Spelregelcommissie wil ‘samen de spelregelkennis vergroten’

Ruud Scheper
KNVB Media
22 juni, 12:26

Oud-scheidsrechter Ed Janssen is sinds twee weken de nieuwe voorzitter van de spelregelcommissie. - Foto: KNVB Media

Hij is sinds twee weken geleden de nieuwe voorzitter van de spelregelcommissie van de KNVB. Oud-scheidsrechter Ed Janssen lacht. “Ja, het is heel leuk om met spelregels bezig te zijn. Ze opsommen in een boekje is misschien saai, maar het toepassen van die spelregels en het discussiëren daarover is dat allerminst.”

We zijn er niet om te oordelen over beslissingen van scheidsrechters in het veld

En dus twijfelde hij geen moment toen hem nu een half jaar geleden werd gevraagd of hij wilde toetreden tot het adviesorgaan van de voetbalbond. In de maanden die volgden, liep hij al met de commissie mee om indrukken op te doen. Een dikke week geleden werd hij officieel benoemd tot voorzitter.

Adviserende rol

Hij viel met zijn neus in de boter, want in die periode speelde de penaltykwestie in de KNVB Beker tussen FC Lisse en Hoek zich af. “We zijn er niet om te oordelen over beslissingen van scheidsrechters in het veld”, verduidelijkt hij. “Maar als, zoals in die wedstrijd, de regels niet goed worden gehanteerd, dan kunnen wij ons erover buigen en een advies geven aan in dit geval de directie. Uiteindelijk zijn wij alleen maar adviserend.”

Scheidsrechter Lizzy van der Helm tijdens de KNVB Bekerfinale vrouwen Ajax - PSV

Een aantal keren per jaar komt de commissie, bestaande uit oud-scheidsrechters uit het betaald - en amateurvoetbal, in Zeist bijeen. Een van de belangrijkste taken is het vertalen van de door de IFAB (de spelregeltak binnen de FIFA) aangepaste spelregels naar het Nederlands. Die taak komt voornamelijk voor rekening van Peter Koopman, een van de leden, die naast scheidsrechter ook leraar Engels is. Wel zo handig, weet Janssen. “Het is niet alleen een kwestie van vertalen, het is daarbij ook noodzakelijk om kennis over het scheidsrechtersvak te hebben.”

Voortschrijdende inzichten

Er zijn ieder jaar voortschrijdende inzichten, nuanceverschillen of verduidelijkingen

Ieder jaar zitten er wel weer wat wijzigingen in. De basis is natuurlijk hetzelfde, vertelt de oud-scheidsrechter, die afgelopen jaar afscheid nam van het betaald voetbal. “Maar er zijn altijd voortschrijdende inzichten, nuanceverschillen of verduidelijkingen, die beschreven worden in het nieuwe spelregelboek, dat op 1 juni gepubliceerd wordt.”

Die voortschrijdende inzichten bij de IFAB worden soms ook weer vanuit de adviescommissie van de KNVB geïnitieerd. Een keer per jaar komen de Nederlanders bijeen met zes andere voornamelijk Duitstalige landen om het over de spelregels en unieke situaties te hebben. “Dan bespreken we per land een twee- of drietal vraagstukken die in de landen leven en bij voorkeur is er bij die bijeenkomst ook iemand van de IFAB bij. Die kan dan bepaalde uitkomsten meteen weer meenemen en eventueel doorvoeren in het spelregelboek voor het nieuwe jaar.”

Vraagbaak

Het gebeurt regelmatig dat de commissie door iemand uit het land om advies wordt gevraagd over een bepaalde situatie. Daar zitten heel goede vragen bij, weet Janssen. “Zo kreeg ik vanmorgen nog een vraag over de doelpuntsituatie in de Champions League-finale waarover we ons zeker nog zullen buigen. In principe kunnen mensen met hun vragen over spelregels bij ons terecht en proberen we overal een antwoord op te geven.”

Zaalvoetbalscheidsrechter Weijers in actie tijdens de strijd om het kampioenschap van Nederland.

We willen graag samen werken aan het verbeteren van de spelregelkennis

Het advies geven over en het testen van de spelregelkennis van scheidsrechters is sowieso een van de andere speerpunten van de commissie. “We geven met enige regelmaat spelregelavonden aan scheidrechters, zowel in het amateurvoetbal als in het betaald voetbal. Niet alleen om te toetsen, maar ook gewoon om het niveau op een hoog peil te houden. We willen graag samen werken aan het verbeteren van de spelregelkennis.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven