Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jeugdplan Nederland: Podium voor talentvolle jeugdvoetballers

Ruud Scheper
KNVB Media
28 september 2018, 9:59
3:48

Jeugdplan Nederland geeft een podium aan de meest talentvolle amateurjeugdspelers. - Foto: KNVB Media

Frenkie de Jong, Bruno Martins Indi, Marco van Ginkel en Jasper Cillessen. Het zijn zomaar wat namen van spelers die via Jeugdplan Nederland uiteindelijk in de top van het profvoetbal zijn terechtgekomen. En dat is precies waarom het ooit is opgezet, weet Talent Performance Coach René ten Broeke.

“We willen de meest talentvolle amateurjeugdspelers een podium geven om zich in de kijker te spelen van de betaald voetbalorganisaties of door te laten stromen naar hoger amateurniveau”, vertelt Ten Broeke. In de loop der jaren veranderde er genoeg, maar het idee bleef hetzelfde; een podium bieden voor de meest talentvolle jeugdspelers. Nederland is daarbij opgedeeld in drie gebieden; Noord/Oost, Zuid en West. In die gebieden staan wekelijks zo’n honderd KNVB-scouts langs de lijn bij wedstrijden van Onder 11 tot en met Onder 17 om de meest opvallende spelers eruit te pikken.

Selectiewedstrijd

We willen de meest talentvolle amateurjeugdspelers een podium geven om zich in de kijker te spelen

De gescoute spelers worden vervolgens uitgenodigd voor een aantal selectiewedstrijden. De spelers die daaruit geselecteerd worden, gaan van oktober tot en met maart een traject in met voornamelijk doordeweekse oefenwedstrijden tegen hun leeftijdsgenootjes bij betaald voetbalclubs en af en toe een trainingsmoment, stage of toernooi. Ondertussen blijven ze dus ook gewoon bij hun amateurclubs trainen en spelen.

Omdat de scouts gedurende het jaar actief blijven, gebeurt het regelmatig dat er nieuwe spelers aan de groep worden toegevoegd of daar juist afvallen. “Dat is een dynamisch proces”, stelt Ten Broeke. “Als een nieuwe speler meer potentie heeft dan een speler die al in het traject zit, dan kunnen er wijzigingen optreden. Die spelers willen we namelijk ook graag een kans geven om zich te laten zien en zich verder te ontwikkelen.”

In de kijker spelen

Dat dit systeem werkt, blijkt wel uit de cijfers van spelers die doorstromen naar de betaald voetbalorganisaties (BVO’s). Jaarlijks krijgt de helft van de spelers een stage aangeboden bij een BVO. Daarvan stroomt weer  een derde van het totaal (35 procent) ook daadwerkelijk door naar de betaald voetbalclub waar zij een stage hebben gekregen.

Wat is Jeugdplan Nederland?

“Dat zijn mooie cijfers”, vindt ook Ten Broeke. “Zie ons als een soort vangnet voor het betaald voetbal. Natuurlijk scouten de BVO’s ook zelf, maar de ervaring leert dat het lastig is om aan de voorkant in te schatten hoe een speler zich zal ontwikkelen. Spelers die nog niet op jonge leeftijd zijn gescout, maar zich later wel sterk ontwikkelen, kunnen zich daarom via ons in de kijker spelen.”

Future

Zie ons als een soort vangnet voor het betaald voetbal

Een bijzondere groep binnen Jeugdplan Nederland zijn de spelers die fysiek nog niet sterk genoeg zijn om in de eindselecties opgenomen te worden, maar die wel als heel potentierijk worden aangemerkt door de coaches en scouts. “Voor deze spelers hebben we aparte Future-groepen. Zie het als een soort schaduwelftallen van spelers in de Onder 13-, Onder 14- en Onder 15-categorie, die door hun fysieke achterstand het verschil nog niet kunnen maken, maar die na hun groeispurt dit mogelijk wel kunnen gaan doen. Voor hen hebben we daarom ook steeds meer aandacht binnen het Jeugdplan Nederland.”

Jeugdplan Nederland Jeugdplan Nederland Het Jeugdplan Nederland is het podium waar talentvolle jongens en meiden zich kunnen laten zien en mogelijk door kunnen door ontwikkelen naar een hoger speelniveau niveau.


Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen