Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe arbitragedocenten staan klaar om scheidsrechters op te leiden

KNVB Media
KNVB Media
1 juli, 11:33

Met deelnemer en scheidsrechter Alex Bos (uiterst links) en hoofddocent Sander de Brito Roque blikken we terug op de opleiding. - Foto: KNVB Media

Tien cursisten hebben onlangs na anderhalf jaar hun docentenopleiding arbitrage aan de KNVB afgerond. Met deelnemer en scheidsrechter Alex Bos en hoofddocent Sander de Brito Roque blikken we terug op de opleiding, die plaatsvond onder bijzondere omstandigheden.

Om de kwaliteit van de arbitrageopleidingen te verbeteren, leidt de KNVB arbitragedocenten op. In het najaar van 2019 begonnen tien cursisten aan de docentenopleiding arbitrage. Sander de Brito Roque kijkt terug op een bijzondere periode. “Corona heeft veel veranderingen teweeggebracht en de pandemie had ook invloed op deze opleiding. In maart 2020 moesten we tijdelijk op een andere manier, te weten digitaal, verder. Gelukkig konden we vanaf april, met sneltesten, weer fysiek aan de slag en hebben we de opleiding afgerond. Als ik terugkijk op de groep docenten ben ik enorm trots. Allemaal individuen die zich hebben ontwikkeld, maar die ook een hechte groep hebben gevormd. Dat is wat je wil bereiken als docent.” 

De opleiding is eigenlijk een nieuwe manier van onderwijs geven. De docenten zijn meer begeleiders dan onderwijzers

Alex Bos, scheidsrechter in het betaald voetbal, was een van de deelnemers aan de opleiding. “Het was heel anders dan ik gewend ben, op een positieve manier. De opleiding is eigenlijk een nieuwe manier van onderwijs geven. Je doet heel veel zelf en de docenten zijn meer begeleiders dan onderwijzers.” 

Vanaf april konden de cursisten met sneltesten weer fysiek aan de slag.

Met een voorbeeld toont Bos de voordelen van deze manier van werken aan. “Stel, je wilt aan een groep cursisten de buitenspelregel uitleggen. Dat kun je zelf gaan doen, bijvoorbeeld door erover te praten en beelden te laten zien. Maar je kunt ook groepjes maken en de cursisten zelf laten bedenken wat buitenspel voor hen betekent. Ze krijgen wat bedenktijd en daarna geeft iedere groep een korte presentatie. Als het nodig is, kun je ingrijpen en bijsturen. Op deze manier leren de cursisten van elkaar en zijn ze veel meer betrokken bij de lessen.” 

‘Verrijkt als mens' 

Bos stelt dat hij veel baat heeft gehad bij de docentenopleiding. “Ik heb tools aangereikt gekregen die mij helpen bij het geven van presentaties of tijdens het lesgeven. Maar de kennis komt ook mijn ontwikkeling als scheidsrechter ten goede, omdat je meer leert over hoe je voor een groep kunt staan. Dat kun je weer vertalen naar hoe je spelers in het veld aanspreekt en benaderd. Ik vind het leuk om mijn passie, het fluiten van wedstrijden, over te brengen op anderen. Dankzij de opleiding kan ik dit nu beter, waardoor ik hopelijk nog meer mensen kan enthousiasmeren ook scheidsrechter te worden.” 

Dat er tien nieuwe docenten zijn opgeleid, betekent dat meer mensen arbitrageopleidingen kunnen volgen

Bos kan de opleiding ook zeker aanraden aan anderen. “Het heeft mij verrijkt als mens. Je moet je kwetsbaar durven opstellen. Maar als je dat doet, kun je van iedereen wel iets leren. Ik heb mij tijdens de cursus op meerdere vlakken ontwikkeld.” 

Tekort terugdringen 

Volgens De Brito Roque is het erg belangrijk dat er nieuwe docenten worden opgeleid. “Dat er tien nieuwe docenten zijn opgeleid, betekent dat meer mensen arbitrageopleidingen kunnen volgen. Dat is belangrijk om meerdere redenen. Ten eerste dragen opgeleide scheidsrechters bij aan plezierige wedstrijden. Dat is fijn voor spelers, trainers, publiek en de scheidsrechter zelf. Daarnaast is scheidsrechter zijn een geweldige kans om je te ontwikkelen. Zowel op persoonlijk vlak als op sportief gebied. De aantallen scheidsrechters lopen, mede vanwege de pandemie, enorm terug en we hebben inmiddels een tekort. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen motiveren om scheidsrechter te worden en willen we clubs motiveren om leden te stimuleren de fluit op te pakken.”

Wil jij een arbitrageopleiding volgen? Klik op onderstaand linkblok voor meer informatie.

Arbitrageopleidingen Arbitrageopleidingen Bekijk hier welke arbitrageopleidingen de KNVB aanbiedt.

Arbitrageopleidingen

Wil jij jezelf verder ontwikkelen als (assistent-)scheidsrechter? Dan kun je bij de KNVB terecht voor verschillende scheidsrechtersopleidingen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen