Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Cursus G-voetbalscheidsrechter waardevol voor iedereen'

Ruud Scheper
KNVB Media
12 juni 2018, 9:22

Interactie tussen de deelnemers staat centraal in de cursus. - Foto: KNVB Media

Meer scheidsrechters enthousiasmeren voor het G-voetbal en de kennis van het al bestaande scheidsrechterskorps vergroten. Dat was in het kort gezegd het doel van de pilotcursus G-voetbalscheidsrechter, die Patrick Voogsgeerd afgelopen weken gaf. De KNVB-docent is enthousiast. “Deze cursus is waardevol voor iedere scheidsrechter.”

Ik dacht dat ik hier praktische informatie op zou komen halen, maar je wordt echt uitgedaagd om mee te denken

De cursus bestond uit twee avonden. Op de eerste avond gingen de cursisten met elkaar in gesprek. Wat waren hun eigen ervaringen? En waar waren zij al eens tegenaan gelopen. “Heel leerzaam en leuk om te doen”, vond Voogsgeerd. “De cursus is daar ook echt op gericht, op interactie. Het uitwisselen van ervaringen staat centraal.”

Onmisbaar

Eén van de cursisten had nog geen ervaring in het G-voetbal. Geen probleem, betoogde de KNVB-docent. “Juist niet, dan kun je veel leren van de andere cursisten die al wel ervaring hebben in het G-voetbal.” Ook die groep was dus onmisbaar. “Klopt. Ik sprak er na afloop een die verbaasd en heel enthousiast was over de opzet. ‘Ik dacht dat ik hier praktische informatie op zou komen halen, maar je wordt echt uitgedaagd om mee te denken’, zei hij. Dat is precies onze insteek.”

De cursisten met KNVB-docent Patrick Voogsgeerd.

In de eerste les spraken de cursisten onder andere over het verschil tussen G-voetbal en het reguliere voetbal. Vervolgens ging het over hoe om te gaan met de emoties van de spelers. “Je hebt bij het G-voetbal veel verschillende soorten spelers. Al snel denk je aan mensen met het syndroom van Down, maar er zijn ook spelers met een lichte vorm van autisme of met klompvoeten.”

Cruciaal

Dat weten met wie je te maken hebt is cruciaal, vertelt Voogsgeerd aan het einde van de tweede cursusavond, die gehouden werd bij de scheidsrechtersvereniging Apeldoorn en omstreken. “Je kunt niet zomaar als scheidsrechter zo het veld op lopen, tossen en hup, beginnen. Je moet weten met wie je te maken hebt in het veld. Daarin is voorbereiding en communicatie tussen de begeleiders en de scheidsrechter cruciaal.”

Omgaan met spelers en verbaal contact zoeken is ontzettend belangrijk

Dat bleek ook uit de ervaringen van de cursisten. “Een van de cursisten vertelde over een jongetje die het ergens niet mee eens was en op de grond ging zitten. Met geen mogelijkheid kregen ze hem daar weer weg. Vervolgens hebben we het daar over gehad met elkaar. Hoe ga je daar mee om?”

Onderhands

Een ander voorbeeld dat de revue passeerde, was een speler met een lamme arm, die niet bovenhands, maar onderhands uitgooide. ‘Probeer het maar gewoon’, zei de scheidsrechter. Na enig tegensputteren lukte het de speler, die daarna vol trots constateerde dat hij het tóch kon. ‘Nu pakte het goed uit’, vertelde een van de cursisten. ‘Maar als ik had geweten dat hij altijd onderhands uitgooide, dan had ik daar niets van gezegd.’ “Een mooi voorbeeld van hoe belangrijk de voorbereiding is.”

In les twee werd uitgebreid teruggeblikt op de ervaringen van de cursisten, opgedaan in de twee wedstrijden die tussen de twee cursusavonden werden begeleid.

In les twee werd sowieso uitgebreid teruggeblikt op de ervaringen van de cursisten, opgedaan in de twee wedstrijden die tussen de twee cursusavonden werden begeleid. “Daarin hadden ze ook zelf hun leerdoelen aangegeven. Dat hebben we vervolgens weer met elkaar besproken.”

Spelregelquiz

Tot slot was het tijd voor een spelregelquiz. Maar ook nu lag de nadruk op het eigen initiatief. “De groepen bedachten vragen voor elkaar over situaties die zich op het veld voor zouden kunnen doen en hoe ze daar dan mee om zouden gaan”, aldus Voogsgeerd. “Dat werd als zeer positief ervaren.”

Ik denk dat iedereen er wat van kan leren

Wat de KNVB-docent betreft krijgt de pilot zeker een vervolg in het volgende jaar. “Ik denk dat iedereen er wat van kan leren, ook wanneer je niet eens zo zeer ambities hebt om in het G-voetbal te gaan fluiten. Je leert namelijk een hele hoop over communicatie, over het managen van een wedstrijd. Omgaan met spelers en verbaal contact zoeken is ontzettend belangrijk. En daar kun je ook als scheidsrechter in het reguliere voetbal je leerpunten uit meepakken."

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen