'Persoonlijke benadering en waardering cruciaal in scheidsrechtersbeleid'

Ruud Scheper
KNVB Media
7 december, 9:50

Bij Swift'64 behoren de problemen met scheidsrechters tot het verleden. - Foto: Harrie Seinen

Op vrijdagavond nog achter een paar scheidsrechters aan voor de volgende morgen? Bij Swift’64 behoort dat tot de verleden tijd. Sinds een paar jaar loopt het scheidsrechtersbeleid op rolletjes, met dank aan Harrie Seinen. “Persoonlijke benadering en waardering zijn cruciaal.”

Hij herinnert het zich nog goed, Harrie Seinen, de eerste jaren die hij actief was als wedstrijdcoördinator. Wekelijks was het een crime om voldoende scheidsrechters op de been te krijgen. Het lukte niet altijd. “Dan ontstond er gemopper”, weet hij. “Logisch ook, want dan moesten de trainers en leiders het zelf maar oplossen.”

Goed geworteld

Hij besloot de scheidsrechterscoördinatie er zelf maar bij te pakken. Jarenlang was hij actief geweest binnen de jeugd van Swift, waardoor hij bijna alle jongens uit de jeugd kende. “Een groot voordeel”, weet hij. “Dat zou ik ook aan andere verenigingen willen adviseren. Stel iemand aan als scheidsrechterscoördinator die de club en de jeugd goed kent, die goed geworteld is binnen de vereniging. Dat scheelt het halve werk.”

Harrie Seinen met zijn beide zoons, waarvan de jongste ook BOS-scheidsrechter is.

Hij besloot in zijn nieuwe rol bij de oudste jeugd langs te gaan om ze persoonlijk te vragen of ze niet een keer een potje wilden fluiten. Die aanpak loonde. Al snel meldden verscheidene jongens zich aan. Hun positieve ervaringen zorgden bovendien voor een nieuwe toestroom. “Sindsdien ben ik dat ieder jaar blijven doen, het persoonlijk vragen van de oudere jeugd. Ook in tijden wanneer we eigenlijk wel voldoende scheidsrechters hadden. Die toestroom moet je toch blijven houden.”

Veertien procent

Het legde de club geen windeieren. Waar bij andere clubs nog wel eens problemen zijn met het vinden van voldoende mensen, daar behoort dat bij Swift voorgoed tot het verleden. “We hebben nu een pool van zo’n 55 scheidsrechters”, vertelt Seinen niet zonder trots. “Veertien procent van de club is scheidsrechter.” En dat terwijl er maar twaalf tot veertien wedstrijden per week van een scheidsrechter moeten worden voorzien. “Daardoor hoeven ze niet wekelijks op te draven. Ook dat wordt als zeer prettig ervaren, merk ik.”

Seinen schreef in die eerste jaren een beleidsplan voor de scheidsrechters. Het bleek geen overbodige luxe toen de clubman pur sang er nu twee jaar geleden even tussenuit viel. Inmiddels zijn zijn taken overgenomen door eerste elftal-speler Thim Verhoeven. “Als je het beleid niet op papier zet en degene die het regelt valt weg, dan verdwijnt daarmee ook direct het hele plan van aanpak. Dat zou ik dus zeker adviseren, ook om de hele club er achter te krijgen.”

Waardering

Bij Swift is er inmiddels een pool van 55 scheidsrechters waaruit geput kan worden.

Naast de persoonlijke benadering bij het ‘binnenhalen’ van de arbiters is ook de persoonlijke begeleiding en waardering cruciaal wanneer ze eenmaal aan het fluiten zijn, betoogt Seinen. “Bij Swift worden beginnende scheidsrechters begeleid door meer ervaren scheidsrechters en kan degene die dat wil een cursus doen. Vrijblijvend hoor, want we willen niemand iets verplichten. Maar we merken dat daar toch veel belangstelling voor is.”

De waardering zit hem in kleine dingen, denkt hij. “Scheidsrechters krijgen een tenue van de club, kunnen voor en na de wedstrijd wat eten en drinken halen in de bestuurskamer en worden verder meegenomen in het vrijwilligersbeleid van de club.” Aparte activiteiten voor de scheidsrechters zijn er niet. “Dan creëer je alleen maar hokjes. Het moet juist een grote vereniging zijn. Maar daarin moet je je scheidsrechters natuurlijk niet vergeten. Als er wat wordt georganiseerd, proberen we ook hen er bij te betrekken.” En dat gaat goed, zo blijkt uit alles. “Het is een kwestie van volhouden hè”, weet Seinen. “Het is niet binnen een jaar ineens allemaal perfect geregeld.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven