Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Opleiding scheidsrechters-coördinator: 'Van elkaar kun je leren'

KNVB Media
KNVB Media
18 juni 2019, 13:41

Tijdens de opleiding ga je op een ontspannen manier met elkaar in gesprek over hoe iedereen het bij zijn eigen vereniging heeft georganiseerd. - Foto: KNVB Media

Een opleiding speciaal voor scheidsrechterscoördinatoren. Hoe mooi is dat, vinden Rob Bothof en Dimitry Zwaay. De twee deelnemers aan de cursus, die in samenwerking met de verenigingen is gemaakt en waarbij de eigen vereniging centraal staat, zijn laaiend enthousiast. “Je kunt ontzettend veel van elkaar leren.”

Dat klinkt misschien langdradig, drie uur, maar de avond vliegt voorbij

“Wat ik het mooie vind aan de opleiding?” Rob Bothof, scheidsrechterscoördinator van DESTO uit Utrecht, hoeft niet lang over zijn antwoord na te denken. “Tijdens de opleiding ga je op een ontspannen manier met elkaar in gesprek over hoe iedereen het bij zijn eigen vereniging heeft georganiseerd. Door die ervaringen uit te wisselen kun je een hoop van elkaar leren en waar mogelijk die kennis ook weer toepassen bij je eigen vereniging.”

Belonen en betrekken

Zo hoorde hij tijdens een van de eerste avonden van buurvereniging VVIJ uit IJsselstein van de beloning die zij gaf aan haar veelal jonge scheidsrechters. “Die krijgen een clubcard met daarop een klein bedrag waarmee ze wat kunnen halen in de kantine”, vertelt Bothof. “Een mooi idee, want het binden, tevreden en betrokken houden van jonge scheidsrechters is een uitdaging waarvoor veel verenigingen komen staan.”

Rob Bothof: "Door die ervaringen uit te wisselen kun je een hoop van elkaar leren en waar mogelijk die kennis ook weer toepassen bij je eigen vereniging".

De cursus bestaat uit vier avonden van drie uur. “Dat klinkt misschien langdradig, drie uur, maar de avond vliegt voorbij”, weet hij uit ervaring. En het is naast een heel informatief geheel met interessante stof, ook gewoon een heel gezellige bijeenkomst, waarop genoeg gelachen wordt.”

Kennis verbreden

Je kunt wat je meekrijgt van andere clubs direct toepassen in je eigen vereniging

Bothof zou het dan ook zeker aanraden aan andere scheidsrechterscoördinatoren. “Het is een verbreding van je kennis, je leert een stukje organiseren en je kunt wat je meekrijgt van andere clubs direct toepassen in je eigen vereniging.”

Daar sluit Dimitry Zwaay zich volledig bij aan. De scheidsrechterscoördinator van PVCV stuitte een tijd geleden op de opleiding en besloot zich direct aan te melden. Na twee van de vier cursusavonden heeft hij daar zeker geen spijt van. Integendeel zelfs. “Ik had gehoopt dat je tijdens de cursus ideeën zou krijgen, die je dan weer zou kunnen toepassen bij je eigen vereniging. Nou, tot nu toe is dat zeker waargemaakt.”

Ervaringen delen

Al snel kreeg hij door dat de andere clubs in hun scheidsrechtersbeleid wat verder waren dan zijn eigen vereniging. “Maar dat is helemaal niet erg”, vindt hij. “Want door die ervaringen te delen, kun je ontzettend veel van elkaar leren. Je hoeft niet allemaal opnieuw het wiel uit te vinden hè. Je kunt juist uit de ideeën van andere clubs dingen kiezen die het best bij jouw vereniging aansluiten.”

Door de manier waarop de cursus is opgezet, kom je echt met elkaar in gesprek

Om een voorbeeld daarvan te geven? “Tijdens een van de avonden ging het over het betalen van je scheidsrechters. 'Moet je niet aan beginnen’, vond een van de clubs. ‘Wij doen het juist wel’, zei een andere, waarna ze allebei uitlegden waarom ze daarvoor hadden gekozen. Daar leer je van. Op een ander moment vertelde iemand tijdens de cursus dat hij eigenlijk wel drie of vier taken tegelijkertijd had. De andere cursisten gingen toen met hem in gesprek daarover, daar hoefde de docent helemaal niet aan te pas te komen.”

Dynamisch geheel

Over de dynamiek tussen de docent en de groep is hij dan ook uitermate goed te spreken. “Door de manier waarop de cursus is opgezet, kom je echt met elkaar in gesprek. Je gaat eigenlijk vanzelf heel proactief meedoen. Dat vind ik heel prettig en leuker dan een cursus waarop een docent via een PowerPoint alleen maar informatie geeft. Nee, ik zou het absoluut aanraden. Het is altijd interessant om te zien hoe ze bepaalde zaken bij andere clubs aanpakken.”

Scheidsrechterscoördinator Scheidsrechterscoördinator Lees hier meer over de opleiding scheidsrechterscoördinator.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen