Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Enthousiasme over cursus verenigingsscheidsrechter: ‘Veel eerder moeten doen’

Ruud Scheper
KNVB Media
2 juli 2019, 9:50

Linda Veerbeek rondde onlangs de cursus verenigingsscheidsrechter met succes af. - Foto: KNVB Media

Meer bagage om de juiste beslissingen te maken in het veld, zo luidde beknopt de motivatie van Linda Veerbeek en Roel Janssen om de cursus verenigingsscheidsrechter te volgen. Nu ze een paar weken later de cursus met succes hebben afgerond, zijn ze beiden laaiend enthousiast. “Dit had ik veel eerder moeten doen.”

Nog nooit had hij op het veld gestaan als scheidsrechter voor hij aan de cursus verenigingsscheidsrechter begon. Roel Janssen (44) uit Eindhoven lacht. “Ik zal eerlijk zijn; ik heb tijdens die eerste wedstrijden wel eens gedacht; ‘waar ben ik aan begonnen’. Maar per cursus en per keer dat ik floot en een reflectieformulier invulde, voelde ik dat ik meer body kreeg.”

Eindverantwoordelijke op het veld

Roel Janssen: 'Per cursus en per keer dat ik floot en een reflectieformulier invulde, voelde ik dat ik meer body kreeg'.

Hij moest er zijn actieve voetbalcarrière voor beëindigen, maar spijt heeft de 44-jarige Eindhovenaar geen moment. “Ik dacht dat fluiten gewoon een kwestie was van de regels hanteren, maar er komt veel meer bij kijken, zo weet ik nu. Je bent echt de eindverantwoordelijke op het veld. Iedereen verwacht van jou dat je duidelijkheid geeft. En die duidelijkheid kun je alleen maar geven wanneer je kennis hebt van hoe te lopen en hoe te handelen.”

Linda Veerbeek knikt. Ook zij stond jarenlang op het voetbalveld, als voetbalster welteverstaan. Maar fluiten, dat is toch andere koek. “Ik wilde eigenlijk gaan fluiten bij de jongste jeugd, maar daar bleken ze geen scheidsrechters meer te hebben in de nieuwe opzet.” ‘Is de Onder 13 niet wat voor jou?’, vroeg de club. Prima, antwoordde ze, maar al snel werd haar duidelijk dat iets meer bagage over hoe te handelen wel handig was.

Direct enthousiast

Per wedstrijd formuleer je een leerdoel waarmee je aan de slag gaat

“Ik ben niet iemand die zo maar wat doet”, vertelt Veerbeek. “Als ik het dan doe, wil ik het ook goed doen. Dat je weet waarover je het hebt. Vandaar dat ik direct enthousiast was toen mijn club, SV Dedemsvaart, vroeg of ik zin had om aan de cursus verenigingsscheidsrechter mee te doen.”

Voor de vier bijeenkomsten reisde ze met nog vier anderen van de club richting Hardenberg, waar de cursus in haar geval werd gegeven. “In de eerste bijeenkomsten hebben we gesproken over de regels, hoe je als scheidsrechter moet lopen en waar je op moet letten. In de derde les mochten we allemaal een gedeelte van een wedstrijd fluiten en werd die na afloop geanalyseerd. Heel leerzaam.”

Leerdoelen formuleren

Tussen de bijeenkomsten door gingen de cursisten aan de slag op het veld. Na afloop werden de wedstrijden besproken met een scheidsrechtersbegeleider. “Per wedstrijd formuleer je een leerdoel waarmee je aan de slag gaat”, aldus Veerbeek. “Het mooie van de cursus is dat het direct aansluit op de praktijk”, vult Janssen aan. “Doordat je na afloop een reflectieformulier invult, ziet de docent direct waar de cursisten tegenaan lopen. Daar kan hij dan in de cursus op inspelen.”

De cursus is echt een aanrader

Of ze het anderen kunnen aanraden? “Absoluut”, reageert Veerbeek. “Je kunt wel denken dat je het allemaal heel goed weet, maar er is nog genoeg te leren. Een wedstrijd begeleiden is gewoon heel anders dan een wedstrijd zelf voetballen.” Janssen is het daar mee eens. “Nu ik dit heb ervaren, baal ik ervan dat ik dit niet een paar jaar eerder heb gedaan. De cursus is echt een aanrader. Voor jonge scheidsrechters die hogerop willen, maar ook zeker voor mensen zoals wij die pas op latere leeftijd gaan fluiten.”

Verenigingsscheidsrechter Verenigingsscheidsrechter Ook de cursus verenigingsscheidsrechter doen? Kijk hier!

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen