Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jeugdplan Nederland: jaarlijks ruim 600 voetbalactiviteiten

Sonny Sier
KNVB Media
26 maart 2019, 12:34

Talenten uit het amateurvoetbal krijgen met een wedstrijd bij JPN een podium aangereikt om een kwalitatief goede voetbalactiviteit af te werken. - Foto: KNVB Media

Jeugdplan Nederland brengt de grootste jongens- en meidentalenten uit het amateurvoetbal van dit moment bij elkaar. Met de wedstrijden die zij onderling of tegen een jeugdteam van een BVO spelen krijgen de spelers een extra podium om een kwalitatief goede voetbalactiviteit af te werken. In het lopende seizoen organiseert JPN ruim 600 van dergelijke activiteiten. “We proberen de talenten zoveel mogelijk kansen te geven”, vertelt Bjorn Zwikker, Talent Performance Coach bij de KNVB.

Verdeeld over de gebieden West, Oost en Zuid brengen de scouts van Jeugdplan Nederland bezoeken aan wedstrijden van diverse amateurverenigingen. Spelers die opvallen worden gerapporteerd en komen in aanmerking om uitgenodigd te worden voor een activiteit van het JPN in de eigen leeftijdscategorie.

Bjorn Zwikker, Talent Performance Coach bij de KNVB.

Opgevallen bij scouts

In het gebied West is er aanbod voor voetballers in de leeftijdscategorie Onder 11 tot en met Onder 17. Voor Zuid en Oost worden activiteiten aangeboden tot en met de leeftijdscategorie van respectievelijk Onder 15 en Onder 16. “De beginselectie van bepaalde categorieën bevatten soms wel zestig spelers”, weet Bjorn Zwikker, die vanuit zijn rol als TPC verantwoordelijk is voor de stafsamenstelling, de begeleiding van de staf en de kwaliteit van de voetbalactiviteiten. “Deze spelers zijn opgevallen bij onze scouts en krijgen via de vereniging een uitnodiging om deel te nemen aan activiteiten van JPN. Tijdens onderlinge selectieduels krijgen de voetballers de kans om hun kwaliteiten te laten zien. Onze ervaring is dat de JPN-wedstrijden geregeld door scouts van de BVO’s worden bezocht om te kijken of er potentiële spelers zijn die als aanwinst worden gezien voor de betreffende jeugdopleidingen.”

De beginselectie van bepaalde categorieën bevatten soms wel zestig spelers

"Elke speler draait minimaal twee activiteiten mee", vervolgt Zwikker. “Spelers komen, soms voor het eerst, terecht in een andere omgeving. Plots speelt hij of zij met spelers samen van een hoger niveau. Ook de uitnodiging voor JPN op zichzelf kan een bepaalde mate van druk met zich meebrengen. Het is niet gek dat die elementen invloed hebben op een speler. Vandaar dat wij de voetballers zoveel mogelijk kansen willen geven om hun ware ik te tonen.”

De activiteit

De begeleidende staf streeft ernaar elke voetballer zoveel mogelijk persoonlijke begeleiding te bieden. Zowel in de omgang, als op het voetbalinhoudelijke vlak. “Dat begint al vanaf het moment dat zij zich melden bij de accommodatie waar de activiteit plaatsheeft”, weet Michel Halverhout, Talent Coach in het district West. “We informeren de speler en de ouders over hoe het JPN kan helpen bij de ontwikkeling en wat er tijdens de activiteit gaat gebeuren.”

Tijdens een JPN-activiteit wordt gefocust op de vier teamfuncties in het voetballen: aanvallen, verdedigen, het omschakelen van aanvallen naar verdedigen en het omschakelen van verdedigen naar aanvallen.

“Daarna gaan de voetballers zich omkleden en houdt de staf een wedstrijdbespreking”, vervolgt Halverhout. “De inhoud van een wedstrijdbespreking bestaat uit een eventuele terugkoppeling op de vorige activiteit, het doornemen van de opstelling en het benoemen van de aandachtspunten van de teamfuncties. Tijdens een JPN-activiteit wordt gefocust op de vier teamfuncties in het voetballen: aanvallen, verdedigen, het omschakelen van aanvallen naar verdedigen en het omschakelen van verdedigen naar aanvallen. Per activiteit staan er altijd twee van deze teamfuncties centraal.”

Individuele taken

Halverhout vervolgt: “Naast de teamtaken komt het voor dat er individuele taken worden besproken. Dit is afhankelijk van het niveau en de leeftijd van de groep. Ook spelhervattingen komen aan bod en aan het einde van de bespreking vat de coach het plan nog een keer samen."

We geven hen altijd mee dat de KNVB iedereen in de gaten blijft houden

Met de selecties Onder 11 jaar wordt gespeeld op een versmald veld in de wedstrijdvorm acht tegen acht, vanaf de Onder 13 is het elf tegen elf op een heel veld. “Tijdens de wedstrijd trachten de coaches voornamelijk op de besproken doelen te coachen. Dit doen zij door aan- en bij te sturen op de teamtaken en eventuele individuele doelen. Dit kan tijdens de wedstrijd, maar ook in de pauze en tussen de verschillende duels door.”

Evalueren

Tijdens de wedstrijd coacht de staf voornamelijk op de vooraf besproken doelen.

Na afloop van de activiteit worden de prestaties geëvalueerd. “Dan neemt de staf met de spelers door of zij het doel van de activiteit hebben behaald en waar de sterke en de aandachtspunten liggen”, beschrijft Halverhout. “Aan de hand daarvan bepalen we welk traject de speler vervolgt. Zien wij dusdanig veel potentie, dan laten we de voetballer later in het JPN-traject pas weer instromen. Een andere optie is om de speler uit te nodigen voor de volgende activiteit. Ook kunnen spelers worden uitgenodigd voor het future traject, speciaal voor laatrijpe spelers, of we gaan ze volgen bij de eigen club. We geven hen altijd mee dat de KNVB iedereen in de gaten blijft houden en dat het zomaar kan zijn dat hij of zij in een latere leeftijdscategorie weer wordt geselecteerd voor het JPN-traject. Dit heeft de voetballer zelf in de hand door zich goed te blijven ontwikkelen.”

De staf houdt graag contact met elke speler die heeft deelgenomen aan het JPN-traject. Halverhout: “In de regel komt het voor dat spelers een stap naar een vereniging maken die nog meer past bij hun ambitie. Dat kan zijn bij een BVO, maar soms ook bij een andere amateurvereniging. Dat horen wij graag, want in die nieuwe situatie kunnen onze scouts weer andere inzichten opdoen.”

Jeugdplan Nederland Jeugdplan Nederland Jeugdplan Nederland is het podium waar talentvolle voetballers zich kunnen laten zien en mogelijk kunnen doorontwikkelen naar een hoger speelniveau niveau.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen