KNVB Campus kookboek: verantwoorde en lekkere gerechten voor voetballer en scheidsrechter

KNVB Media
KNVB Media
20 november, 9:00

Bondscoach Sarina Wiegman van de OranjeLeeuwinnen met het eerste exemplaar van Scoren met voeding. - Foto: KNVB Media

Vol trots bladert hij door het kookboek. “Wie mij vijf jaar geleden had verteld dat ik een boek zou schrijven, had ik voor gek verklaard”, reageert Jacco Rozenberg. Toch is dat zo. Het boek van de chef-kok van de KNVB Campus en sportdiëtist Naomi Brinkmans verschijnt deze week. “Het zijn lekkere en verantwoorde gerechten gemaakt voor de spelers en scheidsrechters van voetballend Nederland.”

Als je te zwaar bent, gaan je prestaties achteruit en heb je eerder kans op blessures

Het boek is een initiatief van Arko Sports Media in samenwerking met de KNVB. “Er was al een kookboek gericht op de topsporters van Nederland”, legt Brinkmans uit. “Maar dat was een boek met ingewikkelde recepten en lange bereidingstijden. Dit boek is echt gericht op de amateurvoetballer en -scheidsrechter.” Rozenberg knikt. “Om die reden hebben we het zoveel mogelijk opgesteld met producten die je gewoon bij je eigen supermarkt kunt halen.”

Overgewicht en blessures

Waarom het zo belangrijk is om goed te eten als sporter? “Kijk om je heen en je ziet dat overgewicht een steeds groter probleem aan het worden is. En dat is niet zo gek, want ongezond eten is in overvloed beschikbaar”, stelt Brinkmans. “Als je te zwaar bent, gaan je prestaties achteruit en heb je eerder kans op blessures. Een amateurscheidsrechter legt heel wat kilometers af tijdens een wedstrijd, dan is het zaak om zo fit mogelijk aan de start te verschijnen.”

Het recept voor een heldere soep met tomaat gegrilde kippendijfilet en spaghettigroenten.

Om dat te realiseren behandelt het kookboek niet alleen gezonde gerechten, maar geeft het ook tips over een gezondere leefstijl. Neem wat mee voor na de wedstrijd en eet niet direct na afloop een vette hap in de kantine, zo is in het boek te lezen. “Want je lichaam is na de wedstrijd kapot en heeft voedingsstoffen nodig om te herstellen. Het wordt dan opgebouwd met wat je dan tot je neemt. Ik stel dan bij profsporters ook altijd de vraag; ‘Wil je dat je lichaam wordt opgebouwd uit kroketten en bitterballen?”

Heerlijke gerechten

In de KNVB Campus laat Rozenberg het boek ondertussen zien. Heerlijke gerechten volgen elkaar in rap tempo op, want het is echt niet zo dat lekker eten met een gezonde leefstijl tot het verleden behoort. Pagina na pagina vliegt voorbij met even smaakvolle foto’s als recepten, met prachtige namen als lamsfilet met een peterseliekorstje en romanesco of kipsaltimbocca met gepofte pompoen en acetobalsamicodressing. “Het klinkt heel stoer”, lacht Rozenberg. “Maar het is niet zo moeilijk om te maken hoor. Het is uiteindelijk een stukje kipfilet opgerold in salie en rauwe ham.”

De gerechten moeten allereerst gezond, maar daarna ook lekker en gemakkelijk te maken zijn

Met precies dat idee heeft hij de gerechten samengesteld. “Ze moeten allereerst gezond, maar daarna ook lekker en gemakkelijk te maken zijn. Voor sporters of hun ouders thuis, maar bijvoorbeeld ook in de kantine.” In het kookboek worden zestig verrassende recepten beschreven, waarmee scheidsrechters hun voordeel kunnen doen. “Die recepten hebben drie verschillende kleuren gekregen”, vertelt Brinkmans. “Afhankelijk voor wat je nodig hebt op een bepaald moment.”

Drie kleuren

Oranje staat daarbij voor energie. Recepten die die kleur hebben meegekregen kunnen het best voor een wedstrijd of training gegeten worden. Groen staat voor onderhoud, voor dagen waarop niet actief wordt gesport en blauw staat voor opbouw en herstel. Die recepten zijn voor kort na een training of wedstrijd. “En in het boek staan ook tips hoe je dat gemakkelijk kunt omturnen naar wat jij nodig hebt op dat moment”, wijst Rozenberg aan. “Hou je bijvoorbeeld heel erg van spinazie en zalm, maar zoek je iets voor na de wedstrijd, dan kun je tomatenpasta toevoegen om er een energierijk gerecht van te maken.”

De schrijvers van het boek; Naomi Brinkmans en Jacco Rozenberg.

In het boek zit ook een aantal recepten voor teamgerechten. “Bij veel clubs wordt van tijd tot tijd door het eerste elftal geluncht voorafgaand aan een wedstrijd. Maar vaak komt het dan niet verder dan soep met broodjes. Zonde, want het kan én lekkerder en gezonder. Daarom hebben we een aantal teamgerechten opgesteld, speciaal voor tien personen of meer, bomvol snelle koolhydraten. Ideaal voor een voetballer of scheidsrechter.”

Scoren met voedingBestel hier alvast het boek.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven