Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Lucas Boelé: 'Arbitrageopleidingen helpen bij ontwikkeling'

KNVB Media
KNVB Media
18 augustus 2021, 12:08

De ambitieuze Boelé (met bal) hoopt dit jaar de Scheidsrechtersopleiding II af te ronden. - Foto: KNVB Media

Scheidsrechters maken het mede mogelijk dat voetballers wekelijks van het voetbal kunnen genieten. Of het nu gaat om de pupillen op zaterdagochtend of de Eredivisie op zondagmiddag. De KNVB ondersteunt scheidsrechters zo goed mogelijk, onder meer door arbitrageopleidingen aan te bieden. Voor ieder persoon en voor elk niveau. In een vierdelige serie portretteren we bekende en onbekende scheidsrechters over hun dromen, doelen en de weg die ze hebben afgelegd. In aflevering 1: Lucas Boelé.

Zijn oma was één van de eerste vrouwelijke scheidsrechters bij de Haarlemse voetbalbond, dus helemaal toevallig is het niet dat Lucas Boelé zich al op jonge leeftijd als vrijwilliger aanmeldde bij zijn club Onze Gezellen om wedstrijden te fluiten. De 21-jarige Haarlemmer maakt deel uit van de eerste lichting die de nieuwe versie van de cursus verenigingsscheidsrechter van de KNVB volgde. Boelé hoopt dit jaar de Scheidsrechtersopleiding II af te ronden, maar daar stoppen zijn ambities niet.

Een oproep vanuit zijn club Onze Gezellen voor nieuwe scheidsrechters was voor Boelé aanleiding zich aan te melden als arbiter. Als 12-jarige floot hij zijn eerste wedstrijden. Een paar jaar later begon Boelé met de destijds nieuwe opleiding spelbegeleider/pupillenscheidsrechter. “Het fluiten van de pupillen is de basis. Daar begint iedere scheidsrechter. Tijdens de opleiding leer je rust uit te stralen. Daarnaast is er veel aandacht voor het nemen van beslissingen. Op een speelse wijze kom je met deze aspecten in aanraking”, zegt Boelé over de opleiding, die hij zelf ook bij Onze Gezellen organiseerde voor een lichting jonge scheidsrechters.

Lucas Boelé (tweede van rechts) had als scheidsrechter al snel de smaak te pakken en ontwikkelt zich snel.

De Haarlemmer, in het dagelijks leven student Bestuurskunde bij de Haagse Hogeschool, had de smaak te pakken en al snel schreef hij zich in voor de volgende opleiding in de piramide van de KNVB: verenigingsscheidsrechter. Het onderstreept de ambities van Boelé dat hij de opleiding volgde bij ASV Arsenal in Amsterdam, omdat deze op dat moment in zijn eigen regio niet werd aangeboden. Tijdens de opleiding leerde hij onder meer effectief communiceren en omgaan met weerstand en agressie. “Ik ben bij mij in die periode meer gaan verdiepen in de spelregels en zodoende deed ik meer kennis van het voetbal op. Tijdens de opleiding kreeg je onder meer handvatten aangereikt voor hoe je een beslissing op de juiste manier kunt uitleggen. Hoe zorg je ervoor dat iedereen meegaat in jouw beslissingen? Dat aspect heeft mij altijd aangetrokken.”

Diversiteit maakt fluiten leuk

Een van de mooiste aspecten aan scheidsrechter zijn, is dat ik zoveel verschillende mensen ontmoet

Ondertussen floot Boelé zijn wedstrijden bij Onze Gezellen, waar hij ook de rol van scheidsrechterscoördinator op zich had genomen en de vrijheid kreeg het arbitragebeleid bij de club verder op te zetten. “De begeleiding vanuit de vereniging was ruim voldoende toen ik net begon met fluiten. Als je jezelf verder wilt ontwikkelen heb je behoefte aan meer expertise. Daar ben ik nu nog steeds mee bezig, om dat te verbreden bij Onze Gezellen.”

Omdat Boelé toe was aan een nieuwe uitdaging besloot hij ook de Scheidsrechtersopleiding III te volgen. “Ik vond het leuk bij mijn eigen vereniging wedstrijden te leiden, maar op een gegeven kent iedereen jou en ken jij iedereen. Daarom wilde ik graag voor de bond fluiten, om zo bij andere clubs te komen. Dat vind ik een van de mooie aspecten van scheidsrechter zijn; ik ontmoet zoveel verschillende mensen en kom bij zoveel verschillende verenigingen. Elke club is weer anders. Die diversiteit maakt het fluiten voor mij heel erg leuk.”

Lucas Boelé (vierde van links) tijdens de uitreiking van de SO III.

Voor de SO III kreeg Boelé een praktijkbegeleider van de KNVB toegewezen. Dat hielp de Haarlemmer de volgende stap in zijn ontwikkeling te zetten. “De tips en adviezen van mijn begeleider waren heel waardevol. Ik weet nog dat ik mijn eerste wedstrijd als KNVB scheidsrechter floot en zelf best tevreden was. Dat gold ook voor mijn begeleider, maar hij reikte mij ook meteen een aantal verbeterpunten aan. Dat had ik nodig om mijzelf te ontwikkelen. Goede feedback en zelfreflectie zijn in mijn ogen belangrijk om verder te komen als scheidsrechter.”

Mannetje staan in het veld

Tijdens de opleidingen heb ik ontzettend veel geleerd en dat heeft mij geholpen een betere scheidsrechter te worden

Sinds dit seizoen leidt Boelé voor het eerst wekelijks wedstrijden bij de senioren. Het is weer een nieuwe uitdaging voor de talentvolle scheidsrechter, die binnenkort ook nog hoopt de Scheidsrechtersopleiding II af te ronden. “Het is lastig aan te geven waar mijn plafond ligt. Iedereen wil wel in de Champions League fluiten, maar je moet ook reëel zijn. Dat niveau is maar voor weinigen weggelegd. Ik wil mijn persoonlijke plafond bereiken. Waar dat is, weet ik niet. Twee jaar geleden was mijn doel om wedstrijden in de hoogste divisie bij de Onder 17 of Onder 19 te fluiten. Dat is mij gelukt. Nu ga ik proberen zo hoog mogelijk te komen op seniorenniveau."

Een jonge Lucas Boelé met topscheidsrechter Björn Kuipers.

"Dat is een mooi streven, waar de arbitrageopleidingen mij zeker bij kunnen helpen. Tijdens de opleidingen heb ik ontzettend veel geleerd en dat heeft mij geholpen een betere scheidsrechter te worden. Je bent nooit uitgeleerd en ik vind het nog steeds heel leuk bezig te zijn met voetbal en in het veld mijn mannetje te staan.”

Wil jij scheidsrechter worden? Kijk op onderstaande pagina voor meer informatie.

 

 

Lees hieronder ook de portretten van scheidsrechters Allard Lindhout, Shona Shukrula en Sezgin Degirmenci.

Allard Lindhout wist met hard werken zijn droom te verwezenlijken Allard Lindhout wist met hard werken zijn droom te verwezenlijken Lees het interview met Allard Lindhout waarin we terugkijken op de weg die hij heeft afgelegd van de F2 van sv Warmunda naar de (inter)nationale top.

Shona Shukrula: 'Scheidsrechter zijn is een verrijking van mijn leven' Shona Shukrula: 'Scheidsrechter zijn is een verrijking van mijn leven' Lees het interview met Shona Shukrula, die met haar prestaties jonge meiden hoopt te kunnen inspireren.

Sezgin Degirmenci: 'Spijt dat ik niet eerder ben begonnen met fluiten' Sezgin Degirmenci: 'Spijt dat ik niet eerder ben begonnen met fluiten' Lees het interview met Sezgin Degirmenci, die zoveel plezier had in het fluiten van wedstrijden dat hij elke gelegenheid om zich verder te ontwikkelen met beide handen aanpakte.

Wil je een opleiding volgen? Bekijk hieronder het overzicht van alle arbitrageopleidingen die de KNVB aanbiedt.

Arbitrageopleidingen Arbitrageopleidingen Bekijk hier alle arbitrageopleidingen die de KNVB aanbiedt.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen