Opleiding SOIII weer van start: 'Heel veel van geleerd!'

KNVB Media
KNVB Media
9 januari, 9:17

Henk Ruijl was een van de SOIII-cursisten in het afgelopen seizoen. - Foto: Henk Ruijl

In het voorjaar gaan er weer nieuwe cursussen SOIII van start. Binnen de opleiding, toegankelijk voor iedereen die de opleiding tot verenigingsscheidsrechter heeft doorlopen, gaat het vooral over uitstraling en gedrag, in relatie tot wie jij bent als persoon. Henk Ruijl en Sietze van Meeuwen volgden afgelopen jaar de SOIII-opleiding. Hun oordeel is eensgezind. “We hebben heel erg veel geleerd.”

Met zijn 51 jaar was Henk Ruijl de oudste deelnemer van de groep. Jarenlang floot hij bij zijn eigen club, maar toen hij ook ging fluiten bij de club waar zijn dochter was gaan voetballen, kwam hij tot de ontdekking dat hij daar eigenlijk veel meer plezier aan beleefde. “Binnen DUNO kende ik iedereen en iedereen kende mij. Dan zat ik in de kantine en zeiden ze; ‘scheids, had je niet zus of zo’. Dat was er nu helemaal niet meer bij. Ik merkte dat ik er daardoor veel meer lol in had.”

Hartstikke leerzaam

Ruijl besloot om zich aan te melden voor de cursus SOIII, maar de KNVB was onverbiddelijk. Eerst moest hij de cursus verenigingsscheidsrechter volgen. “Op dat moment baalde ik daarvan”, bekent hij. “Ik had toch al jarenlange ervaring? Maar achteraf was het hartstikke leerzaam en ben ik blij dat ik het gedaan heb. Vervolgens ben ik vrijwel direct doorgestroomd naar de SOIII-opleiding.”

De cursisten bij de uitreiking van het diploma.

En ook daar werd hij op meerdere vlakken verrast en uitgedaagd. “Het is me onwijs goed bevallen. Ik dacht dat ik het allemaal wel wist, maar ik heb enorm veel geleerd van de cursussen en ben ook echt een betere scheidsrechter geworden. Ik sta met meer zelfvertrouwen in het veld en dat is wel een prettig gevoel.”

Veel geleerd van elkaar

Hij was vaak een wat relaxte scheidsrechter, die dacht dat hij het goed had gedaan wanneer hij zonder kaarten te geven het veld afliep. Inmiddels weet hij wel beter. “Ik heb geleerd dat er soms een andere manier van leidinggeven wordt gevraagd, hoe je beter met je assistenten omgaat en hoe je beter positie kiest.”  Dat hij de nestor was van de cursus, deerde hem niet. “Nee joh, dat was juist hartstikke leuk. We hadden een heel mooie groep vol met enthousiaste jonkies. We hebben elkaar echt kunnen helpen door onze ervaringen met elkaar te delen.”

Scheidsrechters III veldvoetbalKijk hier voor meer informatie over de opleidingen.

Een van die ‘jonkies’ was Sietze van Meeuwen (24). Ook hij floot al jaren bij zijn eigen vereniging en ook hij wilde wel eens bij andere verenigingen aan de slag. “Voorafgaand aan de cursus wist ik niet precies wat hij moest verwachten”, bekent hij. “Of het meer over de spelregels zou gaan of meer over houding en gedrag. Het laatste bleek het geval en ik heb zoveel geleerd dat ik het stukje over de spelregels totaal niet heb gemist.”

Onder controle

Tijdens de cursus leerde hij met name veel over zichzelf. “Ik leerde dat wat ik uitstraal van invloed is op de wedstrijd. Maar ook praktische tips, zoals het afspraken maken voor een wedstrijd, hebben me erg geholpen. Ik deed dat natuurlijk wel met mijn assistenten, maar nooit met trainers en spelers. Nu doe ik dat wel en het geeft me het gevoel dat ik de wedstrijd veel meer onder controle heb.”

Henk Ruijl: 'We hadden een heel mooie groep vol met enthousiaste jonkies. We hebben elkaar echt kunnen helpen door onze ervaringen met elkaar te delen'.

Beide scheidsrechters zouden de cursus dan ook aan iedereen aanraden die ambitie heeft om hogerop te gaan fluiten. “Je komt vier keer bij elkaar en bespreekt dan de ervaringen die je in de tussentijd hebt opgedaan”, aldus Van Meeuwen. “Zo leer je niet alleen van jezelf, maar ook van de anderen. Je krijgt vanaf het begin ook gelijk KNVB-aanstellingen, waarbij er vier keer een begeleider meekijkt. Die tips en trucs kun je dan direct weer toepassen.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven