Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bij DTS zijn de mannen en vrouwen even belangrijk

Ruud Scheper
KNVB Media
14 september 2018, 15:40

Tijdens de open dag krijgt een jong meisje een handtekening uitgedeeld van een van de speelsters van dames 1. - Foto: DTS Ede

Mannenvoetbal belangrijker dan vrouwenvoetbal? Niet bij DTS uit Ede. “Dames 1 en Heren 1 staan bij ons op een gelijk niveau”, weet teammanager Peter van der Plas. “Het zijn allebei de paradepaardjes van de club.” En dat beleid legde de club geen windeieren.

Dat mannen- en vrouwenvoetbal nog niet bij iedere vereniging als gelijkwaardig wordt gezien, je hoeft Van der Plas er niets over te vertellen. Onlangs ervaarde hij het nog aan den lijve tijdens een uitwedstrijd van de dames 1 van zijn club. “Een elftal van onder de 19-5 moest met haar training wijken van het kunstgrasveld voor deze wedstrijd naar een normaal grasveld. Dat ging niet gemakkelijk. Tegen dit soort weerstand lopen ze continue aan en dat is jammer. Dat zul je bij ons niet snel zien gebeuren. Ons eerste dameselftal speelt haar wedstrijden gewoon op het hoofdveld.”

Belangrijk signaal

Het geeft een belangrijk signaal, zo vindt de teammanager, die dit jaar de overstap maakte naar de dames, na drie jaar actief te zijn geweest bij de heren 1 van de club. “Het betekent dat we het damesvoetbal nagenoeg op dezelfde manier benaderen als het mannenvoetbal.”

Het spandoek dat langs het hoofdveld hangt, met daarop alle speelsters en spelers van dames en heren 1.

Om zijn woorden kracht bij te zetten toont hij een enorm spandoek, dat langs het hoofdveld van DTS hangt. Alle spelers én speelsters van heren 1 en dames 1 prijken op het achttien meter lange doek. “Jonge meiden zien dat ook hè. Die denken; ‘daar willen wij zelf ook komen te hangen als we groot zijn’.

Presentatiegids

Ons eerste dameselftal speelt haar wedstrijden gewoon op het hoofdveld

Nu een jaar of zes geleden begon dat proces zich af te tekenen in Ede. Bij het maken van de presentatiegids lag normaal gesproken de nadruk op de eerste selectie van de club. De mannen welteverstaan, terwijl voor de vrouwen slechts een bijrolletje was weggelegd. ‘Dat gaan we anders doen’, bedacht Van der Plas.

In de jaren en presentatiegidsen die volgden kreeg dames 1 een evenzo prominente plek als de heren 1 met een teamfoto, portfolio’s van en interviews met de speelsters. Op verzet stuitte dat nooit. “De mensen vonden het wel mooi en naarmate de prestaties beter werden, zag je dat ook de mannen meer respect kregen voor ‘hun’ dames.”

Open dag

Net als in de presentatiegids is er ook op de sociale kanalen van de club en de website ruim aandacht voor het vrouwenvoetbal. En dat is nog niet alles. “Dit jaar organiseerden we voor het eerst een open dag met een 'meet&greet' waarbij beide selecties werden gepresenteerd aan het publiek en jeugdspelers en –speelsters met hen op de foto konden. Dat sloeg erg aan. Zowel bij de mannen, als bij de vrouwen.”

Het is een drukte van belang tijdens de open dag van het eerste dames- en herenteam.

Ouders zien ook dat wij hier op een goede manier met meidenvoetbal bezig zijn

Het beleid heeft de club veel voordeel geven. Niet alleen promoveerde het eerste damesteam in de loop der jaren naar de Topklasse, maar ook de aanwas van meiden en vrouwen zet gestaag door. “Ouders zien ook dat wij hier op een goede manier met meidenvoetbal bezig zijn”, merkt Van der Plas. “We proberen ook echt te investeren in onze opleiding. De trainers krijgen een opleiding aangeboden om het niveau omhoog te halen.”

Aanrader

Of hij het andere verenigingen ook zou aanraden? De teammanager hoeft er niet lang over na te denken. “Absoluut. Vrouwenvoetbal verdient een net zo prominente plek als het mannenvoetbal. Mijn tip: laat ze niet op een veldje achteraf trainen en spelen, maar neem ze serieus. En het levert je vereniging ook wat op hè. Met het toenemende aantal meiden dat gaat voetballen is daar een enorme potentiële ledenaanwas te bereiken.”

Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal Ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal Steeds meer verenigingen omarmen het vrouwenvoetbal, waardoor het ledenaantal onder vrouwen blijft groeien. Ook zijn steeds meer vrouwen werkzaam als coach, scheidsrechter, vrijwilliger en bestuurder. Een goede ontwikkeling.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen