Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Goede scheidsrechtersafdeling cruciaal voor vereniging'

Ruud Scheper
KNVB Media
24 juli 2018, 14:35

Het scheidsrechterskorps van Buitenboys. - Foto: DKL Fotografie

Het scheidsrechtersbeleid is nog een ondergewaardeerd kindje bij sommige clubs, zo weet Ferry Los uit ervaring. Maar dat is ten onrechte, vindt het hoofd scheidsrechterszaken van voetbalvereniging Buitenboys uit Almere. “Een goede structuur in de scheidsrechtersafdeling is een essentieel onderdeel van een vereniging.”

We gaan de goede kant op, maar we zijn er nog niet.”

Een wedstrijd vanuit de club voorzien van een scheidsrechter? Een paar jaar geleden lukte het maar sporadisch bij Buitenboys. Inmiddels is dat helemaal anders. Bijna iedere wedstrijd wordt nu geleid door een zelfopgeleide, keurig in tenue gestoken arbiter. “We gaan de goede kant op”, weet Los. “Maar we zijn er nog niet.”

Kartrekker

Nu anderhalf jaar geleden stapte de ervaren scheidsrechter in bij de club uit Almere. De structuur stond er al wel, maar de professionaliteit ervan moest wat omhoog, zo zag hij. “Het belangrijkste achter een goede scheidsrechtersafdeling is een persoon die de kar trekt, die zich verantwoordelijk voelt voor het beleid en het coördineert. Daar begint het allemaal mee.”

Ferry Los, hier zelf actief als scheidsrechter, heeft veel voor de vereniging betekend. 

De volgende stap is het werven van scheidrechters. “Spreek ze zelf aan”, tipt Los. “Want op een algemeen bericht op de website krijg je veel minder respons.” En als die jeugdige scheidsrechters voor de club actief willen zijn, zorg dan dat ze zich gewaardeerd voelen en dat ze zich kunnen ontwikkelen. “Door ze goed te begeleiden, tips en trics te geven en ze zelf te laten nadenken over hun eigen prestaties. Laat ze bijvoorbeeld een zelfreflectieformulier invullen, daar leren ze een hoop van.”

Ambassadeurs

Vriendjes vragen dan; ‘hé, jij bent scheidsrechter. Is dat leuk?

Een stukje waardering geven kan ook door een uniform tenue aan te schaffen voor het scheidsrechterskorps. “Het ziet er ten eerste professioneler uit. Voor de teams en voor de scheidrechters zelf. Die merken dat ze er toe doen. En bijkomend voordeel; ze treden op als ambassadeurs. Ze zijn duidelijk herkenbaar voor andere kinderen. Vriendjes vragen dan; ‘hé, jij bent scheidsrechter. Is dat leuk? En krijgen ze dan een positief en enthousiast antwoord, dan is de kans groot dat zij het ook wel een keer willen proberen.”

Zes aanmeldingen zijn er inmiddels alweer binnen voor het komende seizoen. Een bewijs dat het ingezette beleid werkt. Los knikt. “We hopen binnenkort het ARAG-certificaat te krijgen. Dat is vanaf het begin een grote droom van mij en de club geweest toen we hiermee zijn gestart. Die certificering is voor ons een belangrijke stap.”

Workshops geven

Bij Buitenboys is de groene kaart geïntroduceerd voor teams die zich op een respectvolle manier hebben gedragen.

Maar daar blijft het niet bij, vertelt de hoofd scheidsrechterszaken. Ideeën voor de toekomst zijn er voldoende. “Zo willen we graag workshops gaan organiseren voor assistent-scheidsrechters. Voor ouders die nog niet zoveel ervaring daarmee hebben, maar die wel de vlag ter hand moeten nemen. Dan staan ze met iets meer vertrouwen langs de lijn. Prettig voor henzelf, maar ook voor de scheidsrechter, die weet dat hij op hen kan vertrouwen.”

Ook geeft de club al langer interne cursussen voor scheidrechters die nog geen ervaring hebben. “Daar willen we graag mee doorgaan. We merken dat dat als bijzonder prettig wordt ervaren dat ze niet zo maar out of the blue op het veld komen te staan, maar dat ze eerst, nog voor de cursus, al wat kennis van zaken opdoen. En daarnaast zou ik graag een workshop mentale weerbaarheid opzetten. Hoe ga je om met kritiek, met negatieve reacties van spelers en coaches? Daar is nog veel te winnen.”

Groene kaart

Veel te winnen is er ook nog altijd op het thema respect, vindt Los. “Er is een convenant gesloten in Almere over het handen schudden voor en na de wedstrijd, maar dat is helaas wat verwaterd. Jammer, want door elkaar een hand te geven voorafgaand aan een wedstrijd is de kans groter dat je een respectvol duel krijgt.”

Een van de scheidsrechters kijkt toe bij het nemen van een penalty.

We willen graag workshops gaan organiseren voor assistent-scheidsrechters

Bij zijn club heeft Los daarnaast de groene kaart geïntroduceerd. Scheidsrechters kunnen die uitdelen aan teams die zich op een respectvolle manier hebben gedragen. “We hebben daarvoor een lijstje opgesteld; ze moeten dan geen gele kaarten hebben gepakt en de spelers, toeschouwers en coaches moeten op een sportieve manier met elkaar om zijn gegaan.” En dat werkt, merkt hij. “We hebben er al veel positieve reacties op gehad. Vanuit de club zelf, maar ook van tegenstanders. Dat is zeker een reden om ermee door te gaan.”

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen