin van ieder seizoen zijn er echter ook weer veel nieuwe vrijwilligers die bij hun club aan de slag gaan als hoofd opleiding. Een aantal ervaren HO'en deelt daarom graag vijf gouden tips met hun nieuwe collega’s.

Zorg ervoor dat jij en de vereniging van elkaar weten wat er wordt verwacht en dat je bij iemand terecht kunt

Geen voetbalteam kan zonder een trainer. Een goede HO zorgt ervoor dat die trainers goed functioneren, zodat spelers zich met plezier kunnen ontwikkelen. Je bent een centrale figuur in het contact tussen club en trainers. Om alles goed te kunnen combineren is het belangrijk te weten wat ervan je verwacht wordt, bijvoorbeeld:

  • Heb je een functieprofiel?
  • Welke verantwoordelijkheden en taken heb je?

Zorg er ook voor dat je weet wie je aanspreekpunt is voor vragen op randvoorwaardelijk/ organisatorisch en voetbalinhoudelijk niveau. Hoe is de vereniging georganiseerd?

Heeft jouw vereniging een Jeugdvoetbalbeleidsplan?

Ga aan de slag met een actueel jeugdvoetbalbeleidsplan

Spelplezier voor de jeugd is voor een groot deel afhankelijk van de organisatie rondom trainingen en wedstrijden en van de omgang met de kinderen. Het is echter net zo belangrijk dat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. Wanneer niet wordt vastgesteld hoe er gevoetbald en gecoacht wordt, kan van een optimale sfeer en ontwikkeling geen sprake zijn. Daarom is een Jeugdvoetbalbeleidsplan van groot belang. Heeft jouw vereniging een Jeugdvoetbalbeleidsplan? Analyseer dit en gebruik de eerste maanden van het seizoen om dit beleid in de praktijk te toetsen

Help je trainers/coaches bij hun trainingen en wedstrijden op het veld

De belangrijkste taak van de HO is het ondersteunen en begeleiden van trainers bij trainingen en wedstrijden, zodat de spelers van de vereniging met zoveel mogelijk plezier voetballen en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Zo draag je als HO bij aan een plezierig sportklimaat op de vereniging.

Maak een jaarplanning

Maak een jaarplanning met daarin trainersoverleggen, scholingsavonden en individuele begeleidingsmomenten voor voetbaltechnisch kader. Ook kun je hierbij denken aan bijvoorbeeld een paasevenement, een zomertoernooi of een jaarafsluiting.

Blijf je (door)ontwikkelen in de rol van HO

Sta open voor ontwikkeling door middel van het volgen van bijscholingen, cursussen en opleidingen binnen of buiten de vereniging. Ook door relevante informatie op te zoeken en contact te leggen met andere HO'en, kun je nieuwe inzichten opdoen en jezelf ontwikkelen als HO.

 

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Heb je nog vragen of wil je meer weten? Iedere regio heeft haar eigen adviseurs die jouw vereniging kunnen helpen. Vul je regio in en neem gerust contact op!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen