Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hé scheids! De themabijeenkomst

KNVB Media
KNVB Media
14 november 2018, 12:15

Redacteur Robbert Minkhorst neemt de proef op de som. - Foto: KNVB Media

Steeds sneller, steeds makkelijker ook, is de scheidsrechter Kop van Jut. Beschimpt, belaagd en betast. Wie respecteert de scheidsrechter nog? En hoe leuk is het dan om er een te zijn - of te worden? Journalist Robbert Minkhorst neemt - ook in het huidige seizoen weer - de proef op de som.

Het onderkomen van de scheidsrechtersvereniging COVS Leiden e.o. ligt in het buitengebied van Leiderdorp, onder de A4 door, in de polder. Eerdere uitnodigingen om eens te komen buurten, trainen, of een verhaal te vertellen over mijn ervaringen als ‘tweedekanser’ in het arbiterkorps – ik ontdekte mijn verborgen ambities als scheidsrechter immers pas op late leeftijd, had ik tot dusver beleefd maar noodgedwongen moeten afslaan. Werk, scheidsrechteren, een sociaal leven, vaderen, in willekeurige volgorde, het is woekeren met de tijd.

Spelregelkennis

Je kon hier vanavond punten winnen voor de ranglijst, ik had vooral het idee dat ik ze kon verliezen

Vorig seizoen belde ik daarom nog ongerust naar de KNVB, toen e-mails over de themabijeenkomsten in mijn perceptie een wat dreigende ondertoon aannamen, maar dat verplichte karakter ervan betrof niet mij, bleek. Ik was nog in opleiding, ik hoefde niet. Maar nu was er geen ontkomen aan. Onze spelregelkennis zou getoetst worden, er vielen punten te verdienen voor de ranglijst en sowieso is je deelname aan een themabijeenkomst verplicht. En dus ging ik op een avond op pad, de polder in. Het was een flink eind fietsen, maar dan kwam je ook ergens.

"Kun je je licentie als scheidsrechter vanavond ook verliezen?", vroeg ik gekscherend, toen de formulieren werden uitgedeeld. Erg gerust op de uitkomst van de toets was ik eerlijk gezegd niet. De online onderdelen van de spelregeltest bij mijn opleiding haalde ik ook pas na meerdere keren. Ik wil nog wel eens te ingewikkeld denken. Te vaak en te veel ‘Ja, maar, want, of, anders, en misschien’. Dat brak me op de middelbare school bij proefwerken met meerkeuzevragen ook al meermaals op.

Reputatie

"Heb je je badge niet bij je dan?", grapte iemand terug. "Dan kun je hem na afloop meteen achterlaten." Mijn reputatie als scheidsrechter, die al zo broos is omdat ik pas net ben komen kijken, stond op het spel. Je kon hier vanavond punten winnen voor de ranglijst, ik had vooral het idee dat ik ze kon verliezen. Terwijl ik echt niet van plan ben om het laagste van het laagste te blijven fluiten. Als ik een trap zie, wil ik naar boven.

Hoe kon ik dat nou weten? Ik was er niet bij. Wie duwde het hardst? Wie het laatst?

"Bij deze laat ik je weten dat je vanaf nu bent ingedeeld in groep ZAJF", had de KNVB in de aanstellingsbrief gemeld die ik na het slagen voor de cursus kreeg. "Vanaf nu ga je aangesteld worden bij wedstrijden die horen bij de nieuwe groep. Voor meer praktische informatie over het fluiten voor de KNVB verwijs ik je naar het Handboek Arbitrage." Eronder stond een link naar het handboek. Ik wist nu waar ik me op de ranglijst bevond, al had ik geen idee wat het betekende.

Gezakt

In het honk van COVS Leiden e.o. zette ik bij het maken van de spelregeltoets kruizen bij de vragen waarbij ik aarzelde over het antwoord, zodat ik een inschatting kon maken of ik het zou halen. Het ging erom spannen. Ik bleek niet de slechtste. Ik was ook niet de op één na slechtste. Maar wel gezakt. Op één vraag. Ik wist ook al precies welke, en dat vond ik gemeen. ‘Twee spelers die elkaar vasthouden bij een duel om de bal, gaan het strafschopgebied in. De scheidsrechter fluit. Wat is zijn beslissing?’

Hoe kon ik dat nou weten? Ik was er niet bij. Wie duwde het hardst? Wie het laatst? Ik twijfelde tussen twee antwoorden: hij geeft een strafschop, of een directe vrije schop. Misschien is het wel een instinker, dacht ik. Daarom koos ik de veilige optie: een directe vrije schop. Altijd goed. Als het in het voordeel van de verdediger is, goed. Van de aanvaller: ook goed. Want een penalty is óók een directe vrije schop. Fout.

Robbert Minkhorst

Twitter: @IJC_mink #ikwordscheidsrechter

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen