Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

"Met een duidelijk plan kan vrouwenarbitrage in Nederland groeien"

KNVB Media
KNVB Media
17 september 2020, 11:33

Om het aantal vrouwelijke bondscheidsrechters te laten toenemen, zal er een groei moeten plaatsvinden onderaan de piramide. - Foto: KNVB Media

Shona Shukrula schreef onlangs geschiedenis als eerste vrouwelijke vierde official in het betaalde voetbal in Nederland. Het is een teken dat vrouwenarbitrage in ontwikkeling is, hoewel vrouwelijke scheidsrechters nog sterk ondervertegenwoordigd zijn in Nederland. Een van de redenen hiervoor is mogelijk dat meer dan 50 procent van de voetballende vrouwen nog nooit is gevraagd een wedstrijd te leiden, terwijl zij hier wel voor open staan, zo blijkt uit onderzoek.

De KNVB heeft als missie dat vrouwen op alle niveaus geïntegreerd zijn in het gehele voetballandschap. Het aantal vrouwelijke KNVB-leden stijgt al jaren, maar het aantal vrouwelijk gediplomeerde trainers, vrouwelijke bestuurders en vrouwelijke scheidsrechters blijft achter. Op dit moment zijn er maar 45 vrouwelijke bondsscheidsrechters, tegenover 4100 mannelijke bondscheidsrechters.

Om het aantal vrouwelijke bondscheidsrechters te laten toenemen, zal er een groei moeten plaatsvinden onderaan de piramide, bij de verenigingsscheidsrechters, stelt Sven van Bakel, die onderzoek deed naar vrouwenarbitrage in Nederland. “Middels een grootschalige enquête onder vrouwen die actief zijn bij een voetbalvereniging blijkt dat ruim 50% van de respondenten zelden tot nooit is gevraagd door de vereniging om een wedstrijd te leiden als scheidsrechter. Een van de mogelijke oorzaken hiervoor is dat vrouwen binnen besturen van de meeste verenigingen ondervertegenwoordigd zijn. Veel vrouwen willen best wedstrijden leiden, maar ze worden vaak nog op de verkeerde manier benaderd.”

Arbitrageplan

Er zijn verschillende manieren waarop verenigingen vrouwen kunnen stimuleren om actief te worden als (assistent-)scheidsrechter. “Het belangrijkste is een plan voor de arbitrage op te stellen. Bij flink wat clubs is er een tekort aan scheidsrechters”, stelt Van Bakel. “Met een duidelijk plan kun je de aanwas vanuit de hele club op gang brengen, voor goede begeleiding zorgen en ook vrouwen stimuleren wedstrijden te gaan leiden. Daarnaast is het van belang dat vrouwen vaker vrijwilligersrollen gaan vervullen. Een voorbeeld hiervan kan zijn in een functie als scheidsrechterscoördinator of coördinator/bestuurder vrouwenvoetbal. Als deze functies worden bekleed door vrouwen, dan is de verwachting dat vrouwenarbitrage binnen de vereniging een belangrijkere positie zal krijgen.”

Cruciale rol trainers

Uit het onderzoek van Van Bakel komt naar voren dat trainers een belangrijke rol spelen bij het enthousiasmeren van potentiële vrouwelijke scheidsrechters. “Wanneer de trainer een vrouw vraagt een wedstrijd te leiden, reageert 60% daar positief op. Trainers spelen dus een cruciale rol. Om het aantal vrouwelijke scheidsrechters te laten toenemen kun je als vereniging de trainer laten samenwerken met een scheidsrechterscoördinator om verantwoordelijkheid te delen en de voortgang te monitoren. Een ander punt dat zou kunnen helpen, is om in de trainerscursus aandacht te schenken aan scheidsrechters en trainers bewust te maken van de rol die ze kunnen spelen.”

Hoewel er nog een lange weg te gaan is, ziet Van Bakel de toekomst van vrouwenarbitrage in Nederland positief tegemoet. “Het vrouwenvoetbal zit al enige jaren in de lift. De aanwas van leden wordt steeds groter, dus de groep die een rol als scheidsrechter of bestuurder kan vervullen groeit ook. Wanneer vrouwen stoppen met voetballen, is het voor clubs van belang hen wel te behouden voor de club door ze te betrekken als trainer, bestuurder, scheidsrechter etc. Daar zijn nog stappen in te zetten, maar ik verwacht dat we de komende jaren steeds meer vrouwen in dergelijke rollen gaan zien."

Lees het volledige onderzoek van Sven van Bakel over vrouwenarbitrage in Nederland.

Lizzy van der Helm (30): ‘Fundament leggen voor vrouwenarbitrage’ Lizzy van der Helm (30): ‘Fundament leggen voor vrouwenarbitrage’ Lees het interview met Lizzy van der Helm, die sinds begin dit jaar ontwikkelaar vrouwenarbitrage bij de KNVB is.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen