Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuw arbitragebeleid SDV Barneveld leidt tot ARAG Fairplay certificaat

KNVB Media
KNVB Media
25 oktober, 11:30

Bertus Bakkenes (midden), coördinator arbitrage bij SDVB, ontvangt het certificaat uit handen van betaald voetbalscheidsrechter Martin van den Kerkhof (links) en Marloes van Gangelen van ARAG. - Foto: KNVB Media

Uit handen van betaald voetbalscheidsrechter Martin van den Kerkhof ontving SDV Barneveld onlangs het KNVB|ARAG Fairplay certificaat. De eersteklasser was de eerste club die na de coronaperiode dit bewijs van goed arbitragebeleid weer in ontvangst mocht nemen. Coördinator arbitrage Bertus Bakkenes is trots op de certificering.

Al sinds 2019 heeft SDV Barneveld speciale aandacht voor de scheidsrechters. In dat jaar is een commissie van zeven personen opgericht, die een beleid hebben uitgestippeld dat nu heeft geresulteerd in het KNVB|ARAG Fairplay certificaat. “In 2019 zijn we eigenlijk vanaf nul gestart. We hebben onszelf afgevraagd: wat hebben we nu en waar willen we heen? Het doel was meteen duidelijk: het ARAG Fairplay certificaat. Maar hoe we dat doel wilden bereiken is het belangrijkst”, zegt Bakkenes.

Hopelijk is het certificaat een stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan

In het beleid van SDVB staan twee zaken centraal: communicatie en begeleiding. Met name de begeleiding van scheidsrechters is een belangrijk punt. “Er is een groep van ongeveer 20 mensen samengesteld die nieuwe scheidsrechters begeleidt bij het fluiten van wedstrijden. Zij geven tips over hoe je te gedragen op het veld en hoe je het beste met de spelers kunt communiceren. Ook hebben de begeleiders een preventieve werking langs de lijn. We merken dat als zij een wedstrijd bekijken, de toeschouwers zich rustiger gedragen. Vooral voor jeugdige scheidsrechters is dat belangrijk.”

Opleiding Verenigingsscheidsrechter

Bakkenes ziet het certificaat als een bevestiging dat SDVB de zaken op het gebied van arbitrage goed voor elkaar heeft. “Alle wedstrijden zijn voorzien van een scheidsrechter en we bieden opleidingen aan onze verenigingsscheidsrechters aan. De spelers van de JO19 en JO17 fluiten wedstrijden van respectievelijk de JO12 en JO11. Daarbij kijken we wie enthousiast is en potentie heeft. Die vragen we vaker wedstrijden te leiden en mee te doen met de opleiding Verenigingsscheidsrechter. Daarnaast melden ook steeds meer senioren zich aan om als vrijwilligerstaak een duel te fluiten. Die groep bedraagt inmiddels 40 personen, waar mogelijk ook nieuwe scheidsrechters tussen zitten.”

Tijdens de uitreiking van het KNVB|ARAG Fairplay certificaat werd er ook een quiz gespeeld met alle aanwezigen.

Martin van den Kerkhof mocht het KNVB|ARAG Fairplay certificaat uitreiken bij SDVB. Hij zag met eigen ogen hoe belangrijk de arbitrage is binnen de vereniging. “Het enthousiasme en de breed gedragen aandacht voor de arbitrage binnen de vereniging waren duidelijk aanwezig. Voor mij als scheidsrechter in het Betaald Voetbal is het mooi om te zien hoe hier in Barneveld hard aan gewerkt wordt. Het beleid sorteert duidelijk effect met de groei in vrijwillige scheidsrechters en deelnemers aan de cursus Verenigingsscheidsrechter. Ik weet maar al te goed hoe belangrijk deze opleiding is in de beginfase van je scheidsrechterscarrière. Het voelde dan ook als meer dan terecht dat ik het certificaat met Marloes van Gangelen namens ARAG aan Bertus Bakkenes mocht overhandigen. Hopelijk is dit een stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan!”

Beleid werpt vruchten af

Hoewel SDVB 1300 leden telt en er elk weekend bij zo’n veertig wedstrijden een scheidsrechter aangesteld moet worden, lukt het altijd om alle duels van arbitrage te voorzien. Bakkenes: “We hebben 15 à 20 scheidsrechters die niet meer zelf spelen. Daarnaast zijn er ongeveer 40 vrijwilligers die zelf nog voetballen, maar ook een wedstrijdje kunnen en willen fluiten. Daarmee hebben we een grote groep mensen waaruit we kunnen putten. We proberen hen gedurende het seizoen bij de club te betrekken door avonden te organiseren waarbij we bijvoorbeeld de spelregels doornemen, of wedstrijdsituaties bekijken. Het is mooi om te zien dat het beleid waar we in 2019 op hebben ingezet, zijn vruchten afwerpt. We zijn hartstikke trots op het certificaat!”

KNVB|ARAG Fairplay certificering KNVB|ARAG Fairplay certificering Bekijk meer informatie over het certificaat.

Arbitrageopleidingen

Wil jij jezelf verder ontwikkelen als (assistent-)scheidsrechter? Dan kun je bij de KNVB terecht voor verschillende scheidsrechtersopleidingen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen