Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

VV Eldenia steekt ‘Pupil van de week’ in nieuw jasje en bindt daarmee meiden

KNVB Media
KNVB Media
20 februari 2019, 14:31

Het vernieuwde initiatief van de pupil van de week slaat aan bij VV Eldenia - Foto: VV Eldenia

De ‘pupil van de week’ is bij veel verenigingen een bekend fenomeen. Ook tijdens iedere thuiswedstrijd van het vrouwenteam van VV Eldenia uit Arnhem mag er een jeugdspeelster een dagje meekijken in de keuken van het eerste team. Toch was er niet altijd even veel animo vanuit de jeugd. “Die jonge meiden vonden het soms toch een beetje eng”, verklaart één van de initiatiefnemers Astrid van der Zijden. Zodoende stak de club het principe van de pupil van de week in een nieuw jasje.

Net zoals in het verleden doet de jeugdspeelster, die is uitverkozen tot pupil van de week, op zondag mee aan de wedstrijdbespreking en warming-up, Ook mag zij de aftrap verzorgen. “Maar met de nieuwe vorm gaat een deel van de selectie van Vrouwen 1 op zaterdag kijken bij de wedstrijd van de pupil van de week. Het zorgt voor een ontzettend leuke klik tussen de meiden en de pupil”, vertelt Van der Zijden, die naast coördinator van het project ook teammanager is van het eerste team.

Support

Het zijn van pupil van de week bij Eldenia is een ware happening.

“De jeugdspeelsters zijn meer op hun gemak, doordat zij op zaterdag al support hebben gehad tijdens hun eigen wedstrijd. De pupillen weten zo alvast wie die vrouwen zijn en voelen zich gelijk een stuk meer thuis. Dat merken we ook in de organisatie van het project. Waar we in het verleden echt op zoek moesten naar jeugdspeelsters, komen zij nu vanzelf naar ons toe. De jeugd is superenthousiast. We geven er ook veel aandacht aan op onze socialmediakanalen.”

Voor Julia van Amersfoort was haar ervaring als pupil van de week een ware happening: “Het was superleuk. De meiden kwamen eerst mij en mijn team aanmoedigen en gaven tips. Zo leerde ik ze ook beter kennen. Op zondag mocht ik mee het veld oplopen en de aftrap nemen”. Ook kreeg Julia nog een verrassing mee naar huis. “Een bal met alle handtekeningen. Daar ben ik heel blij mee.”

Voortgekomen uit ontwikkelingsprogramma

Eldenia is één van de verenigingen die deelneemt aan het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal van de KNVB. Tijdens het analysegesprek van het programma hielp de KNVB Eldenia om de huidige situatie van het meiden- en vrouwenvoetbal in kaart te brengen. Daarbij kwam een aantal uitdagingen naar voren, die uiteindelijk tot de vernieuwde constructie van de pupil van de week leidde.

Het concept van pupil van de week zorgt voor verbinding tussen jeugd, senioren, prestatief en recreatief voetbal

“In het analysegesprek kwam aan het licht dat de recreatieve meidentak soms de aansluiting bij de rest van de vereniging en het eerste vrouwenteam miste”, vertelt Van der Zijden. “Die meiden hadden het gevoel dat er meer aandacht werd gestoken in de selectieteams. De meiden uit de jeugd kijken echter wel allemaal op tegen de vrouwen uit het eerste team. En voor de vereniging is het ook veel leuker als we met z’n allen meer een eenheid vormen. Zo is dit project tot stand gekomen. Om de verbinding tussen jeugd, senioren, prestatief en recreatief te creëren."

Iedereen enthousiast

De pupil van de week loopt met de vrouwen van Eldenia het veld op en verzorgt even later de aftrap.

Niet alleen bij de jeugd heeft het vernieuwde concept voor meer betrokkenheid gezorgd, ook de selectie van het eerste vrouwenteam draagt graag haar steentje bij. “De meiden uit de selectie vinden het vanuit hun hart voor de sport en de kinderen heel leuk om op zaterdag de jeugd aan te moedigen. We hebben een roulatiesysteem bedacht, waardoor iedereen eens per half jaar aan de beurt is. Ze zijn enthousiast om die meiden voor het voetbal te behouden. De ouders van de jeugdspelers reageren overigens ook heel positief.”

De commissie die de pupil van de week coördineert, is tevens een mengelmoes van betrokkenen vanuit jeugd en senioren. Vanuit het eerste elftal is van der Zijden samen met haar collega teammanager Patty Marcus verantwoordelijk. Ook de jeugdafdeling wordt vertegenwoordigd door twee enthousiaste kaderleden Michel van Heusden en Cindy van Amersfoort, die beiden dochters Merel en Julia hebben voetballen bij de club. Van der Zijden besluit: “We hebben door de pupil van de week veel meer contact gekregen met de jeugd en dat is waar het ons om ging. Voetbal is hetgeen wat ons verbindt."

Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal Het ontwikkelingsprogramma moet ertoe leiden dat op termijn overal in Nederland clubs ontstaan waar meiden en vrouwen zich met plezier kunnen ontwikkelen, of ze nu een talentvolle of een recreatieve voetbalster zijn.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen