Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gelderse clubs versterken samen het arbitragebeleid

KNVB Media
KNVB Media
20 juni 2019, 14:46

De deelnemende clubs kunnen in de WhatsApp-groep een oproep plaatsen voor een scheidsrechter. - Foto: KNVB Media

Tien clubs in de regio Gelderland-Midden hebben de handen ineen geslagen om het tekort aan verenigingscheidsrechters terug te dringen en het niveau omhoog te stuwen. Zij wisselen regelmatig arbiters uit. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten.

Want de clubs hebben door het uitwisselingsbeleid een breder aanbod van scheidsrechters. Wanneer zij in een weekend tekort komen, kunnen ze een oproep plaatsen in de WhatsApp-groep. Voor de scheidsrechters is het fluiten bij een andere club een welkome afwisseling.

“Ik heb nu twee keer bij een andere club gefloten”, vertelt scheidsrechter Hennie van Essen van ESA. “Beide keren was het perfect geregeld, zowel qua ontvangst als organisatie. Voorafgaand aan de wedstrijd heb ik aan beide teams uitgelegd dat ik niet aan de club verbonden was. Dit kwam de rust in het veld ten goede. Het is een verademing dat niet elke beslissing die je neemt, wordt gewogen aan het al dan niet partijdig zijn van de scheidsrechter.”

Eerste overleg

Het is een fijne afwisseling om een keer bij een andere club te fluiten

Het initiatief van het project lag bij RKSV Driel. Zij nodigden in december 2018 de ‘buurtclubs’ ESA Rijkerswoerd en Eldenia Elden uit voor een overleg over het arbitragebeleid. Bij alle clubs was het tekort aan verenigingsscheidsrechters een doorn in het oog. Het idee ontstond om een werkgroep op te zetten en hiervoor werden alle verenigingen in de regio aangeschreven.

Twee maanden later vond het eerste overleg plaats waarbij ook vertegenwoordigers van de KNVB en de COVS (afdelingen Arnhem en Nijmegen) aanwezig waren. Tijdens deze avond ontstond het idee van de WhatsApp-groep. De coördinatoren kijken dan binnen hun vereniging kijken of er mensen zijn die een keer ‘bij de buren’ willen fluiten. De oproep kan ook gedaan worden wanneer er een  scheidsrechter gezocht wordt voor een risico- en/of kampioenswedstrijd.

Werving

Inmiddels hebben tien clubs zich bij het initiatief aangesloten. De werving is echter nog niet klaar, dus er kan nog meer bij komen. Ook hebben de eerste uitwisselingen plaatsgevonden. Zowel de verenigingen als de betreffende scheidsrechters spreken van een groot succes. “Het is een fijne afwisseling om een keer bij een andere club te fluiten”, vertelt Van Essen. “Je leert er veel van om in andermans keuken te kijken.”

Los van het aanpakken van de personele problemen gaat de werkgroep van coördinatoren zich tevens bezighouden met het plannen van evenementen op het gebied van arbitrage. Afgesproken is dat als een vereniging iets voor hun scheidsrechters organiseert, ook de andere verenigingen op de hoogte worden gebracht zodat zij ook de mogelijkheid hebben om deel te nemen. Zo heeft ESA Rijkerswoerd onlangs nog scheidsrechter Rob Dieperink op bezoek gehad. Deze avond was ook toegankelijk voor de andere verenigingen.

In de toekomst is de werkgroep van plan om een grootschalig evenement te plannen voor alle verenigings- en assistent scheidsrechters in de regio.

In de toekomst is de werkgroep van plan om een grootschalig evenement te plannen voor alle verenigings- en assistent scheidsrechters in de regio. Hoe, wat en wanneer moet nog bepaald worden, maar de eerste concepten liggen al klaar. Voor nu ligt de focus echter op de werving van nieuwe verenigingsscheidsrechters en het neerzetten van een stevige basis voor een stabiele werkgroep en een goede samenwerking.

Clubarbitrage Clubarbitrage De KNVB ondersteunt en adviseert voetbalverenigingen waar nodig en wenselijk op het gebied van arbitragebeleid op de club.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen