Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hé scheids! Toen was ik een pannenkoek, aldus de coach

KNVB Media
KNVB Media
4 oktober 2018, 15:06

Redacteur Robbert Minkhorst neemt de proef op de som. - Foto: KNVB Media

Steeds sneller, steeds makkelijker ook, is de scheidsrechter Kop van Jut. Beschimpt, belaagd en betast. Wie respecteert de scheidsrechter nog? En hoe leuk is het dan om er een te zijn - of te worden? Journalist Robbert Minkhorst neemt - ook in het huidige seizoen weer - de proef op de som.

Een beetje respect, is dat teveel gevraagd? Hoeveel weken van de scheidsrechter hebben we nog nodig? Twee wedstrijden, twee incidenten. Allerhartelijkst was de kennismaking op sportpark Nieuw Zuid in Katwijk aan Zee. Wij - de staf van thuisclub Quick Boys, het bezoekende OJC Rosmalen, en ik - bespraken vooraf de gebruikelijke voetbalkoetjes en kalfjes. Geanimeerd hoor, niet plichtmatig.

Opvallende overeenkomsten

Hoeveel weken van de scheidsrechter hebben we nog nodig?

Opvallende overeenkomsten kun je vaststellen tussen het Zuid-Hollandse Quick Boys en het Brabantse OJC Rosmalen: beide nogal grote clubs, met een rijke historie in het (respectievelijke) zaterdag- en zondagvoetbal. Hun jeugdelftallen spelen ook op een hoog niveau, wat ook maakte dat de beide O13-1’s elkaar vandaag konden treffen.

Vorig jaar floot ik ook een keer Quick Boys O13-1, maar dit was een heel ander elftal in de Tweede divisie. De beste voetballers zijn gebleven, en werden aangevuld met wat gescoute een aangewaaide spelers. Zo won het team flink aan kwaliteit. Daar had de tegenstander van vandaag geen antwoord op.

Fanatisme onderschat

Het lastige met het fluiten van jongens van elf of twaalf jaar, merk ik althans, is dat ik hun fanatisme onderschat, maar hun weerstand soms overschat. Zo nu en dan vliegen ze een duel in, zonder dat ze de consequenties van hun actie al kunnen overzien. Als ik dan, overvallen door hun hartstocht, me heb laten meevoeren, brengt het gekerm op de grond me weer bij de les. Oh ja! Dit zijn geen jongens van zestien, die er al uitzien als mannen. Gevaarlijk spel is sneller gevaarlijk spel.

Toen was ik een pannenkoek, aldus diezelfde OJC-coach

De verbolgenheid langs de kant over dat ene bewuste moment in het strafschopgebied had dan van mij weer niet zo gehoeven, al kon ik me er wel iets bij voorstellen. Ik had het spel immers niet meteen stilgelegd na dat onbeholpen duel om de bal, maar pas na een tel of tien.

Het geduld raakte op

Allengs raakte het geduld met mij meer en meer op. Zowel bij de trainers van OJC als bij de toeschouwers uit Brabant. Hun ploeg stond inmiddels kansloos met 4-0 achter en zou uiteindelijk met 6-0 verliezen, dus werd ik een geliefd mikpunt. Toen er na een blessurebehandeling verwarring was over wie de uitbal nemen mocht, sprak de ene coach uit Rosmalen me aan op mijn voorbeeldfunctie.

Vervolgens waagde ik het om voor buitenspel te fluiten zonder dat er was gevlagd. Ook negeerde ik een schreeuwend appèl voor een strafschop. Toen was ik een pannenkoek, aldus diezelfde OJC-coach. Ik draaide me om en legde het spel neer. "Ja, stuur me maar weg", daagde hij me uit. Waarvan akte. Na afloop kwam ik nog een paar van de elfjarige jochies uit Brabant tegen. Terwijl we elkaar passeerden, begonnen ze te klappen.

Incident twee

Ik denk dat ik namens heel veel arbiters spreek als ik zeg dat wij ook wel wat coulance verdienen

Incident twee. In Leidschendam, bij RKAVV O15-1 – Laakkwartier O15-1, stapte in de tweede helft de grensrechter van de thuisclub op me af. "Wat moet ik doen als ik langs de lijn lastiggevallen word?" vroeg hij. "Naar mij toekomen", antwoordde ik. Nog geen tien tellen later stond hij voor mijn neus. Een toeschouwer had hem NSB’er genoemd.

Ik wilde verhaal halen bij mevrouw, maar deze Haagse blondine wilde van geen wijken weten. Ze noemde hem prompt gewoon nog een keer een NSB’er. Ik verzocht haar om te vertrekken, maar dat weigerde ze. Uiteindelijk bemiddelde haar man. Hij beloofde haar rustig te houden en besloten we allen het in der minne te schikken. Ik denk dat ik namens heel veel arbiters spreek als ik zeg dat wij, scheidsrechters en assistent-scheidsrechters, ook wel wat coulance verdienen. Of in elk geval respect. En dat graag iedere week – niet alleen in de Week van de Scheidsrechter.

Robbert Minkhorst

Twitter: @IJC_mink #ikwordscheidsrechter

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen