Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

UNA als eerste club in Nederland opnieuw ARAG-proof

Ruud Scheper
KNVB Media
6 oktober 2019, 21:00

Pol van Boekel met de scheidsrechterscoördinatoren van UNA, Dick Bijkerk en Jan van der Aa. - Foto: KNVB Media

Opnieuw ARAG-proof! Dat predicaat kreeg UNA zaterdagavond 5 oktober in een gezellig drukke kantine van betaald voetbal scheidsrechter Pol van Boekel. De voetbalvereniging uit Veldhoven, de eerste van de meer dan negentig ARAG-gecertificeerde clubs die opnieuw langs de meetlat worden gelegd, slaagde met vlag en wimpel. “Een enorme eer en een mooie stimulans voor de toekomst”, klonk het unaniem.

“Waarom we dit doen bij clubs die in het verleden al ARAG-gecertificeerd zijn?” Hans Quaars, medewerker clubarbitrage van de KNVB, knikt. Een begrijpelijke vraag, vindt hij. “Wat we zien is dat het gros van de clubs die in de afgelopen jaren het ARAG-certificaat heeft gekregen de zaken nog prima op orde heeft. Maar helaas is er ook een klein deel waar het allemaal wat verwaterd is en dat niet meer aan die kwaliteitseisen voldoet.”

Opnieuw toetsen

Om die laatste categorie weer een zetje in de juiste richting te geven en zo te voorkomen dat er een enorm verschil ontstaat tussen de verschillende verenigingen die ARAG-gecertificeerd zijn, werd besloten om het scheidsrechtersbeleid van de clubs opnieuw te toetsen. “Dat gebeurt aan de hand van de nieuwe eisen en mét een einddatum – juli 2024 – waarop een club opnieuw langs de thermometer gelegd wordt”, weet Quaars. “In de oude situatie was dat nog niet het geval.”

Met het verkrijgen van de certificering begint het eigenlijk allemaal pas, want aan de top komen is gemakkelijker dan om er te blijven

De aftrap van de campagne vond toepasselijk en natuurlijk niet geheel toevallig plaats in de Week van de Scheidsrechter met het bezoek van Van Boekel aan UNA. “Een eer om zo’n topscheidsrechter juist in deze week te mogen begroeten”, sprak UNA-voorzitter Peter Smetsers, die tevreden constateerde dat het met positie van de scheidsrechters in het amateurvoetbal de laatste jaren steeds beter gaat. “Er is een steeds groeiende waardering voor scheidsrechters. Een waardering die ook bij steeds meer verenigingen doordringt en daar zijn wij als UNA heel erg blij mee.”

Aan de top blijven

Van Boekel stak op zijn beurt zijn waardering voor het beleid bij de Brabantse club niet onder stoelen of banken. “Met het verkrijgen van de certificering begint het eigenlijk allemaal pas, want aan de top komen is gemakkelijker dan om er te blijven. UNA is er, getuige deze hercertificering, in geslaagd om in de afgelopen jaren aan die top te blijven. Ik hoop dat jullie doorgaan zoals je nu bezig bent zodat jullie ook in 2024 opnieuw als eerste club het certificaat in ontvangst kunnen nemen.”

Ook bij UNA is er deze week aandacht voor de Week van de Scheidsrechter.

Ten opzichte van het eerdere ARAG-certificaat moeten clubs aan een aantal nieuwe voorwaarden voldoen. Zo moeten ze beschikken over een opgeleide scheidsrechterscoördinator. “Omdat we zagen dat die coördinatoren in de oude situatie soms zelf de scheidsrechters aan gingen stellen”, verklaart Quaars. “Op zich is dat geen probleem als diegene die taak ook op zich neemt, maar het coördinatorschap is veel breder dan dat. En het gevaar is dat je aan die andere taken dan niet meer toe komt. In de opleiding tot scheidsrechterscoördinator krijgen ze daarvoor handvatten aangeboden.”

Sneeuwbaleffect

We hopen dat er een sneeuwbaleffect ontstaat, dat clubs samenwerken en zo het niveau van het scheidsrechtersbeleid omhoog gaat

Ook de begeleiders moeten – wil een club in aanmerking komen voor het stempel ARAG-proof – een korte opleiding volgen. “Dat is heel belangrijk”, weet Quaars. “Zeker voor de jonge scheidsrechters binnen een club.” Tot slot is de rol die de ARAG-vereniging in de buurt vertolkt wat anders opgeschreven. “In het oorspronkelijke beleid stond dat die clubs vijf á tien verenigingen in de buurt moesten adopteren, waar het scheidsrechtersbeleid dan ook op een hoger plan kwam te staan. Dat leidde tot wat weerstand bij die andere clubs. Dat hebben we daarom nu wat anders opgeschreven. Maar het idee blijft gelijk. We hopen dat er een sneeuwbaleffect ontstaat, dat clubs samenwerken en zo het niveau van het scheidsrechtersbeleid omhoog gaat. Daarvan zal dan iedereen gaan profiteren.”

Ook ARAG liet weten erg blij te zijn met de eerste hercertificering in Nederland. “Uiteraard feliciteren ook wij UNA met de behaalde hercertificering”, aldus Gert-Jan Siebelink, manager Communicatie en Sponsoring bij ARAG. “Wij zijn als partner van de KNVB Scheidsrechters met de FairPlay certificering gestart om aan de ene kant het respect en de waardering van scheidsrechters te vergroten, landelijk maar juist ook bij de vele amateurclubs. Aan de andere kant om de kwaliteit van arbitrage naar een hoger level te tillen. Om zeker te weten dat de kwaliteit van het arbitragebeleid gewaarborgd blijft, is het belangrijk om dit op gezette tijden te toetsen. Zo behouden we de waarde die de FairPlay certificering heeft in stand. En kunnen clubs die FairPlay gecertificeerd zijn deze certificering met trots blijven uitdragen."

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen