Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwelijke scheidsrechter Özge Avci hoopt op een dag inspiratie te zijn voor anderen

Redactie
KNVB Media
5 september 2023, 14:12

Özge Avci, op de foto poserend met haar diploma Verenigingsscheidsrechter, maakte dankzij haar vader kennis met het scheidsrechtersvak. - Foto: KNVB Media

Het succes van de OranjeLeeuwinnen heeft het vrouwenvoetbal in Nederland definitief op de kaart gezet. Bij de meeste verenigingen floreert het meidenvoetbal. Ook zijn er steeds meer vrouwelijke voorzitters, vrouwelijke trainers en vrouwelijke scheidsrechters actief in het voetbal. In de serie ‘Meer Vrouwen in het Voetbal’ delen diverse meiden en vrouwen hun verhaal en vertellen ze wat hun vrijwilligersrol in het voetbal hen brengt. Vandaag: Özge Avci.

Het was haar vader die Özge Avci kennis liet maken met het scheidsrechtersvak. Als klein meisje ging de Zwolse vaak bij wedstrijden van haar grote voorbeeld kijken. Ze raakte betoverd door de rol die haar vader had op het voetbalveld. “Het leek mij gaaf de verantwoordelijkheid over de wedstrijd te hebben. Jij hebt de leiding en moet alles in goede banen zien te leiden. Dat sprak, en spreekt, mij heel erg aan.”

Als 20-jarige fluit Avci haar eerste wedstrijd bij haar vereniging Go Ahead Kampen. Stiknerveus, maar met hulp en aanwijzingen van haar vader komt ze haar eerste duel goed door. “Ik vond het meteen leuk, maar in het begin had ik het wel lastig. Dat kwam omdat ik nog geen opleiding of cursus had gevolgd en niet precies op de hoogte was van alle regels. Je moet als scheidsrechter wel weten wat je doet, dus daarom ben ik snel de opleiding Verenigingsscheidsrechter gaan volgen toen mijn vereniging deze aanbod.”

Warm welkom

De nu 24-jarige Avci maakt snel naam binnen Go Ahead Kampen en hoewel ze de enige vrouwelijke scheidsrechter is binnen de vereniging, voelt ze veel steun van haar mannelijke collega’s. “De andere scheidsrechters maakten mij wegwijs binnen de vereniging en gaven mij tips. Ook mocht ik mij voor wedstrijden omkleden in een aparte kleedkamer, wat niet gebruikelijk is voor verenigingsscheidsrechters. Ik werd heel warm welkom geheten. Ik denk dat het komt omdat zij zagen dat ik oprecht plezier heb als scheidsrechter en er alles aan doe ook de spelers het op het veld naar de zin te maken.”

Ik wil dat iedereen, ondanks de uitslag, met een goed gevoel van het veld afstapt

Als vrouw met een Turkse achtergrond is Avci een opvallende verschijning op de velden. Maar ze heeft nog nooit negatieve ervaringen gehad. “Ik hoor wel vaak: ‘hé, een vrouw, wat apart’. Maar ze zeggen nooit: ‘hé, je hebt een Turkse achtergrond’. Als ik een gekleurde jongen was, zou dat misschien wel gebeuren, dat weet ik niet. Het is natuurlijk een blankemannenwereld, die van de scheidsrechters. Dat ik een vrouw ben is kennelijk afwijkender dan mijn kleur."

"Wat ik mooi vind, is dat ik als verenigingsscheidsrechter in 2019 aandacht heb gevraagd voor discriminatie door een minuut stilte te houden voor een wedstrijd. Beide clubs gingen daarmee akkoord en we stonden in een cirkel met z’n allen. Dat vond ik een bijzonder moment.”

Voordeel als vrouw tussen mannen

"Er is soms commentaar, ook op het feit dat je een vrouw bent."

Avci geeft er de voorkeur aan wedstrijden van jongens te fluiten. Ze denkt zelfs dat het een voordeel is dat ze als vrouw tussen mannen staat. “Ik merk in het veld dat de spelers rustiger zijn tegenover een vrouwelijke scheidsrechter. Voorafgaand aan een duel kijkt iedereen wel even op als er een vrouw in scheidsrechterstenue het veld komt oplopen. Ze zijn benieuwd hoe je het gaat doen. Zeker in het begin was ik wel bang voor de reacties van de toeschouwers. Was ik misschien niet welkom? Zouden ze mij lager inschatten omdat ik een vrouw was? Maar dat viel alles mee."

"Natuurlijk is er soms commentaar, ook op het feit dat je een vrouw bent. Maar de mensen langs de lijn zien ook dat je energie in de wedstrijd steekt en je uiterste best doet. En ik leg mijn beslissingen vaak uit aan de spelers, zodat zij snappen waarom ik een bepaalde beslissing neem. Ik wil dat iedereen, ondanks de uitslag, met een goed gevoel van het veld afstapt.”

Inspiratie voor anderen

Hoewel het voor Avci als een grote stap voelde om te gaan fluiten, kan ze het iedereen aanraden. “Ik wil anderen meegeven dat ze vooral plezier moeten hebben. Verantwoordelijkheid hebben over een wedstrijd is heel erg leuk. Je hebt contact met anderen en je bent in beweging. Het is wel belangrijk enthousiast te zijn en vertrouwen in jezelf te hebben. Dat heb je nodig als scheidsrechter.”

Mijn ambitie is hetzelfde niveau als Shona Shukrula te bereiken

Naast haar vader heeft Avci nog een voorbeeld: Shona Shukrula. De jonge Zwolse kijkt op tegen Shukrula. Ze noemt haar een inspiratie. “Ik denk altijd: ‘als zij het kan, kan ik het ook’. Ook Shona is ooit als jong meisje bij een vereniging begonnen, maar nu staat ze aan de top. Mijn ambitie is om hetzelfde niveau als Shona te bereiken. Helaas ligt het voetbal al een tijd stil en heb ik daardoor ook stil gestaan in mijn ontwikkeling. Maar zodra het weer kan, ga ik beginnen met de SO III en wil ik weer wedstrijden leiden. Ervaring opdoen is enorm belangrijk. Ik ben erg ambitieus en wil eruit halen wat erin zit. Wie weet kan ik dan op een dag ook een inspiratie voor andere meiden zijn.”

Wil je meer inspirerende verhalen lezen van meiden en vrouwen die actief zijn in het voetbal? Bezoek dan onze pagina 'Meer Vrouwen In Voetbal'.

Meer vrouwen in voetbal Meer vrouwen in voetbal Lees hier de verhalen van andere meiden en vrouwen en bekijk wat het hen brengt om actief te zijn als vrijwilliger in het voetbal.

Welke rol pak jij in het voetbal?

Steeds meer vrouwen zijn actief binnen het voetbal, op het veld en daarbuiten. Pak jij ook een rol in het voetbal? Of hoe stimuleer jij dat meer vrouwen in voetbal hun rol pakken?

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen