Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zo ben je als trainer klaar voor de seizoenstart

KNVB Media
KNVB Media
11 september 2019, 13:42
5:15

Het maken van teamafspraken is van belang om orde te houden binnen de groep. - Foto: KNVB Media

Op veel velden is de bal alweer gaan rollen en is er afgetrapt voor het nieuwe seizoen. Daarnaast staan voetballers en trainers weer wekelijks op het trainingsveld. Met onderstaande tips en het filmpje ben je verzekerd van een soepele competitiestart.

Verenigingen hebben in de zomerperiode op de achtergrond veel werk verricht om klaar te zijn voor de start van het nieuwe seizoen. Veel clubfunctionarissen, zoals een Hoofd Opleiding, houden gesprekken met hun trainers en coaches. Zij bespreken met elkaar algemene spelregels zijn en hoe men bij de club met elkaar omgaat. Daarbij geeft de vereniging aan wat het van de trainers verwacht en hoe de club hen hierin kan helpen.

Visie van de club

Ook worden er voetbalinhoudelijke zaken besproken, zoals de visie op het omgaan en ontwikkelen van spelers, het wisselbeleid en nog veel meer. Dit is de basis van waaruit trainers en coaches hun werk kunnen uitvoeren. Mocht hier om wat voor reden dan ook onduidelijkheid over bestaan, schroom dan niet om contact op te nemen met de verantwoordelijke op de club. Zorg dat duidelijk is bij wie je op de club hiervoor terecht kunt

Randzaken in orde

Wanneer de basis helder is, kunnen de trainers en coaches zich richten op het team en de individuen hierbinnen. Bedenk voor de start van de competitie of de randzaken op orde zijn. Heb je bijvoorbeeld van alle spelers (en hun ouders) de contactgegevens? Ben je op de hoogte van de belangrijkste zaken van de voetballers, zoals mogelijke medische dossiers?

Teamafspraken

Het maken van teamafspraken is van belang om orde te houden binnen de groep. Zorg dat de afspraken helder zijn. Spreek bijvoorbeeld duidelijk met elkaar af waar en hoe laat het team zich verzamelt voor de uit- en thuiswedstrijden. Mail je ze elke week het programma of zijn ze er zelf verantwoordelijk voor om dat op de website na te gaan? Aan te raden is om een chatgroep aan te maken waarin belangrijke teammededelingen met elkaar gedeeld kunnen worden. Is daarnaast het materiaal in orde? En wie zorgt ervoor dat de ballen en kleding beheerd worden?

Tips voor een soepele seizoenstart Tips voor een soepele seizoenstart Bekijk alle handige informatie en tips voor een vlekkeloos begin van de competitie.

Training

Vanuit de clubvisie is en je eigen ideeën, kun je voor de trainingen altijd terecht bij RINUS. RINUS is een gratis online tool ontwikkeld voor alle jeugdtrainers in Nederland, zowel voor de beginnende, als de meer ervaren trainer. Het bevat oefeningen, trainingen en meerweekse programma’s voor alle leeftijdscategorieën. Neem snel een kijkje en ontdek wat RINUS jou als trainer kan bieden.

RINUS RINUS Op RINUS kun je terecht voor al jouw voetbaluitdagingen. Of je nu voor het eerst een team gaat coachen en begeleiden of al in het bezit bent van een KNVB-diploma.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen