'Veld en zaal prima te combineren als scheidsrechter'

Ruud Scheper
KNVB Media
23 mei, 11:30

Ron Kauwen: '“Wat we veel zien zijn jongere scheidrechters die doordeweeks in de zaal fluiten en in het weekend op het veld'. - Foto: KNVB Media

Of veld- en zaalvoetbal te combineren is als scheidsrechter? “Absoluut”, reageert Ron Kauwen, medewerker zaalvoetbal bij de KNVB, vol overtuiging. “Dat is juist een heel goede combinatie. Het sluit elkaar helemaal niet uit, het vult elkaar juist aan.”

De voordelen van de combinatie? Lang hoeft hij er niet over na te denken. “Wat we veel zien zijn jongere scheidrechters die doordeweeks in de zaal fluiten en in het weekend op het veld. De zaal wordt dan als het ware een trainingsmoment.”

Sneller schakelen

Het spel is op een hoger tempo en je moet sneller schakelen

Maar het even op halve kracht doen, is er tegenwoordig niet meer bij, waarschuwt Kauwen. “Als zaalvoetbalscheidsrechter moet je alerter zijn dan op het veld. Het spel is op een hoger tempo en je moet sneller schakelen. Eigenlijk zijn de spelregels heel erg te vergelijken met de regels op het veld. Vroeger had je allemaal aparte regels zoals het niet door het doelgebied heen lopen, het niet mogen schieten van een bepaalde afstand en was fysiek contact uit den boze. Maar dat is tegenwoordig allemaal niet meer het geval.”

Kauwen: 'Wat we veel zien zijn jongere scheidrechters die doordeweeks in de zaal fluiten en in het weekend op het veld. De zaal wordt dan als het ware een trainingsmoment'.

Neem nou spelregel twaalf en dertien over het nemen van een vrije trap. “Die staan op exact dezelfde manier omschreven”, weet Kauwen. “Veel regels zijn sowieso hetzelfde. Alleen kennen we in de zaal natuurlijk geen buitenspel.” Hij zou het jonge scheidrechters zeker aanraden. “Omdat je net als de voetballers in de zaal sneller leert denken en leert omschakelen. De zaal is veel compacter, een trage opbouw van achteruit zoals op het veld, zie je er eigenlijk nooit.”

Voordelen

De gemiddelde leeftijd van scheidsrechters in de zaal ligt momenteel een paar jaar hoger dan die van hun collega’s op het veld. Er zijn ook zeker voordelen voor arbiters op leeftijd, bevestigt Kauwen. “Het is binnen, dus ook lekker warm in de winter en de afstanden zijn kleiner en dus beter te overzien. Dat maakt dat je het tot op hoge leeftijd kunt blijven doen. Maar wij zien graag een scheidsrechter die niet op één lijn blijft staan, maar zich dynamisch door het veld beweegt. Dan komt er juist veel kort sprintwerk bij kijken. Ideaal ook voor jongere scheidsrechters.”

Wij zien graag een scheidsrechter die niet op één lijn blijft staan, maar zich dynamisch door het veld beweegt

Voor scheidrechters die al ervaring hebben op het veld is er een verkorte SOIII-cursus zaalvoetbal, bestaande uit twee avonden theorie en drie avonden praktijk. Maar ook diegene die nog niet eerder heeft gefloten, is van harte welkom op de cursus. “Dan gaan we een traject in van een half jaar met praktijk en theorie, waarin je nadrukkelijk wordt begeleid door een praktijkbegeleider. Daarin proberen we ook te kijken naar je eigen ambities. Wat wil je bereiken? Op basis daarvan gaan we kijken naar eventuele vervolgstappen.”

Snelheid van het spel

Wie zich vooral moet aanmelden voor een cursus? “Diegene die houdt van de snelheid van het spel. Er gebeurt in de zaal meer in twee keer 25 minuten, dan in negentig minuten op het veld. Verzaken kun je niet als speler, dan sta je direct met vier tegen drie, maar ook niet als scheidsrechter. Dat maakt het aantrekkelijk voor jong en oud.”

Wie zich vooral moet aanmelden voor een cursus? “Diegene die houdt van de snelheid van het spel. Er gebeurt in de zaal meer in twee keer 25 minuten, dan in negentig minuten op het veld."

Er liggen meer mogelijkheden voor scheidsrechters met ambitie

De laatste jaren heeft het zaalvoetbal flinke stappen gezet, ook op het gebied van de arbitrage. “We zien nu al veel jongere arbiters die snel opklimmen in de zaal. Dat is ook een voordeel ten opzichte van het veld. Er liggen meer mogelijkheden voor scheidsrechters met ambitie.” Maar ook de faciliteiten zijn in de afgelopen tijd flink verbeterd. “We zijn een slag aan het maken”, weet ook Kauwen. “Ook wat betreft professionalisering. De prestaties van de scheidsrechters in de landelijke klassen in de laatste weken worden nu van invloed bij aanstellingen. Eigenlijk net zoals dat in het betaald voetbal het geval is.”  

Scheidsrechters III zaalvoetbalLijkt het je leuk zaalvoetbalwedstrijden in goede banen te leiden? Kijk dan hier voor de opleiding SO III zaalvoetbal.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven