Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Samenwerken op scheidsrechtersbeleid loont voor tien clubs uit Overijssel en Drenthe

Ruud Scheper
KNVB Media
10 maart 2020, 15:10

Drie jonge scheidsrechters: Olaf, Marvin en Wout. - Foto: KNVB Media

Met z’n tienen zijn ze, de clubs uit Zwartewaterland, Meppel en omstreken. Samen proberen ze sinds 2016 de arbitrage naar een hoger niveau te tillen. En die samenwerking loont, betogen Jennet van Dijk en Wim Wijntjes. “Je kunt zo ontiegelijk veel van elkaar leren.”

Nee, een directe aanleiding was er niet. Jennet van Dijk van SVN’69 uit Nijeveen schudt haar hoofd. “Het was niet zo dat we wekelijks liepen te leuren om scheidsrechters.” Maar toen Jaap Muis van het nabijgelegen DESZ uit Zwartsluis met het idee kwam om samen te werken op arbitragegebied, was ze direct enthousiast.

Veel meer bereiken

We wisselen ervaringen en ideeën uit. Heel nuttig, want je kunt zo ontiegelijk veel van elkaar leren

En daarin stond de Nijeveense niet alleen, vertelt Wim Wijntjes. “Wij als MSC zijn iets later aangehaakt met de andere clubs uit Meppel. Simpelweg omdat we er nog niet eerder van hadden gehoord.” Maar toen het op zijn pad kwam, hapte ook de Meppeler scheidsrechterscoördinator meteen toe. “Omdat je gezamenlijk veel meer kunt bereiken dan in je eentje.”

Eind 2016 tekenden de tien clubs – SVN’69, MSC, DESZ, Staphorst, SC Genemuiden, Olympia’28, Alcides, FC Meppel, SVBS’77 en SC Rouveen – een convenant, waarin ze aangaven te gaan samenwerken in het arbitragebeleid. “Dat document was goed gejat”, lachen Van Dijk en Wijntjes. “Maar wel met heel wollig taalgebruik.”

Naar een hoger plan

De doelstelling was evenwel helder; samen het niveau van de scheidsrechters naar een hoger plan tillen en een veilig sportklimaat creëren. Allereerst gebeurde dat door simpelweg met elkaar in gesprek te gaan. “We vergaderen drie keer in het jaar”, vertelt Van Dijk. “Daarin wisselen we ideeën uit. Hoe doen jullie dat met de Week van de Scheidsrechter en op wat voor manier proberen jullie je scheidsrechters aan de club te verbinden? Dat soort zaken. Heel nuttig, want je kunt zo ontiegelijk veel van elkaar leren.”

De doelstelling was helder; samen het niveau van de scheidsrechters naar een hoger plan tillen en een veilig sportklimaat creëren.

Daarnaast werken de clubs sinds die tijd ook samen bij het opleiden van scheidsrechters. En dat heeft een groot voordeel, weet Wijntjes. “Waar vroeger iemand helemaal naar bijvoorbeeld Coevorden moest reizen voor een opleiding, hoeft dat nu niet meer. In de afgelopen jaren hebben we drie keer zelf een cursus aan kunnen bieden bij een van de tien clubs, waardoor de reistijd enorm afneemt.”

Vijftig nieuwe scheidsrechters

Dat daarmee een drempel werd weggenomen blijkt wel uit het feit dat er in de afgelopen drie jaar al zo’n vijftig scheidsrechters werden opgeleid. “En daarnaast zijn we ook bezig op andere vlakken”, vult Van Dijk aan. “Met cursussen voor spelbegeleiders bij de pupillen of een avond voor assistent-scheidsrechters. Is er maar een iemand bij de club die daar geïnteresseerd is, dan zou daar in het verleden niets mee zijn gedaan. Voor één persoon ga je geen cursus geven. Maar nu we samenwerken, kunnen we dat wel aanbieden.”

We merken dat er echt iets in beweging is gekomen doordat we er zelf actief mee bezig zijn

Het enthousiasme dat ontstaat door de samenwerking werkt aanstekelijk, ziet Wijntjes. “Spelers die hun teamgenootjes zien fluiten, willen dat ook zelf wel eens proberen. We merken dat er echt iets in beweging is gekomen doordat we er zelf actief mee bezig zijn.”

Nieuwe inzichten

En dat het leeft binnen de clubs bleek wel in november vorig jaar, toen een nieuw convenant – geschreven door Van Dijk, Wijntjes en Taco Hofland van FC Meppel - werd getekend voor een hernieuwde samenwerking in de komende drie jaar. Alle tien voorzitters van de clubs kwamen voorafgaand aan de hoofdklassewedstrijd tussen VV Staphorst en SC Genemuiden bijeen om hun handtekening onder het nieuwe document te zetten. “Daaruit blijkt wel dat ook de besturen van de clubs het belang ervan inzien”, vindt Van Dijk. “En dat is cruciaal voor het slagen van zo’n samenwerking.”

Samen proberen tien clubs uit Noord-West Overijssel en Zuid-West Drenthe sinds 2016 de arbitrage naar een hoger niveau te tillen.

De keuze voor een periode van drie jaar is een bewuste, legt ze uit. “Om te voorkomen dat het tien jaar in de kast blijft liggen. En daarnaast veranderen dingen, je krijgt nieuwe inzichten. Deze versie is veel meer van onszelf, hierin hebben we in simpele bewoordingen concreet invulling gegeven wat we de laatste drie jaar hebben geleerd.”

Verder intensiveren

Een team krijgt een tas en een trainingspak, maar voor scheidsrechters is dat er vaak niet. Daar willen wij verandering in brengen

In de komende drie jaar willen de clubs de samenwerking verder intensiveren. “Door scheidsrechters uit te wisselen en leuke avonden voor ze te organiseren”, stelt Wijntjes. “En we willen een pasje uitgeven, waardoor ze gratis naar binnen kunnen bij wedstrijden van de eerste elftallen van de tien clubs. Het zijn allemaal zaken waardoor je laat zien dat je ze waardeert. Een team krijgt een tas en een trainingspak, maar voor scheidsrechters is dat er vaak niet. Daar willen wij verandering in brengen.”

Mochten andere verenigingen uit de buurt geïnteresseerd zijn, dan zijn die welkom, beaamt Wijntjes. “En denken clubs uit een andere regio erover na om ook te gaan samenwerken op het gebied van arbitrage, dan willen wij ze daar met alle plezier bij helpen”, vult Van Dijk aan. Dat de twee kartrekkers dat van harte aanbevelen, spreekt voor zich. “Zeker weten, want het levert je ontzettend veel op.”

Arbitrageopleidingen Arbitrageopleidingen Een arbitrageopleiding volgen of aanbieden? Kijk hier!

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen