Lege ziekenboeg bij NEC Delfzijl: ‘Dankzij nieuwe competitieopzet’

Ruud Scheper
KNVB Media
28 september 2017, 14:09

NEC Delfzijl is blij met de nieuwe planning van de competitie: 'We hebben duidelijk minder blessures'. - Foto: NEC Delfzijl

Niet één geblesseerde speler. Kees Pranger, hoofdtrainer van NEC Delfzijl, kon zijn geluk niet op in de eerste weken van het nieuwe seizoen. Natuurlijk, een klein beetje geluk kwam daar wel bij kijken, net als een goede begeleiding van de medische staf. Maar de oefenmeester is ervan overtuigd dat ook de nieuwe competitieopzet daar een cruciale rol in speelt.

“Deze verandering is echt in ons voordeel”, vertelt Pranger, sinds dit jaar hoofdtrainer van tweedeklasser NEC Delfzijl. “Ik ben hier echt heel enthousiast over.” En volgens hem is hij niet de enige die content is met de nieuwe jaarplanning “Eigenlijk elke trainer die ik spreek, ziet de voordelen er wel van in.”

Tijd voor vakantie

In andere jaren propten we zes wedstrijden en nog wat extra trainingen in de eerste vier en een halve week

Wat die voordelen dan zoal zijn? “Die liggen op meerdere vlakken”, vertelt Pranger. “Wij hebben in het Noorden dit jaar en volgend jaar laat vakantie. In het verleden was het zo dat de competitie begon in september en dat je zo om en nabij de eerste zaterdag van augustus startte met de voorbereiding. Tijd voor vakantie zou er in ons geval dit jaar dus nauwelijks zijn geweest. En hoewel voetbal heel belangrijk is, is het sociale aspect van op vakantie gaan dat natuurlijk ook.”

Tijdens het trainingskamp op Texel was er ruim aandacht voor core stability.

Nee, hij had niet de illusie dat iedereen uit zijn selectie dan maar niet op vakantie zou zijn gegaan. “Het gevolg is dat je met een halve selectie op het veld aan de voorbereiding begint. Nu hadden we de ruimte om pas halverwege augustus te startten. Zo kon iedereen rustig op vakantie en hadden we wel een vrijwel complete selectie toen we van start gingen. En in de zomer hebben we ook nog een periode van drie weken gehad samen. Ik ben nieuw bij de club, dus deze tijd konden we mooi gebruiken om kennis met elkaar te maken. En je ligt niet tien weken stil hè, ook niet onbelangrijk.”

Geen geprop

Gevolg was juist dat er blessures optraden doordat die intensiteit te hoog was voor sommige spelers

Eenmaal gestart was er ook een langere periode tot en met de eerste wedstrijden. Bij NEC Delfzijl koos Pranger er daarom bewust voor om niet een extra training op de maandag in te gelasten. “In andere jaren propten we zes wedstrijden en nog wat extra trainingen in de eerste vier en een halve week, om zo fit mogelijk aan het seizoen te beginnen. Gevolg was juist dat er blessures optraden doordat die intensiteit te hoog was voor sommige spelers. Zeker omdat het kwam na een periode van stilzitten.”

Pranger: 'De wet van de duurzaamheid leert dat je het langzaam en gestaag moet opbouwen. Pas dan heb je er het hele seizoen profijt van'.

En dat was niet het enige. “De wet van de duurzaamheid leert dat je het langzaam en gestaag moet opbouwen. Pas dan heb je er het hele seizoen profijt van. Wanneer je het heel snel opbouwt, breekt het effect ook sneller af. De kans op blessures even buiten beschouwing gelaten, heb je er dan ook niet het hele seizoen wat aan. De basis van een goed seizoen wordt gelegd in de voorbereiding, daar ben ik van overtuigd. Dat zit hem ook voor een groot deel in de planning. En die planning profiteert hier enorm van.”

Langere winterstop

Dat je aan het eind van het seizoen langer doorvoetbalt, daar zitten ook alleen maar voordelen aan vast

Of hij en zijn collega’s in de loop van het seizoen nog steeds zo enthousiast zijn? Pranger lacht. Dat is natuurlijk heel lastig om te voorspellen, reageert hij. “Maar ik denk het wel, omdat er nu ook in de winterstop meer mogelijkheden zijn om een goede voorbereiding op de tweede seizoenshelft te draaien. En dat je aan het eind van het seizoen langer doorvoetbalt daar zitten ook alleen maar voordelen aan vast. Lekker weer, betere velden en een grotere publieke belangstelling. Nee, zoals ik er nu tegenaan kijk is dit echt een enorme verbetering.”


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven