Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Scouts KNVB leren van wetenschappelijke inzichten over talentherkenning

Sonny Sier
KNVB Media
27 september 2019, 11:05

Om de scouts van JPN met zoveel mogelijk kennis op pad te sturen voorziet de KNVB hen ook van wetenschappelijke kennis op het gebied van talentontwikkeling. - Foto: KNVB Media

Tientallen scouts van het Jeugdplan Nederland (JPN) staan wekelijks langs de velden om zoveel mogelijk voetballers van amateurclubs in kaart te brengen. Voetballers die in het oog springen kunnen uitgenodigd worden om deel te nemen aan het JPN-traject. Maar behalve de uitdagingen die komen kijken bij het beoordelen, is het inschatten van het potentieel van de voetballers nog een veel complexere klus. Om de scouts met zoveel mogelijk kennis op pad te sturen voorziet de KNVB de scouts ook van wetenschappelijke kennis op het gebied van talentontwikkeling. Met als uiteindelijke doel om de potentie van een voetballer zo nauwkeurig mogelijk in te schatten en zo weinig mogelijk talent verloren te laten gaan.

Factoren als de biologische en voetballeeftijd, intrinsieke motivatie en de thuissituatie spelen een rol in de ontwikkeling van kinderen

Jan Verbeek, onderzoeker bij de KNVB, nam tijdens verschillende bijeenkomsten bij de start van het seizoen de scouts van JPN mee in de complexe materie van het herkennen van talent. “We lieten de scouts nadenken over waar we denken dat het plafond van een voetballer ligt en op basis waarvan ze die voorspelling doen”, belicht Verbeek. “We kunnen allemaal wel ongeveer de huidige kwaliteit van voetballers met elkaar vergelijken. Maar het gaat er niet om wie er nú de beste is, maar wie er op volwassen leeftijd bovenuit steekt. De ontwikkeling van een voetballer loopt niet in een rechte lijn. Veel factoren hebben een invloed op de kwaliteit van een speler op latere leeftijd.”

(On)zichtbare factoren

Verbeek vervolgt: “Factoren als biologische leeftijd, de voetballeeftijd, maar ook de intrinsieke motivatie en de thuissituatie spelen een rol in de ontwikkeling. Deze factoren zijn voor scouts moeilijker in te schatten dan de zichtbare kwaliteiten die zij opmerken tijdens wedstrijden. Het is niet zo dat de scouts nu plotseling heel anders naar spelers moeten gaan kijken. Wij proberen hen bewust te maken van de valkuilen die er zijn bij het selecteren van spelers voor het JPN-programma. Hoe meer gereedschappen zij krijgen om een zo goed mogelijke voorspelling te maken over de potentie van een speler, hoe nauwkeuriger deze voorspelling wordt. Al blijft dit enorm lastig.”

Verschillen binnen leeftijden Verschillen binnen leeftijden Er dient rekening gehouden te worden met verschillen die er binnen dezelfde leeftijden zijn. Lees hier alle informatie over kalenderleeftijd, biologische leeftijd en voetballeeftijd.

Meer bagage

René ten Broeke, Talent Performance Coach bij de KNVB.

René ten Broeke, Talent Performance Coach bij de KNVB, ervaarde de kennissessie als bijzonder nuttig. “We koppelen hiermee de wetenschap aan onze manier van observeren. Het geeft ons meer bagage tijdens onze werkzaamheden en stelt ons in staat betere keuzes te maken. Er ontstonden tussen de scouts onderling interessante discussies over hoe zij de opgedane kennis kunnen vertalen naar de praktijk.”

Volgens Ten Broeke zullen scouts met een bredere blik naar de voetballers kijken. “De manier van het kijken naar de voetbalhandelingen van een speler zal niet veel verschillen. Wel kan een scout meer navraag doen bij de clubs naar de achtergrond van spelers. Bijvoorbeeld over het gedrag, de prestaties op school, de situatie thuis. En natuurlijk over de voetbalontwikkeling van de voetballer. Zo kan er een verschil zitten in trainingsleeftijd en voetbaluren in relatie tot het niveau. Of dat ze wellicht eerst een andere sport hebben gedaan. Interessant hierbij is de vraag welke waarde we aan alle informatie willen hangen. Hierdoor moeten scouts in staat zijn een betere inschatting te maken bij het selecteren van de voetballers voor het JPN-programma.”

Onderzoek

De KNVB is constant in ontwikkeling als het gaat om onderzoek naar talentherkenning. De ontwikkeling van de scouts is hierbij een belangrijk onderdeel. Zo wordt onder andere onderzoek gedaan naar hun werkwijze en bekijkt de KNVB hoe het dit op basis van wetenschappelijke kennis kan verrijken. 

Jeugdplan Nederland Jeugdplan Nederland Het Jeugdplan Nederland is het podium waar talentvolle voetballers en voetbalsters zich kunnen laten zien en mogelijk door kunnen door ontwikkelen naar een hoger speelniveau.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen