Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Bij clubs stijgt de acceptatie van vrouwen op leidende posities'

KNVB Media
KNVB Media
10 augustus, 13:54

Als scheidsrechterscoördinator bij Ter Leede staat Christel van Hoewijk (tweede van rechts) 'haar mannetje' - Foto: KNVB Media

Het succes van de OranjeLeeuwinnen heeft het vrouwenvoetbal in Nederland definitief op de kaart gezet. Bij de meeste verenigingen floreert het meidenvoetbal. Ook zijn er steeds meer vrouwelijke voorzitters, vrouwelijke trainers en vrouwelijke scheidsrechters actief in het voetbal. In de serie ‘Meer Vrouwen in het Voetbal’ delen diverse meiden en vrouwen hun verhaal en vertellen ze wat hun vrijwilligersrol in het voetbal hen brengt. Vandaag: Christel van Hoewijk, scheidsrechterscoördinator bij Ter Leede.

Hoewel Christel van Hoewijk vroeger eigenlijk niets met voetbal had (‘ik was meer een tennismeisje’) is ze inmiddels al jaren actief als vrijwilliger bij verschillende voetbalverenigingen. Ze begon bij VVSB, waar haar twee zoons destijds voetbalden, als lid van de scheidsrechterscommissie. Van Hoewijk wilde graag meer kennis op doen om zo haar ‘mannetje te kunnen staan’. De KNVB vroeg haar vervolgens de opleiding tot scheidsrechterscoördinator te doen. “Ik heb heel veel geleerd op de cursus. Met name het opstellen van een beleidsplan voor het werven en behouden van scheidsrechters is erg waardevol geweest. Dat plan is jouw leidraad en zorgt ervoor dat je iets hebt om op terug te vallen, ook richting het bestuur. Maar daarnaast heb ik op de opleiding ook de nodige spelregelkennis opgedaan. Overigens begonnen er maar vier vrouwen aan de cursus, waarvan er twee na een avond al waren afgehaakt. Ik heb zelf wel doorgezet en ben daar nog altijd blij mee.”

Van Hoewijk werkte jarenlang als secretaresse bij een projectontwikkelaar, maar moest noodgedwongen stoppen vanwege lichamelijke problemen. De Zuid-Hollandse denkt wel dat haar werkervaring van pas komt in haar werkzaamheden als coördinator. “Op een bepaalde manier ben ik gehard, omdat ik lange tijd met veelal mannen heb samengewerkt. Ik ken de humor van mannen en ben gewend te zeggen waar het op staat. Mannen kunnen elkaar de waarheid vertellen, geven elkaar daarna een hand en dan is het klaar. Ik heb door de jaren heen een dikke huid gekregen en kan goed tegen kritiek. Daarnaast heb ik als secretaresse geleerd van alles te regelen en ervoor te zorgen dat iedereen goed zijn of haar werk kan doen. Die kwaliteiten komen goed van pas in mijn rol als scheidsrechterscoördinator.”

Ik heb altijd koekjes op tafel staan in onze ruimte in de bestuurskamer, want daarmee breek je het ijs

Een band kweken

Volgens Van Hoewijk beschikken de meeste vrouwen over eigenschappen die goed van pas komen voor de rol van scheidsrechterscoördinator. “Mannen zijn vaak wat nuchterder en zakelijker. Vrouwen zijn socialer en hebben meer aandacht voor anderen. Vrouwen vragen eerder hoe het met iemand gaat, of het fluiten goed is bevallen en of je nog een keer een wedstrijd wil leiden. Ik heb ook altijd koekjes op tafel staan in onze ruimte in de bestuurskamer. Met een koekje breek je het ijs en kun je een gesprek beginnen. Scheidsrechters komen nu ruim voor de wedstrijd om wat te drinken en bij te praten en na afloop doen ze vaak ook een drankje. Bovendien denk ik dat vrouwen sneller aanvoelen wanneer iemand niet helemaal goed in z’n vel zit. Daar praat ik dan over met iemand en op die manier kweek je een band. Ik ben heel erg betrokken bij ‘mijn’ scheidsrechters. Die persoonlijke benadering is wel typisch voor vrouwen.”

In haar jaren als vrijwilligster merkte Van Hoewijk wel dat ze vaak getest werd door mannen.

In haar jaren als vrijwilligster merkte Van Hoewijk wel dat ze vaak getest werd door mannen. “Ze willen altijd weten of ik de spelregels ken. Maar de meesten hebben snel door dat ik wel verstand van zaken heb. Verenigingen zijn er niet aan gewend dat een vrouw scheidsrechterscoördinator is. Maar als je je eenmaal bewezen hebt, maakt het niet meer uit of je man of vrouw bent. Dan krijg je waardering, hoewel dat niet altijd wordt uitgesproken. Maar je voelt het wel. Het is helaas over het algemeen nog wel zo dat een vrouw zich meer moet bewijzen dan een man wanneer ze een positie binnen een voetbalclub krijgt.”

Vrouwelijke scheidsrechters als rolmodel

Ter Leede is een vereniging met een grote meisjes- en vrouwenafdeling. Er zijn daarom relatief veel vrouwelijke vrijwilligers, maar volgens Van Hoewijk kan het altijd beter. “Er wordt bij Ter Leede wel anders tegen vrouwen aangekeken dan bij andere clubs. Bij Ter Leede is het volkomen geaccepteerd dat vrouwen voetballen en actief zijn binnen de vereniging. Alleen op scheidsrechtersgebied blijft het nog wat achter. Dat is een van mijn doelen bij de club: meer vrouwelijke scheidsrechters werven. Ik heb heel erg mijn best moeten doen om een vrouwelijke scheidsrechter te vinden. Dat is gelukt en hopelijk volgen er meer. Zij kan als rolmodel binnen de vereniging dienen. Het vak van scheidsrechters is heel lang een mannenwereld geweest. Je zag eigenlijk nooit vrouwen op televisie. Daar komt nu langzaam verandering in. In Nederland hebben we Lizzy van der Helm en Shona Shukrula die het hartstikke goed doen. Dergelijke voorbeelden zijn heel belangrijk. Hopelijk keert het tij nu en gaan meer vrouwen zich aanmelden als scheidsrechter. Bij Ter Leede is het voor een aantal jeugdteams verplicht een keer per seizoen een wedstrijd te fluiten. Door ze goed te begeleiden en voldoende aandacht te schenken hoop ik een aantal meisjes en vrouwen te enthousiasmeren vaker wedstrijden te leiden.”

Christel van Hoewijk (midden) ontvangt het ARAG-certificaat, samen met Pascal Engelbertink van de KNVB (links) en Ter Leede-voorzitter Kees de Lange.

Voldoening

Bij beide verenigingen waar Van Hoewijk als vrijwilliger actief was, wist ze het ARAG-certificaat voor de vereniging te behalen. Mede door haar imposante trackrecord voelt Van Hoewijk vanuit het bestuur veel steun en vertrouwen. Het beleidsplan dat ze heeft geschreven wordt breed gedragen. “Een goed plan is de basis om scheidsrechters te werven en behouden. Verder zijn persoonlijke aandacht en oprechte interesse heel belangrijk. Iedereen wil zich gehoord voelen. Als deze punten in orde zijn, ben ik ervan overtuigd dat je scheidsrechters kunt werven en het merendeel van de scheidsrechters kunt behouden.”

Voetbal is nog een mannenwereld, maar net zoals in de maatschappij komen er steeds meer vrouwen op belangrijke posities

Van Hoewijk is al jaren actief in het verenigingsleven en ziet dat er langzaamaan meer vrouwen actief worden als vrijwilliger of trainster. “Ik kan anderen alleen maar aanraden de stap te zetten. Het is hartstikke leuk om te doen. Ik heb nieuwe vriendschappen opgedaan en hou van het verenigingsleven. Het geeft enorm veel voldoening als iets waar jij aan hebt bijgedragen, goed loopt. Voor verenigingen is het van belang te accepteren dat ook vrouwen verstand hebben van voetbal. Het is nog een mannenwereld, maar net zoals in de maatschappij komen er steeds meer vrouwen op belangrijke posities. Het zou mooi zijn als verenigingen ernaar streven zoveel mogelijk vrouwelijke vrijwilligers te hebben en het accepteren als vrouwen leidende posities hebben. Dat moment komt steeds dichterbij.”

Wil je meer inspirerende verhalen lezen van meiden en vrouwen die actief zijn in het voetbal? Bezoek dan onze pagina 'Meer Vrouwen In Voetbal'.

Meer vrouwen in voetbal Meer vrouwen in voetbal Lees hier het verhaal van diverse meiden en vrouwen en lees wat het hen brengt om actief te zijn als vrijwilliger in het voetbal.

Welke rol pak jij in het voetbal?

Ik word trainer, scheidsrechter of bestuurder bij een voetbalvereniging.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen