Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Project: meer gelijke kansen voor alle jeugdvoetballers

KNVB Media
KNVB Media
22 november 2018, 15:55

Uit de praktijk blijkt dat het huidige opleidingsmodel een wat meer uitsluitend karakter heeft. - Foto: KNVB Media

Teamindeling- en selectiebeleid, iedere vereniging heeft er mee te maken en doet het op haar eigen manier. Een hartstikke moeilijke klus, waarin de KNVB ziet dat meer en meer verenigingen hier bewuster over nadenken en naar handelen. Tegelijkertijd zijn er kansen voor de toekomst om dit nog beter te doen met elkaar. De praktijk is namelijk ook dat, bijvoorbeeld door scheidingen tussen selectie en niet-selectie teams, er nogal eens sprake is van een onevenredige verdeling van de middelen en faciliteiten.

De KNVB is daarom, in samenwerking met een aantal amateurclubs, gestart met het project Gelijke Kansen Jeugdvoetbal. Hierin wordt onderzoek gedaan naar alternatieve opleidingsmodellen, zodat alle jeugdvoetballers over een langere periode meer gelijke kansen krijgen om zich optimaal te ontwikkelen en plezier te beleven aan het voetballen.

Met het project Gelijke Kansen Jeugdvoetbal doet de KNVB onderzoek naar het creëren van een opleidingsmodel dat meer recht doet aan de complexe voetbalontwikkeling van jeugdspelers

Uit de praktijk blijkt dat het huidige model een wat meer uitsluitend karakter heeft. Zo komt het voor dat slechts een beperkte groep spelers bijvoorbeeld de beschikking heeft over de beste jeugdtrainers en mogelijk meer en betere trainingsmogelijkheden. Het gevolg daarvan kan zijn dat gaandeweg de seizoenen het verschil met de niet-selectieteams zodoende alleen maar groter wordt. Dit terwijl het ontzettend moeilijk is te voorspellen op wat voor niveau de groep jonge spelers uiteindelijk terecht gaat komen en je dus wellicht niet iedereen de kans geeft zijn of haar volledige potentie te benutten. Voorbeelden die hierbij een rol spelen zijn het geboortemaandeffect en een verschil in biologische ontwikkeling rondom de puberteit. Een vroege selectie van spelers, dat vaak start vanaf de leeftijdsgroep Onder 8, heeft daardoor een aantal ongewenste consequenties.

Project Gelijke Kansen

Met het project Gelijke Kansen Jeugdvoetbal doet de KNVB onderzoek naar het creëren van een opleidingsmodel dat meer recht doet aan de complexe voetbalontwikkeling van jeugdspelers. Zoals reeds bekend uit wetenschappelijk onderzoek verloopt deze ontwikkeling niet altijd in een rechte, opwaartse lijn omhoog, maar juist heel onvoorspelbaar. Het model zou vooral moeten zorgen voor meer gelijkwaardigheid in het voetbalprogramma en de begeleiding van alle jeugdvoetballers. Hierdoor bied je als club meer voetbalontwikkelingsmogelijkheden voor alle voetballers. Op de langere termijn moet dit ervoor zorgen dat elke jeugdspeler de mogelijkheid heeft om zijn of haar potentie volledig te ontwikkelen tot een voetballer op elk niveau.

Be Quick 1887 is een van de amateurverenigingen die deelneemt aan het project.

Be Quick 1887 is een van de amateurverenigingen die deelneemt aan het project. “Wij geloven erin dat het goed is om jeugdspelers gelijke kansen te bieden in faciliteiten en randvoorwaarden”, vertelt Benjamin Sietsma, coördinator onderbouw bij de Groningse club. “Het biedt al onze spelers in de onderbouw een eerlijkere kans om zich te ontwikkelen. Als voetballer, maar ook als persoon. Het kind staat hierbij altijd centraal. Met deze reden dragen wij graag ons steentje bij aan het project van de KNVB.”

Adviesmodel

Het lopende seizoen 2018/’19 onderzoekt de KNVB hoe accuraat het selecteren van spelers op basis van huidig talent is voor jeugdspelers in de pupillenleeftijd (acht tot en met twaalf jaar). Met de uitkomsten van het onderzoek zal het Gelijke Kansen-model verder worden uitgewerkt. De KNVB heeft voor ogen dat er op die manier een zo compleet mogelijk adviesmodel tot stand komt waarmee verenigingen nog beter richting kunnen geven aan de verschillende wijzen van organiseren en invulling van de teamindeling en het selectiebeleid.

Ondersteuning

Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt. Zowel bij grote als bij kleine vraagstukken staat hij of zij voor je klaar.

Verenigings-ondersteuning Verenigings-ondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning vanuit de KNVB kunnen hiervoor terecht bij de technisch jeugdcoördinator.

KNVB Assist Trainers KNVB Assist Trainers KNVB Assist Trainers is het kennisplatform voor trainers.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen