Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Grote belangstelling voor 8x8-toernooi bij Focus’07

KNVB Media
KNVB Media
24 juli 2018, 8:00

De belangstelling voor het 8x8-toernooi bij Focus'07 overtrof alle verwachtingen. - Foto: KNVB Media

Een toernooi voor aankomende JO-11 pupillen. Het leek Focus’07 de ideale manier om én het seizoen op een goede manier af te sluiten én de voetballertjes al even kennis te laten maken met de nieuwe wedstrijdvorm en de bijbehorende nieuwe spelregels. De interesse bleek enorm. “Binnen drie, vier weken hadden we dertig deelnemende teams.”

Barend Nuijssenborgh schudt zijn hoofd. Nee, dat het toernooi zo snel vol zou zitten, had de Hoofd Jeugdopleiding van Focus’07 uit Culemborg ook niet gedacht. Zelfs niet met de ervaringen van vorig jaar nog vers in het geheugen. “Toen organiseerden we een toernooi voor de pupillen die zes tegen zes zouden moeten gaan spelen.”

Binnen mum van tijd vol

De nieuwe spelregels maken het spel sneller en dynamischer

En ook dat toernooi zat binnen mum van tijd vol. “Sneller eigenlijk nog, binnen twee weken, maar destijds schreven ook verenigingen vier teams tegelijk in. Vandaar dat we er dit jaar voor hebben gekozen om een toernooi te organiseren speciaal voor de nieuwe JO11-1 teams.”

Vanuit een wijde cirkel om Culemborg heen kwamen de teams richting sportpark Parijsch. “De Koninklijke HFC uit Haarlem, BFC uit Bussum, teams uit Alkmaar, Nijmegen en Veghel”, somt Nuijssenborgh op. Uiteindelijk bleken de twee teams van voetbalschool Meliani uit Veghel het sterkst. “Zij waren de enige vereniging die met twee teams was afgereisd naar het toernooi. De bekers voor de eerste én tweede plaats hebben we daarom maar tegelijkertijd aan hun uitgereikt”, lacht Nuijssenborgh. “Een terechte winnaar, want zij waren wel erg goed.”

Sneller en dynamischer

Iedereen die ik gesproken heb, was enthousiast. Het is ook echt leuker om naar te kijken

Het werd een uitermate geslaagd toernooi, constateerde de HJO. “De nieuwe spelregels maken het spel sneller en dynamischer. Alleen de rol van de keeper was af en toe nog wat onduidelijk. Die mag terugspeelballen niet meer in de handen pakken en bij een achterbal moet hij de bal van de grond af uitnemen. Dat leverde nog wel wat problemen op, maar dat is een kwestie van tijd, als je het mij vraagt.”

De andere spelregels werden door de kinderen gehanteerd alsof ze nooit anders hadden meegemaakt. “Het ging veel soepeler dan vorig jaar”, zag ook Nuijssenborgh. “Misschien dat dat komt doordat het al wat oudere kinderen zijn, die al wat langer voetballen. Of misschien hadden de clubs er al wat mee geoefend, wie zal het zeggen.”

Positieve reacties

De reacties van de andere deelnemende teams waren al net zo positief als de organiserende vereniging het had ervaren. “Iedereen die ik gesproken heb, was enthousiast. Het is ook echt leuker om naar te kijken. Bij de invoering van de nieuwe spelregels had ik ook zo mijn twijfels, net als vele anderen, maar toen ik een pilot zag, was ik om. Deze spelregels komen het spel ten goede. Dat is ook wel gebleken afgelopen jaar.”

Wat mij betreft krijgt dit volgend jaar dus zeker een vervolg

Inmiddels zijn er alweer plannen om ook volgend jaar een dergelijk toernooi te organiseren op sportpark Parijsch, dan gericht op de spelers die voor het eerst op een groot veld moeten gaan spelen. “Vorig jaar zijn we hier mee begonnen, als onderdeel van het 24-uurs toernooi dat ieder jaar bij de club wordt gehouden als afsluiting van het voetbalseizoen”, vertelt Nuijssenborgh. “Dat is zo goed bevallen dat we dat dit jaar weer hebben gedaan en eigenlijk is het verhaal nu niet anders. Wat mij betreft krijgt dit volgend jaar dus zeker een vervolg.”

De nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen De nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen Kijk hier voor meer informatie.

Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen