Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Winterswijkse clubs wisselen scheidsrechters uit

KNVB Media
KNVB Media
23 april 2019, 12:59

Seniorenteams in Winterswijk hoeven bijna nooit een beroep te doen op een clubscheidsrechter. - Foto: KNVB Media

Zes clubs in en rondom Winterswijk hebben bij seniorenwedstrijden slechts zelden een clubscheidsrechter. Met elkaar wisselen zij leidsmannen uit waardoor zij nooit de schijn van partijdigheid tegen zich hebben. Jan Elferink, lid van de Scheidsrechtersvereniging Winterswijk e/o en de Winterswijkse Voetbal Federatie is de spil van dit goed werkende systeem.

"Wij doen dit al zo’n veertig jaar", legt Elferink uit. "Het werkt zo goed dat we de opzet nooit hebben hoeven veranderen. Oké, vroeger stuurden we elkaar briefjes. Tegenwoordig communiceren we per mail. Maar dat is dan ook het enige dat we gewijzigd hebben."

Het systeem is sluitend. Elferink houdt als coördinator bij hoeveel teams in de B-categorie bij de senioren thuis spelen. "Zoveel teams als er thuis spelen, zoveel scheidsrechters moet de club afleveren. Zij fluiten vervolgens bij een club die is aangesloten bij onze federatie. Teams hebben zo zelden dezelfde scheidsrechter en een scheidsrechter fluit bijna nooit hetzelfde team vaker dan één keer per seizoen."

Zoveel teams als er thuis spelen, zoveel scheidsrechters moet de club afleveren.

Verenigen

In onze hele regio is het gewoon fijn om te fluiten. De sfeer is vaak goed en er zijn bijna nooit incidenten

Bij de Winterswijkse voetbalfederatie zijn naast FC Winterswijk ook FC Trias, VV MEC, VV Vosseveld, SC Meddo en SV Bredevoort aangesloten. "Met deze clubs werken wij sowieso goed samen, ook op andere vlakken. Door ons te verenigen kunnen we met elkaar het gesprek aan met bijvoorbeeld de gemeente en de KNVB. Twee keer per jaar komen de voorzitters van de clubs samen voor overleg."

Dat is voor de scheidsrechterssamenwerking niet nodig. Elferink regelt alles. "Ik heb de contacten met de clubs. Meestal lukt het goed om voor elke wedstrijd een scheidsrechter te regelen. En als er toch ergens een gat ontstaat, bijvoorbeeld omdat FC Winterwijk zes thuiswedstrijden in een weekend heeft, dan kan ik elders wel een arbiter regelen. Ik ben 35 jaar scheidsrechter geweest bij de KNVB. Ik ken nog genoeg mannen van vroeger die zo af en toe nog wel eens een wedstrijdje willen fluiten."

Waardering

Als er problemen zijn bij een club of met een scheidsrechter, wordt dit ook naar Elferink gecommuniceerd. Wat er nog meer speelt en leeftt, hoort hij bij de jaarlijkse barbecue. "Alle scheidsrechters en hun partners nodigen wij hiervoor uit. Met elkaar maken wij hier budget voor vrij. De organisatie ligt elk jaar bij een andere club. Dit is tevens een goede manier om voor al de scheidsrechters onze waardering uit te spreken. Sowieso krijgen ze voor elke wedstrijd die ze fluiten een vergoeding van 15 euro. Het gaat ze zeker niet om het geld, maar wanneer je regelmatig een wedstrijdje fluit, houd je er toch een mooi zakcentje aan over. Dat verdienen ze wel."

Meestal lukt het goed om voor elke wedstrijd een scheidsrechter te regelen

Een soortgelijke samenwerking is ook opgestart in Lichtenvoorde. Ook daar werkt het erg goed. "In onze hele regio is het gewoon fijn om te fluiten. De sfeer is vaak goed en er zijn bijna nooit incidenten. Natuurlijk moeten onze teams ook naar clubs die niet zijn aangesloten bij onze federatie. Je hoort dan wel eens verhalen over thuisfluiters. Daar kunnen wij in elk geval nooit van beschuldigd worden."

Clubarbitrage Clubarbitrage Lees meer over clubarbitrage.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen