Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Opleider Cees Vullings: 'Als assistent-scheidsrechter ben je onderdeel van een team'

KNVB Media
KNVB Media
9 mei 2022, 10:05

Volgens Vullings, zelf actief als assistent-scheidsrechter, is een van de voordelen van de opleiding is dat je na afronding meteen op een behoorlijk hoog niveau kunt instromen. - Foto: KNVB Media

Cees Vullings is al meer dan tien jaar docent voor de KNVB. Sinds kort leidt hij ook de cursisten bij de opleiding assistent-scheidsrechter op. "Het mooie aan de opleiding is dat vrijwel iedereen kan deelnemen, je snel op een hoog niveau actief kunt zijn en assistent-scheidsrechters onderdeel zijn van een hecht team."

Op de vraag welke eigenschappen een assistent-scheidsrechter moet hebben, heeft Vullings meteen een antwoord paraat: “Het is belangrijk 90 minuten gefocust te zijn. Je moet altijd mee blijven lopen, een goede start- en sprintsnelheid hebben én goed kunnen samenwerken. Maar in principe kan vrijwel iedereen assistent worden, want deze eigenschappen zijn goed aan te leren. In de opleiding gaan we ook heel gericht aan de slag om aan de mindere punten te werken.”

Tien cursisten volgen momenteel de opleiding tot assistent-scheidsrechter. Zij volgen vier praktijklessen en gaan veel het veld op. In de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de technische kant van het assisteren, zoals het toepassen van spelregels, volgen en positie kiezen of hoe je een vlagsignaal geeft en wanneer en met welke hand. Maar ook wordt geleerd om hoe je dienend kunt zijn aan het voetbal en hoe je met weerstand omgaat.

Cees Vullings is al jaren actief als docent bij de KNVB.

“Ik vind het belangrijk om alle deelnemers in actie te zien tijdens een wedstrijd. Dan zie ik wat de leermomenten zijn en waar in de lessen aandacht aan besteed moet worden”, zegt Vullings. “Daarnaast worden de assistenten vier keer beoordeeld door een rapporteur en moeten ze in totaal zes keer een zelfreflectieformulier invullen. Zo ontstaat een heel goed beeld van de sterke en mindere kanten van een persoon. Daar probeer ik in de lessen altijd rekening mee te houden.”

Steentje bijdragen

Vullings geeft aan dat er op het moment een tekort is aan (opgeleide) assistent-scheidsrechters. “We zitten dringend verlegen om assistenten. De drempel om de opleiding te volgen is heel laag. Iedereen die tenminste 16 jaar oud is en in het bezit van een BOS, SOIII of Verenigingsscheidsrechter diploma kan meedoen. De aanmeldingen lopen heel erg uiteen. Van jong tot oud en van complete beginners tot mannen en vrouwen die al jaren als scheidsrechter actief zijn. Dat maakt het lesgeven extra leuk. Ik vind het heel leuk mijn ervaringen als assistent over te brengen op anderen en hen te enthousiasmeren. Zo probeer ik mijn steentje bij te dragen. Want ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat een wedstrijd prettiger verloopt als er opgeleide en objectieve assistent-scheidsrechters langs de lijn staan.”

Extra paar ogen

Als assistent sta je al snel langs de lijn bij wedstrijden op het hoogste amateurniveau of bij de jeugdploegen van profclubs

Eén van de voordelen van de opleiding is dat je na afronding meteen op een behoorlijk hoog niveau kunt instromen. “De weg naar de top is kort. Al snel sta je te assisteren bij wedstrijden op het hoogste amateurniveau of bij de jeugdploegen van profclubs. Dat is natuurlijk fantastisch om mee te maken.”

Vullings begon zelf pas op zijn 52e als assistent-scheidsrechter. Daarvoor was hij jarenlang scheidsrechter in het veldvoetbal geweest. Zijn nieuwe rol bevalt hem heel goed. “Het mooiste vind ik dat je onderdeel van bent een team. Je doet het echt samen. Als assistent ben je het paar extra ogen van de scheidsrechter. Je hebt een belangrijke taak om de wedstrijd soepel te laten verlopen. Daar komt nog eens bij dat je op mooie plekken en bij schitterende wedstrijden komt.”

Wil je ook aan de slag als assistent-scheidsrechter? Bekijk dan de opleidingspagina.  

Ik ga fluiten

Wil jij fluiten voor je club of namens de KNVB? Dan zijn we op zoek naar jou! Meld je aan en ontdek ook hoe leuk het fluiten kan zijn.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen