Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Lizzy van der Helm (30): ‘Fundament leggen voor vrouwenarbitrage’

Ruud Scheper
KNVB Media
29 april 2020, 15:19

Lizzy van der Helm (midden) is sinds begin dit jaar ontwikkelaar vrouwenarbitrage bij de KNVB - Foto: KNVB Media

Meer vrouwen aan het fluiten krijgen en het niveau van de vrouwen die al fluiten naar een hoger plan tillen. Dat is in het kort de missie van Lizzy van der Helm. De dertigjarige topscheidsrechter die vlak voor de coronacrisis nog op het veld stond bij de interland tussen Polen en Moldavië is sinds begin dit jaar tevens werkzaam als ontwikkelaar vrouwenarbitrage bij de KNVB. “Het is een droombaan om te werken aan het fundament van de vrouwenarbitrage.”

Het vrouwenvoetbal zit in de lift, maar het aantal vrouwen dat fluit, blijft daar ver bij achter

Ze liep er zelf tegenaan toen ze een paar geleden haar eerste stapjes zette als KNVB-official. “Dan kwam ik bij een club en schrokken ze daar van het feit dat ik vrouw was”, vertelt ze op de KNVB Campus in Zeist. “Dat zie je dus niet op Sportlink. Gevolg was dat er geen kleedkamer beschikbaar was. Het zijn misschien kleine dingetjes, maar daar begint het wel mee. Bijna de helft van de vrouwelijke arbiters voelt zich niet altijd even gewaardeerd, weten we uit onderzoek. Dat zijn toch schokkende cijfers.”

Verandering brengen

Of dat de reden is dat er slechts 42 vrouwelijke KNVB-officials zijn in Nederland, op 4200 mannelijke arbiters? Van der Helm knikt. “Het vrouwenvoetbal zit in de lift, maar het aantal vrouwen dat fluit, blijft daar ver bij achter. Wij willen kijken wat er nodig is om daar verandering in te brengen. Dat gaan we onderzoeken bij clubs die vrouwenvoetbal hoog in het vaandel hebben, maar waar het arbitragegedeelte daar vooralsnog bij achterblijft.” En dat is jammer, vindt ze. “Want scheidsrechter zijn, brengt je heel veel. Het verbreedt je horizon en geeft je zelfvertrouwen.”

Van der Helm actief in de Eredivsie vrouwen.

Voordat ze begin januari met haar nieuwe functie startte, las ze diverse onderzoeken, onder meer van de Deense en de Engelse voetbalbond. En wat ze las, verbaasde haar niet. “Vrouwen zijn in de basis onzekerder dan mannen. Ze zijn bang om te falen omdat ze het gevoel hebben dat daarmee het hele vrouwelijke geslacht faalt. Als ik naar mezelf kijk, herken ik dat wel.”

Hulp en bevestiging

Ook zij wilde namelijk eerst de spelregels van binnen en buiten kennen en een cursus hebben gedaan, voor ze als scheidsrechter het veld op ging. “Mannen staan daar vaak anders in. Die doen het gewoon en zien wel wat er gebeurt. Vrouwen hebben meer behoefte aan hulp en bevestiging.” Als je dat weet, moet je daar rekening mee houden in de opleiding, betoogt ze. “En ook dat meiden graag dingen samen willen doen bijvoorbeeld. Daar kun je dan je voordeel mee opdoen als je ze wilt enthousiasmeren voor een scheidsrechtersopleiding.”

Ik wil duidelijke kaders maken en de route laten zien die meiden kunnen doorlopen richting de top

De route naar de top is nu nog niet altijd even helder voor een jonge vrouw met ambitie, weet ze uit eigen ervaring. “Als een meisje nu begint met fluiten, is het voor haar niet duidelijk hoe ze uiteindelijk internationaal zou kunnen gaan fluiten. Daar wil ik verandering in brengen. Ik wil duidelijke kaders maken en de route laten zien die ze kunnen doorlopen.”

Vrouwelijke piramide

Een doorn in haar oog is het ontbreken van een vrouwelijke piramide. “Meiden met ambitie moeten nu bij de mannen fluiten om in het talententraject terecht te komen. Dan sta je als 19-jarige tussen de mannen van 25, 30 en 35. Dat is een rare situatie als je er goed over nadenkt. Daarom wil ik een eigen piramide ontwikkelen waar vrouwen die in de top van het vrouwenvoetbal willen fluiten, niet per se bij de mannen hoeven te fluiten, maar dat ook kunnen doen in de jeugd of bij de vrouwen.”

Shona Shukrula is een van de andere vrouwelijke toparbiters uit Nederland.

Hoewel er in de komende jaren dus nog grote stappen te maken zijn, gaat het al wel voorzichtig de goede kant op, signaleert Van der Helm. “We zien een langzame toename van het aantal vrouwelijke scheidsrechters. En we zien dat de meiden die gaan fluiten dat op een steeds jongere leeftijd gaan doen. Ik ben ervan overtuigd dat er genoeg meiden zijn die we kunnen enthousiasmeren om te gaan fluiten. Dat zie en hoor ik ook in de middelbare schoolklassen waaraan ik Economie geef. Maar die meiden ervaren drempels. Als we weten wat die drempels zijn en we ze weg kunnen nemen, dan zijn we een heel eind op de goede weg.”

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen