Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Themabijeenkomsten voor (assistent-)scheidsrechters vergoten bewustzijn over diversiteit

KNVB Media
KNVB Media
12 maart 2021, 15:09

Bij de bijeenkomsten over diversiteit krijgen de deelnemers handvatten en gaan ze in gesprek met elkaar over diversiteit en inclusie. - Foto: KNVB Media

Wat doe je als (assistent-)scheidsrechter wanneer een coach naar een van zijn spelers roept dat ‘hij moet ingrijpen, want je bent toch geen homo?’ Direct rood zegt de één, je moet handelen naar de omstandigheden, vindt de ander. Dit is een van de situaties die aan de orde komt tijdens de online themabijeenkomsten voor (assistent-)scheidsrechters. Bij de bijeenkomsten over diversiteit krijgen de deelnemers handvatten voor hoe zij kunnen omgaan met bovenstaande zaken en gaan ze erover in gesprek met elkaar.

Met de themabijeenkomsten geeft de KNVB (assistent-)scheidsrechters de mogelijkheid zich op verschillende gebieden verder te ontwikkelen. Er zijn vijf verschillende thema’s, waarvan ‘diversiteit en omgaan met verschillen’ er één is. Volgens Hoofddocent Arbitrageopleidingen Sander de Brito Roque is dit een steeds belangrijker onderwerp voor (assistent-)scheidsrechters. “Op een voetbalveld heb je met mensen te maken en ieder mens is anders. Zelfs binnen een team zijn er verschillen. Het is goed je bewust te zijn van welke verschillen er precies tussen mensen zijn. Hoe kun je als (assistent-)scheidsrechter het beste met deze verschillen omgaan? Daar gaan we in de bijeenkomst dieper op in, door stellingen voor te leggen, voorbeelden uit de praktijk te tonen en veel met elkaar in gesprek te gaan.”

De bijeenkomsten vinden dit jaar noodgedwongen allemaal online plaats. Dat heeft zowel voor- als nadelen, vindt De Brito Roque. “Je bent nu afhankelijk van de techniek en of deze goed werkt. Daarnaast zijn er werkvormen waarbij we voorheen bijvoorbeeld zaken die tijdens gesprekken naar voren kwamen op een flipover noteerden. Nu gaan we online in breakoutrooms om met elkaar te discussiëren. Het voordeel is natuurlijk dat je vanuit huis de bijeenkomsten kunt volgen op momenten dat het jou het beste uitkomt.”

Levendige discussies

De themabijeenkomsten vinden in maart, april en mei plaats. Meedoen is op eigen initiatief en niet verplicht. Toch melden veel (assistent-)scheidsrechters zich aan, ook voor de bijeenkomst ‘diversiteit en omgaan met verschillen’ op 10 maart. De sessie kent tien deelnemers, die allen KNVB-scheidsrechter zijn. Sommigen kennen elkaar, anderen spreken elkaar voor het eerst. Onder leiding van twee KNVB-docenten worden er verschillende onderwerpen behandeld, met diversiteit als centraal thema. Aan het begin van de bijeenkomst wordt er gesproken over wat diversiteit voor eenieder betekent. Die gebeurt eerst in kleine groepen en daarna met de groep als geheel.

Het volgende onderdeel is reageren op een stelling. Dit zorgt voor levendige discussies onder de deelnemers. Ook het gedeelte waarbij de groep in gesprek gaat over een hypothetische situatie tijdens een wedstrijd waarbij een speler van zijn coach te horen krijgt ‘dat hij toch geen homo is en harder moet ingrijpen’, maakt veel los. Hoe ga je hier als (assistent-)scheidsrechter nu mee om? De meningen zijn verdeeld, maar er wordt met respect naar elkaar geluisterd.

Door de bijeenkomsten ontstaan goede discussies, die verschillende invalshoeken belichten

Tot slot krijgen de deelnemers wedstrijdbeelden te zien van situaties waarbij een racistisch incident op het veld plaatsvond. Wat doe je als (assistent-)scheidsrechter, welke middelen heb je tot je beschikking? Onder leiding van de docenten worden verschillende situaties besproken. Na ruim tweeënhalf uur en veel goede discussies wordt de bijeenkomst afgesloten.

Verschillende invalshoeken

De Brito Roque denkt dat het goed is dat (assistent-)scheidsrechter met elkaar in gesprek gaan over onderwerpen als diversiteit en inclusie. “We zien al dat dit thema veel aandacht krijgt van (assistent-)scheidsrechters. Door de bijeenkomsten ontstaan goede discussies, die verschillende invalshoeken belichten. We willen een stuk bewustwording creëren. Het feit dat je over diversiteit en verschillen nadenkt, betekent dat je ermee bezig bent en dat kan helpen wanneer je leidinggeeft aan een wedstrijd.”

 

Themabijeenkomsten voor (assistent-)scheidsrechters

Jaarlijks organiseert de KNVB verschillende themabijeenkomsten die aansluiten bij de ontwikkelbehoeftes van officials. Er zijn bijeenkomsten over vijf thema’s: samenwerking, spelregels, diversiteit en omgaan met verschillen, leefstijl en voeding en omgaan met weerstand en agressie. Ben je KNVB-official en wil je één of meerdere themabijeenkomsten volgen? Meld je dan aan.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen